Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Kosovos trupp fortfarande oklar - spelare väntar på Fifas godkännande

På måndag spelar Kosovo sin första tävlingsmatch någonsin. I skrivande stund är det dock oklart om nationen åker till Finland med en hel trupp. På Fifas skrivbord ligger det fortfarande en drös med spelaransökningar som ännu inte har beviljats.  

Kosovos medlemskap i Uefa och Fifa kom efter en lång och framförallt hård kamp. Den känsliga situationen kring landet – som av ett fåtal fortfarande inte har erkänts som stat - har påverkat världspolitiken på flera olika plan, bland annat den inom fotbollen.

Serbien var ett av dem länder som länge arbetade aktivt för att hålla Kosovo utanför fotbollen. Några veckor innan inträdet blev klart hade det serbiska förbundets ordförande Tomislav Karadzic sagt att han tänkte göra allt i sin makt för att stoppa ett eventuellt medlemskap.

Det kan dock konstateras att Kosovos inträde inte har påverkat Serbien i lika stor utsträckning som en del andra länder. I Sverige blev situationen extra tydlig för någon vecka sedan när talangen Arber Zeneli meddelade att han valt att representera Kosovo.

ANNONS

Men som förbundskaptenen Albert Bunjaki säger – det här är trots allt en någorlunda ny situation för Sverige.

- Det är svårt, för det har ju att göra med globaliseringen. Det är så här det ser ut idag. 80-90 procent av våra spelare har spelat i andra landslag. Jag har till och med spelare som har representerat afrikanska länder i VM, säger Bunjaki och tillägger:

- Sverige har inte riktigt haft det här bekymret innan och det är svårt att säga hur framtiden kommer se ut. Schweiz befinner sig till exempel i en helt annan sits. Vi här i Sverige är inte riktigt vana vid den här typen av frågor.

Schweiz, tillsammans med Albanien, är förmodligen de som har märkt av förändringen mest. När nationerna möttes i EM-slutspelet i juni hade sju schweiziska spelare påbrå från Kosovo, inklusive Arsenals Granit Xhaka. Elva av spelarna i Albaniens trupp var antingen födda eller uppväxta i Schweiz, däribland Granits bror Taulant.

ANNONS

Med Kosovo som ny medlem i Fifa har flera av dessa spelare ställts inför ett val. Truppen som Albert Bunjaki har med sig till Finland innehåller många före detta albanska- och schweiziska landslagsmän. Ingen av dessa spelare deltog dock i EM i Frankrike.

Granit Xhaka publicerade i dagarna ett uttalande på Instagram där han meddelade att det inte blir något landslagsbyte för hans del. Fifa avslog den ansökan, liksom många andra, eftersom spelaren valt att representera Schweiz i EM trots att Kosovo då var medlem.

- Jag kommer göra allt jag kan för att få spela för Kosovo, höll dock Xhaka fast vid.

Vissa tror att spelarens villrådighet är anledningen till varför han inte tilldelades priset som årets schweiziska fotbollsspelare.

Det schweiziska förbundet (ASF) har nyligen öppet visat sitt missnöje gentemot Kosovos hantering av situationen:

ANNONS

”ASF anser att det är beklagligt att Kosovos ledare har valt att fokusera på att rekrytera spelare i stället för att befästa grunderna för deras förbund. Detta desperata sökande efter spelare, som orsakar stora känslomässiga reaktioner, sätter spelare och deras familjer i en väldigt svår sits. ASF fördömer starkt dessa kränkande och respektlösa handlingar” skrev förbundet i ett uttalande.

I Albert Bunjakis VM-kvaltrupp finns alltså varken schweizare eller albaner som var med i Frankrike i sommar. Däremot finns det spelare som har representerat andra nationer dessförinnan.

- Vi har tre olika kategorier av spelare: dels har vi spelare som just nu tillhör ett annat landslag och i vissa fall till och med spelat ett EM-slutspel. Sedan har vi spelare som både spelat med oss och i ett annat landslag. Den tredje kategorin är den som Arber befinner sig i, spelare som har spelat i ett annat lands ungdomslandslag men inte A-landslag, förklarar Bunjaki.  

ANNONS

Sinan Bytyqi var först ut att få klartecken från Fifa. Manchester City-talangen har tidigare spelat för Österrikes U21-lag. En annan City-spelare i truppen, Bersant Celina, har tidigare representerat Albaniens U21. Under fredagskvällen fick även han klartecken från fotbollsorganet.

I skrivande stund är det däremot fortfarande oklart om sex andra spelare får delta i Kosovos första tävlingsmatch. Valon Berisha, född i Malmö och uppvuxen i Norge, är ett av de osäkra korten. Salzburg-mittfältaren förväntas bli en av Kosovos viktigaste spelare så småningom, nu när stjärnor som Granit Xhaka, Xherdan Shaquiri och Valon Behrami inte finns tillgängliga längre.

Arber Zeneli och förre djurgårdaren Erton Fejzullahu har inte hunnit blir registrerade för sitt nya fotbollsland överhuvudtaget.

Albert Bunjaki vet att mötet med Finland kommer bli tufft och kanske har förbundskaptenen inte heller en hel trupp att tillgå. Målet är dock inte att i första hand nå VM 2018.

ANNONS

- Nu ska vi försöka spela ihop ett lag, vi siktar mot EM 2020. Där tror jag kanske att vi kan ha en chans, säger Bunjaki.

Bakgrund

Kosovos fotbollslandslag

Kosovo blev så sent som i maj invalt i Europeiska (Uefa) respektive Internationella fotbollsförbundet (Fifa).

Besluten gillades inte av Serbien. Kosovos självständighet som nation har fortfarande inte erkänts av Serbien.

Inför det stundande VM-kvalet fattade Fifa beslutet att Kosovo av säkerhetsskäl inte kunde lottas in i en grupp där Bosnien-Hercegovina eller Serbien ingår.

Kosovo möter den 5 september Finland på bortaplan i nationens första tävlingslandskamp (VM-kval).

Skövdebon Albert Bunjaki har varit förbundskapten för Kosovo sedan 2009, dessförinnan var han assisterande tränare i bland annat Degerfors och Kalmar FF. I landslagsstaben ingår även Tord Grip.

Publicerad 2016-09-03 kl 14:12
Sponsrat innehåll

Streama alla matcher från LaLiga, Serie A och UEFA Champions League.

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning. 299kr/mån. Ingen bindningstid.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto