Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Fifa föreslår nytt klubblags-VM - ECA uppges rikta skarp kritik: "Storklubbarna kommer inte delta"

Klubblags-VM

Fifa förväntas i dag föreslå ett nytt format för klubblags-VM.
Nu svarar ECA med ett kritiskt brev och hävdar att storklubbarna inte kommer delta i den nya turneringen, uppger Süddeutsche Zeitung.

Foto: Bildbyrån.

Fifa rapporterades, av AP, redan i april i fjol vilja göra om klubblags-VM till en turnering som spelas vart fjärde år i stället för som nu, varje år, samt utöka den från sju till 24 lag (med start 2021). Uefa var kritiskt till nyheten och i maj i fjol sa presidenten Aleksander Ceferin så här:

- Pengar styr inte, och den europeiska sportsliga modellen måste respekteras. Fotbollen är inte till salu. Jag kommer inte att låta någon offra dess strukturer på altaret för en högst cynisk och hänsynslös ekonomisk vinning, sa han då.

Trots det tillsatte Fifa i höstas en arbetsgrupp för att utreda ett utökat klubblags-VM och i veckan rapporterade AP att ett förslag på en försöksturnering 2021 kommer att läggas fram i dag när Fifas exekutivkommitté sammanträder i Miami.

ANNONS

Enligt AP är tanken att turneringen ska utökas till 24 lag och ersätta Confederations Cup, som spelats i värdlandet för VM ett år innan mästerskapet. Turneringen uppges innehålla åtta lag från Europa, sex lag från Sydamerika, ett lag från Oceanien och tre lag var från Asien, Afrika och Nord och-Centralamerika, men att alla konfederationer får bestämma själva hur uttagningen går till väga till turneringen. AP rapporterade vidare att Uefa var fortsatt enda konfederation i Fifa att vara negativ till förslaget. 

Nu rapporterar den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung om att European Club Association (ECA, representerar de europeiska klubblagen) har skrivit ett brev till Uefa, som bland annat skickats till Fifas president Gianni Infantino, där organisationen uttrycker hård kritik mot förslaget och skriver att ingen ingen medlem i ECA "kommer att delta i en sådan turnering. 

ANNONS

Süddeutsche Zeitung visar även upp att brevet är undertecknat av 15 representanter i ECA, däribland PSG:s president Nasser Al-Khelaifi, Manchester Uniteds vd Ed Woodward, Juventus ordförande Andrea Agnelli och Malmö FF:s vd Niclas Carlnén. 

Tidningen rapporterar vidare att förslaget förväntas röstas igenom, men att Infantino än dock nu kan hamna i trubbel med anledning av ECA:s kritik mot turneringen. ECA är oroligt för att Infantino efter försöksturneringen ska försöka göra nya klubblags-VM till en återkommande turnering vart fjärde år kort efter försöksturneringen. 

Enligt AP är ECA bland annat kritiskt till att nya klubblags-VM skulle skjuta på andra turneringar och skapa problem i den europeiska klubblagskalendern. ECA är i dag en sammanslutning av 232 europeiska klubbar, däribland fem svenska klubbar - AIK, Djurgården, Elfsborg, IFK Göteborg och Malmö FF. 

ANNONS
Publicerad 2019-03-15 kl 07:11

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto