Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Nordisk delegation till Qatar: "Vill beskriva vår oro"

Sverige (herr)

Att Qatar arrangerar VM 2022 upprör.  Under söndagen åker en delegation från de nordiska förbunden ner för att hoppas kunna påverka inför mästerskapet.
- Det handlar framför allt om att beskriva den djupa oro vi har, säger Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson till Fotbollskanalen.

Foto: Scanpix

För sex år sedan tog Fifa det minst sagt kontroversiella beslutet att VM 2022 ska hållas i Qatar. Beslutet genererade omedelbart kritik på grund av landets syn på mänskliga rättigheter. Omgående avslöjades det att byggarbetarna som fick i uppgift att bygga arenorna behandlades närmast som slavar och över 1000 personer rapporteras ha dött.

The Guardian kunde berätta om vittnesmål från arbetare där passen konfiskerats och där man varken hade tillgång till mat eller vatten.

- Vi tvingades arbeta på tom mage i ett dygn. När vi klagade attackerade min chef mig, sparkade ut mig från vårt arbetsläger där vi bodde och vägrade att betala mig. Jag var tvungen att be om mat från de andra arbetarna, förklarade en nepalesisk gästarbetare för tidningen då.

Annons

Sverige är ett av flera förbund som kritiserat landet efter rapporterna om rådande arbetsförhållanden och till följd av det åker under söndagen representanter från de nordiska förbunden ner till Qatar. Dels för att se hur verkligenheten ser ut just nu, dels för att på nytt framföra sina åsikter.

På grund av att Fotbollsgalan anordnas under måndagen blir det inte ordföranden Karl-Erik Nilsson som representerar SvFF, utan i stället blir det förbundets nye chefsjurist Anders Hübinette som åker.

- Vi bestämde redan i februari, de nordiska ordförandena tillsammans, efter all den debatt som varit kring arbets- och levnadsvillkor för arbetarna i Qatar, att vi ville göra ett studiebesök där nere. Sedan fick vi en inbjudan från de qatariska myndigheterna efter den kritik som riktat. Vi ville kunna framföra de nordiska ländernas synpunkter, och så ville vi gärna titta med egna ögon, förklarar Karl-Erik Nilsson för Fotbollskanalen.

Annons

Anders Hübinette och de övriga stannar fram till på onsdag och tanken är att man ska hinna med en rad sammanträden.

- Vi får träffa företrädare för Qatars fotbollsförbund naturligtvis, vi träffar företrädare för deras arbetsmarknadsdepartement och vi träffar också byggnadsarbetare och ska besöka några av byggena. Dessutom är det värt att notera att med den övriga delegationen så följer också Johan Lindholm som är ordförande i byggnadsarbetarförbundet med.

Nilsson fortsätter:
- Det handlar framför allt om att beskriva den djupa oro vi har vad gäller hälsoläge och arbetsvillkor för byggnadsarbetarna. Och också uppmana de qatariska myndigheterna att ta krafttag så att man verkligen efterlever de regelverk man har. På något sätt tror jag att den här uppmärksamheten som det här kommer att ge i fotbollsvärlden också kommer att öka trycket på Qatar.

Annons

Kan man ha några förhoppningar på att det ska ske något konkret?
- Redan förra veckan levererades en överenskommelse mellan det internationella byggfacket och de qatariska myndigheterna där de nu äntligen får möjlighet att göra inspektioner på byggen och på så sätt kontrollera dem. Det sägs också att man hos myndigheterna fattar beslut som är i rätt riktning när det gäller arbetsrätt och arbetsvillkor. Men det är klart att det måste ju implementeras i verkligen. Men alla insatser som kan få det här att flyttas i rätt riktning är ju värdefulla. Det är de det perspektivet man ska se vår insats.

Publicerad 2016-11-20 kl 20:16

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto