POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
LANDSLAG

Slavliknande förhållanden för gästarbetare i Ryssland: "Ett enormt problem"

Foto: Bildbyrån.

VM i Ryssland är ett drygt år bort.
Nu skakas förberedelserna av en ny rapport om slavliknande förhållanden för gästarbetarna.
- De vet att om de klagar så blir det konsekvenser, säger advokaten Olga Tseitlina till Josimar.

Det är det norska magasinet Josimar som under torsdagen avslöjar att utländska gästarbetare utnyttjas som slavar i förberedelserna inför VM-slutspelet i Ryssland nästa år. Magasinet skriver att bygget av arenan i St. Petersburg präglats av korruption, systematisk misshandel – och död.

Tidningen skriver att minst fyra personer avlidit mellan augusti och fram till jul och att situationen är kaosartad. Bland gästarbeterna är det människor från Nordkorea.

- De nordkoreanska arbetarna är totalt utmattade, både mentalt och fysiskt. De lever och arbetar under fruktansvärda förhållanden. Deras pass har beslagtagits, vilket i praktiken gör dem till slavar. De vet att om de klagar så blir det konsekvenser, säger advokaten Olga Tseitlina som jobbar med mål som rör mänskliga rättigheter, till magasinet.

- Det stora problemet är bristen på rättigheter på arbetsplatserna. De jobbar långa dagar, får en dålig lön och jobbar mestadels utan avtal. Många får inte betalt alls. Det här är ett enormt problem, särskilt på stora byggarbetsplatser, säger Andrej Jakimov på människorättsorganisationen PSP Foundation.

Gästarbetarna från Nordkorea har heller inte rest till Ryssland självmant.

- De kommer inte hit av fri vilja. De står under kontrakt med regimen hemma. Företag i Ryssland som startats av Nordkoreas regering säljer sina arbetare till potentiella arbetsgivare, säger Jakimov.

Fifa har svarat tidningen via mejl:

”Fifa fördömer alla kränkningar av de mänskliga rättigheterna och om de upptäcks skulle de inte tolereras på någon av byggarbetsplatserna inför VM.”

Den ryska organisationskommittén har svarat tidningen och skriver där att man genomfört egna inspektioner och inte fått uppgifter på det som Josimar refererar till.

”Vi strävar efter att arbetsförhållanden ska uppfylla internationell standard och rysk lag”, skriver man bland annat.

Även VM 2022, som hålls i Qatar, har omgärdats av rapporter om dåliga arbetsförhållanden för gästarbetarna. Svenska Fotbollförbundet hade en delegation på plats i landet tidigare i år.

- Det handlar framför allt om att beskriva den djupa oro vi har vad gäller hälsoläge och arbetsvillkor för byggnadsarbetarna. Och också uppmana de qatariska myndigheterna att ta krafttag så att man verkligen efterlever de regelverk man har, sa ordföranden Karl-Erik Nilsson till Fotbollskanalen då.

Publicerad 2017-03-30 kl 19:27
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå