POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SERIE A
1v

BP går miste om miljoner - Juve slipper betala solidaritetsersättning

Foto: Bildbyrån.

BP går miste om flera miljoner efter Dejan Kulusevskis övergång värd 365 miljoner kronor.
BP har inte rätt till utbildningsersättning och Juventus slipper betala solidaritetsersättning.
- Det är bara vid internationella övergångar som det triggas, säger förbundets chefsjurist Anders Hübinette till Fotbollskanalen.

Dejan Kulusevski blev som bekant nyligen klar för Juventus. Storklubben från Turin betalar runt 365 miljoner kronor, uppdelat över fem betalningar, till Atalanta för den svenske supertalangen. Tidigare har rapporterats av bland annat La Gazzetta dello Sport att Kulusevskis tidigare klubb Brommapojkarna får tio procent på nettosumman för övergången. Även Kulusevski själv berättade nyligen i podcasten ”Lundh” att BP skulle ha rätt till en procentsats om han såldes vidare.

Övergångssumman kan samtidigt stiga med ytterligare nio miljoner euro om diverse bonusar faller in. Vill det sig väl för BP:s del kan man alltså till slut kamma hem cirka 45 miljoner kronor på försäljningen. Dock ska man ha i åtanke att det är nettosumman som BP ska ha tio procent på. Till exempel kan agentarvoden och den miljon som Atalanta betalade till  BP räknas av.

Dock så utgår det ingen solidaritetsersättning, som är fem procent av övergångssumman för de klubbar där spelaren varit i åldern 12-23, till BP, vilket ofta är fallet när spelare säljs vidare och det är något som Fotbollskanalen och andra medier rapporterat om efter övergången. 

När det rör nationella övergångar, det vill säga övergångar mellan två klubbar i samma land (i det här fallet Atalanta och Juventus) finns nämligen ingen sådan regel. 

- Även om det inte framgår tydligt av Fifa-regelverket så är det bara vid internationella övergångar som solidaritetsmekanismen triggas. Såvida inte det nationella förbundet har en tydlig regel om någonting annat i sitt eget regelverk. Jag vet inte hur det är i Italien men man kan tänka sig att de inte har någon sådan tydlig regel, säger förbundets chefsjurist Anders Hübinette till Fotbollskanalen. 

- Och vi har motsvarande hos oss. En övergång mellan två svenska klubbar - nej då utgår ingen solidaritetsersättning till eventuella utländska klubbar som utbildat den här spelaren.

Aftonbladet har tidigare rapporterat att BP skulle komma att få 3,3 miljoner i solidaritetsersättning och Fotbollskanalen talade nyligen med experten Håkan Sandberg som kom fram till att BP skulle kunna ha rätt till upp till 5,5 miljoner, men Sandberg backade sedan av anledning just att det inte är frågan om en internationell transfer.

- Vid nationella övergångar har man egentligen aldrig rätt till solidaritetsersättning. Däremot vet jag att det betalas och har betalats ut ibland. Det finns ju en moralisk fråga också, säger Håkan Sandberg, som även säger att det är på gång med en förändring inom Fifa vad gäller just den frågan.

Det utgår heller ingen utbildningsersättning till BP, enligt både Anders Hübinette och Håkan Sandberg. Det är en ersättning som betalas vid ett tillfälle då spelaren skriver sitt första proffskontrakt till de klubbar där spelaren varit registrerad i åldrarna 12-21. Den ersättningen varierar beroende på vilken klubb och liga som är köpare.

- Den rättigheten har man mellan säljande och köpande klubb, men det är inte vid "senareförsäljningar" som den första klubben får det, det hade BP i så fall rätt till när han gick första gången till den klubben som köpte honom då, säger Hübinette.

Så i detta fallet kan man stryka det ur ekvationen?
- Ja, det är inte aktuellt här.

Brommapojkarnas ordförande Fredrik Bergholm har varit fåordig kring hur mycket ersättning BP får gällande affären. Då Fotbollskanalen frågade honom om solidaritetsersättning i samband med att affären blev klar sa han:

- Det är ingenting som vi kommenterar, det är samma sak som kring avtalssituationen.

- Vi har koll, vi har koll på det mesta. Men det är något som vi låter bli att kommentera. Men det vi kan konstatera är att vi är en stor klubb med ganska små resurser så vi har alltid många hål att stoppa pengar i den vanliga verksamheten och många utvecklingsområden inom verksamheten.

Publicerad 2020-01-10 kl 08:30
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå