Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Christiansson har lärt sig japanska - spelar för kontrakt: "En dröm"

Japan

Victor Christiansson är på plats i Japan.
Nu gäller tre provspel, i hopp om kontrakt.
Förberedelsen? Studier för att tala japanska.
- Det är en dröm, säger han till Fotbollskanalen.

Foto: TT/Privat.

En månad i Japan, med målet att spela till sig ett kontrakt.

Tidigare Malmö FF-talangen Victor Christiansson, 26, har gett sig ut på ett nytt äventyr i hopp om att kunna använda sin fotboll till att bo, leva och spela på en helt ny plats i världen. För runt sex år sedan lämnade han IFK Värnamo för danska BK Frem, och sedan sommaren 2020 har han spelat med Nykøbing FC i danska andra- och tredjeligan. Nyligen tog han beslut om att göra något annat, och nu gäller provspel hos japanska tredjeligaklubbarna Tegevajaro Miyazaki, Vanraure Hachinohe och Nara Club.

26-åringen började redan för flera år sedan att plugga japanska, ett språk som han nu kan prata, och i sommar är det alltså tid för att testa på Japan.

Annons

- Först och främst är det alltid häftigt att uppleva saker, och det är en dröm att genom fotbollen få en väldigt häftig upplevelse på andra sidan av världen. Under corona-tiden hade jag extremt mycket tid över, då vi tränade klockan tio på morgonen, och sedan var jag hemma tolv. Jag ville studera ett språk, och såg att japanska är ett av de svåraste språken att lära sig. Det var en spännande utmaning, så jag började plugga japanska, och nu är jag i Japan, säger han till Fotbollskanalen.

Christiansson har inte varit i Japan tidigare, men hans flickvän har genom åren varit nyfiken på landet. Det har smittat av sig på honom. 

- Min sambo har haft intresse för Japan och kulturen där och har velat åka tid. Jag fick inspiration av henne, och ville göra något, så då började jag plugga. I januari kom även en spelare från Japan till Danmark, som flyttade till samma område, där vi bor, och då kunde vi tillbringa tid ihop. Han kunde inte engelska, så alla konversationer var på japanska. Nu kan jag prata och förstår språket. 

Annons

Christiansson vet inte hur långt äventyret blir i Japan. Just nu är han på plats på egen hand för provspelen, som alla är runt sju-tio dagar. Därefter kommer förhoppningsvis hans flickvän över - vid ett kontrakt med en klubb.

- Vi kände att det här kan bli ett jätteäventyr för oss båda, just att få chansen att flytta utomlands och bo i Japan - oavsett om det blir ett eller fem år. Vi får se hur det går. Men vi ville uppleva något, komma ifrån Skandinavien och helt enkelt prova något nytt.

Christiansson tog hjälp av en japansk agent för att komma i kontakt med de tredjeligalagen, som håller till i helt olika delar av landet. Norra, mellersta och södra Japan. Han medger samtidigt att det är lite nervöst - blir det inget kontrakt med någon klubb blir det heller inget äventyr för paret i Japan. 

Annons

- Jag skulle säga att jag alltid brukar vara nervös inför match och liknande och det ser jag som något viktigt. Då betyder det att det betyder något och att man vill något, säger han och fortsätter:

- Man måste ju ha ett jobb och en inkomst. Sedan kan det vara så att fler klubbar blir intresserade och att man kan åka dit också. Men målet är att se om jag kan få ett kontrakt av någon av de här klubbarna.

Vid sidan av fotbollen hoppas han få uppleva Japan som land.

- Jag är, först och främst, taggad på att få använda språket varje dag, och sedan är det såklart att få spela fotboll i ett annat land, men även att se hur den japanska fotbollskulturen är. Det är ju ett väldigt annorlunda land med alltifrån mat till turist-ställen som jag gärna vill besöka.

Spelare och människor, som han hittills har träffat på, har blivit förvånade när han som svensk kan prata japanska.

Annons

- Det är lite roligt. Alla japaner ser att jag är utlänning och många pratar inte engelska, så när jag söker kontakt med någon, så får de lite panik och tror att jag ska prata engelska. När jag sedan pratar japanska blir de väldigt glada, trevliga och pratar hur mycket som helst.

Christiansson är samtidigt glad och tacksam över sin tid i Nykøbing, som gick med på att gå skilda vägar, för att svensken skulle få uppleva sin dröm. Första året var Christiansson med och vann tredjeligan, innan det blev spel i andraligan två år, och sedan tredjeligafotboll igen i Danmark.

- Vi vann tredjeligan ganska överlägset och det som var speciellt var att vi var extremt duktiga med bollen. Vi hade många duktiga spelare, så när vi kom upp till andraligan dominerade vi mot de bästa lagen. Sett till alla ligor i Danmark hade vi näst flest passningar, det var bara Silkeborg som hade fler då. Vi slutade även på klubbens bästa plats någonsin, 18:e-plats i Danmark, och vann över FC Köpenhamn i cupen. Det var väldigt stort för klubben, säger han och fortsätter:

Annons

- De första två åren var därmed fantastiska, men sedan är det tyvärr som fotbollen fungerar. När det går bra försvinner väldigt många duktiga spelare, och vi hade inte pengar att hämta in nya spelare, så tio spelare lämnade och en ny kom in, och sedan var resten ungdomsspelare. Då åkte vi ner, och jag följde med laget ner. Jag är samtidigt väldigt tacksam över tiden där, och jag har lärt mig mycket. Fotbollen går aldrig spikrakt uppåt, det är medgångar och motgångar.

Har det någon gång varit aktuellt att återvända till Sverige?
- Inte riktigt. Jag har alltid känt att Danmark ligger före när det kommer till fotboll, att man är starkare än Sverige. Det finns det också bevis på nu, då allsvenska klubbar hämtar spelare från andraligan i Danmark. De kommer sedan in och presterar från dag ett. Jag har aldrig haft ett mål om att återvända till Sverige, men man får se vad som händer nu i Japan. Det kanske är tid att komma tillbaka till Sverige - om det inte går där.

Annons

Nu har Christiansson alltså fullt fokus på äventyret i Japan, och hoppas på att säkra ett kontrakt. Om det inte går, så blir det helt enkelt en fin månad med nya upplevelser i landet.

- Det är oavsett en häftig upplevelse att bo här och spela fotboll i en månad. Men jag går all-in för ett kontrakt. Jag känner att jag är tillräckligt bra för att spela i tredjeligan i Japan. Det handlar om att en klubb ska tycka att det är värt att ta "risken" med att ta in en utlänning. Det är enklare att hämta en inhemsk spelare, så jag måste vara bättre. Fotboll kan vara väldigt enkelt.

Publicerad 2024-06-09 kl 11:50

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto