POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
LANDSLAG

Fotbollsvärlden hyllar Cruyff: "En legendar"

Foto: SCANPIX

Fotbollsspelaren Johan Cruyff hade efter sin aktiva karriär ett kluvet förhållande till sitt hemland Nederländerna.
Men både där och i Cruyffs andra hemland Spanien vällde kondoleanser och hyllningar in från politiker, spelare och supportrar när hans död blev känd.

Cruyff var ett fotbollsgeni både på och utanför planen och hade sin fasta övertygelse om hur fotboll skulle spelas, och tvekade sällan att kritisera moderklubben Ajax, som han tyckte brast i spelarutvecklingen, eller det nederländska landslaget.

I samband med Nederländernas VM-silver 2010 rasade han över landslagets brutala uppträdande, en taktik som han kallade "anti-fotboll".

Men när fotbollslegendarens död blev känd fanns det ingen ände på hyllningarna. Sajten för hans forna klubb Ajax var svartlagd med en bild på spelarikonen. Och i medierna strömmade kommentarerna in:

- Han var den bästa spelare vi någonsin har haft, sade den förre landslagsspelaren Ronald de Boer.

- Hela världen kände honom och genom honom kände världen till Nederländerna, sade landets premiärminister Mark Rutte.

Trotsade regimen
Hösten 1973 inledde Johan Cruyff en femårig sejour i Barcelona, en klubb där han blev mäkta populär för sina insatser på planen. Men han uppnådde närmast helgonstatus i den katalanska miljonstaden när han öppet trotsade Spaniens dåvarande diktator Francisco Franco genom att döpa sin son till Jordi, den katalanska — och förbjudna — formen av Jorge.

Sportsligt ses Cruyff, som tränade Kataloniens inofficiella landslag 2009—2013, som den som både som spelare och tränare lade grunden för Barcelonas offensiva, snabba och passningsinriktade fotboll.

- Vi är mycket ledsna. Barcelona av i dag är till stor del en frukt av Johan Cruyff, sade Barcelonas landslagsback Gerard Piqué inför kvällens vänskapsmatch mellan Italien och Spanien.

En annan av Barcelonas storstjärnor, lagkaptenen Andrés Iniesta, talade om "en stor förlust":

- Det är en mycket sorglig dag för Barça-familjen, för världsfotbollen och för alla personer som vet vilket inflytande han haft på den här sporten.

Supportrar till Barcelona har dragit i gång en kampanj för att hemmaarenan Camp Nou i stället ska bära Johan Cruyffs namn.

FC Barcelona skrev i ett officiellt uttalande: "Vi kommer alltid att älska dig, Johan. Vila i frid."

Messi hyllar
Även utanför Nederländerna och Spanien kom reaktioner. Gary Lineker, tidigare engelsk anfallsstjärna:

"Fotbollen har förlorat en man som gjort mer för att göra det vackra spelet vackert än någon annan."

Michel Platini, Uefas nu avstängde ordförande som liksom Cruyff utsågs till Europas bästa spelare tre gånger:

"Jag har förlorat en vän, världen har förlorat en stor människa. Jag beundrade honom, han var den bästa spelaren genom tiderna".

Lionel Messi, Barcelonas nuvarande skyttekung och utsedd till världens bästa spelare fyra gånger skriver på sin Facebook-sida:

"Ytterligare en legendar har lämnat oss i dag".

Publicerad 2016-03-24 kl 19:13
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå