Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Riski talar ut om unika landslagsnobben - ville hålla den hemlig

Champions League-kval

Hans val att nobba Finlands landslagssamling i Qatar av etiska skäl blev en världsnyhet.
Nu har Riku Riski talat ut om beslutet och uppståndelsen det skapade.
- Det blev mer av en personfråga än vad jag hoppats på, säger han till Urheilulehti.

Foto: Bildbyrån

Det var i början av januari som Helsingin Sanomat kunde avslöja att den tidigare IFK Göteborg-forwarden Riku Riski valt att tacka nej till det finska landslagets samling i Qatar, och därmed matcherna mot Sverige och Estland. Tidningen fick nyheten bekräftad av Riski själv, som i en kort kommentar hänvisade till etiska skäl.

Därefter spreds nyheten som en löpeld över hela världen. Uppståndelsen blev stor och Riskis beslut diskuterades på många håll. Enligt magasinet Urheilulehti fick forwardens klubb HJK in närmare 100 intervjuförfrågningar efter att Qatar-nobben blivit känd. De flesta kom från brittiska och tyska journalister. Bland annat ville the Guardian, der Spiegel, ITV och ESPN prata med Riski, som tackade nej till allt.

ANNONS

Men nu har 29-åringen valt att öppna upp sig om det som varit, för just Urheilulehti. I intervjun förklarar han att han inte känner att han hade mer att tillägga än det han sa till Helsingin Sanomat. Efter det uttalandet har han blivit beskylld för att vara uppmärksamhetssökande, men faktum är att han inte ens ville att hans val kring Qatar-samlingen skulle bli allmänt känt. Forwarden önskade att han i tysthet skulle kunna stå över landslagsresan, men beslutet läckte ut.

Riski säger sig vara obekväm i intervjuer och han vill inte stå i centrum. Han förklarar för Urheilulehti att han inte vill vara någon form av högljudd människorättskämpe eller åsiktsbildare. För honom var beslutet att tacka nej till landslagets samling i Qatar enbart ett personligt sådant. Han fattade det utifrån sitt eget samvete.

ANNONS

- Jag strävade efter att det här inte ens skulle ha med mig att göra, utan att det skulle pratas om andra saker. Det kanske var ett lite naivt sätt att förhålla sig till det. Det blev nog mer av en personfråga än vad jag hade hoppats, säger Riski till Urheilulehti.

Han förstår att det blev ett stort intresse runt frågan, men trodde samtidigt att den inte skulle bli så uppmärksammad. Han följde delvis debatten som hans beslut skapade.

- Det blev diskussioner och det är viktigt. Jag sa min åsikt och det räckte för min del. Sen diskuterade andra det efteråt och då kom andras åsikter fram. Ser man till den stora bilden är det bra att det pratades om det, och det är jag nöjd med.

En aspekt som diskuterats efter Riskis nej tack till Qatar, som ska arrangera VM 2022, är var gränsen ska dras och till vilka länder som det är "okej" att åka till. Riski har själv åkt till Turkiet på träningsläger med sitt klubblag HJK. Det tycker han själv inte är optimalt, men hänvisar till att han respekterar det kontrakt han skrivit med sin arbetsgivare.

ANNONS

- Alla har sina åsikter och är fria att uttrycka dem. För mig kändes det bara inte bra att åka till Qatar. Det här är en svår fråga när man måste dra en gräns någonstans. Det väsentliga är att man drar gränsen någonstans, säger Riski till Urheilulehti.

Qatar har kritiserats för att kränka mänskliga rättigheter och det har på många olika håll rapporterats om slavliknande förhållanden för gästarbetare som jobbar med förberedelserna inför VM 2022. Olika siffror om dödsfall kopplat till exempelvis arenabyggen har också cirkulerat i media.

Publicerad 2019-03-15 kl 15:20
Sponsrat innehåll

Streama alla matcher från LaLiga, Serie A och UEFA Champions League.

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning. 299kr/mån. Ingen bindningstid.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto