Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Uppgifter: Fifa föreslår förändringar för klubblags-VM - som kan utökas till 24 lag

Fifa Club World Cup

Klubblags-VM föreslås genomgå stora förändringar.
Enligt nyhetsbyrån AP kommer Fifa föreslå en utökning från sju till 24 lag när exekutivkommittén sammanträder på fredag i Miami.

Foto: Bildbyrån

Fifa tillsatte i höstas en arbetsgrupp med uppgift att utreda ett potentiellt Nations League för hela världen samt ett utökat klubblags-VM. Redan då ville Fifa införa bägge idéerna, men fick hårt motstånd av Uefa.

- Vi har tagit ett beslut om att tillsätta en arbetsgrupp för att stärka upp diskussionerna om ett förbättrat klubblags-VM och ett världsomspännande Nations League, sa presidenten Gianni Infantino på en presskonferens i oktober.

Nu rapporterar AP att Fifa på fredag, när Fifas exekutivkommitté sammanträder i Miami, kommer att föra fram ett förslag för en försöksturnering för klubblags-VM sommaren 2021. Enligt ett dokument nyhetsbyrån tagit del av står alla utom en konfederation bakom förslaget.

ANNONS

Förslaget som kommer läggas fram är en turnering för 24 lag som kommer spelas istället för Confederations Cup, även kallat för-VM, som spelats i värdlandet för VM ett år innan världsmästerskapen. Turneringen kommer innehålla åtta lag från Europa, sex lag från Sydamerika, ett lag från Oceanien och tre lag var från Asien, Afrika och Nord och-Centralamerika. De olika konfederationerna kommer själva få besluta hur kvalificeringen till turneringen ska gå till.

De europeiska klubbarna ska enligt AP vara negativt inställda till förslaget, eftersom det skulle skjuta på de afrikanska mästerskapen och CONCACAFS Gold Cup som bägge spelas samma sommar. Det skulle innebära att spelare kan missa viktiga klubblagsmatcher i inhemska ligan och i europaspel.

Fifa har under en längre tid velat göra om turneringen och ska enligt dokumentet AP tagit del av tro att det föreslagna formatet kommer ”främja och öka tillväxten av fotboll till förmån för alla konfederationer, medlemsländer, ligor, klubbar och fans.”

ANNONS

Dagens klubblags-VM spelas mellan sju lag under en vecka, i en turneringen som spelas en gång om året. Enligt AP har planerna för ett utökat Nations League under Fifas regi lagts på is.

Publicerad 2019-03-13 kl 20:25

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto