TV: Japan spelade ut Sverige i semifinalen - som får rikta in sig på bronsmatch

Landslag

Sverige hade ledningen i semifinalen. Men sedan spelade Japan ut det svenska landslaget - och vann med 3-1.
- Japan är bättre, sa Thomas Dennerby till TV4 efter matchen.

Sveriges dröm om en VM-final i fotboll blev bara - en dröm. Japan vann semifinalen med 3-1, trots att Sverige haft ledningen. Två missar av målvakten Hedvig Lindahl blev avgörande. Det svenska laget var rejält besvikna efteråt.

-Man såg ganska snabbt att japanskorna ville trilla boll, men vi kunde inte hålla emot helt enkelt, sade Lotta Schelin till Radiosporten.

Sverige tvingades göra en sen ändring i laget. Lagkaptenen Caroline Seger kände stelhet i ena vaden, och ströks ur startelvan. Hon ersattes av Marie Hammarström och Charlotte Rohlin fick i avstängde Nilla Fishers frånvaro ta över lagkaptensbindeln.

-Jag är otroligt besviken, sade Rohlin till Sveriges Radio.

-Vi kom inte alls upp i standard. Slarvade i vårt passningsspel och fick inte till våra kontringar. Mycket känslor inombords just nu, jag kan inte riktigt förklara.

I stället för det vanliga 4-4-2, som Sverige använt från start i alla matcher tidigare i VM, ställde Thomas Dennerby upp laget enligt 4-2-3-1, med tre offensiva mittfältare bakom Lotta Schelin, som ensam toppforward.

Therese Sjögran fick spela i den centrala, offensiva mittfältsrollen, som hon tycker om. Josefine Öqvist gick ut på vänsterkanten, medan Hammarström och Lisa Dahlkvist tog hand om de två mera defensiva mittfältsrollerna.

-Vi vinner tillsammans, vi förlorar tillsammans. Den största otjänst vi kan göra oss själva är att deppa för mycket över det här, sade Dennerby till TV4.

Matchen började annars bra för Sverige. I tionde minuten stressades Japans stjärna Homare Sawa att slå en lång passning i sidled på egen planhalva. Innan den nådde fram till sin adress kom Josefine Öqvist rusande, snodde bollen, sprang mot mål, och sköt 1-0 med vänsterfoten, via benet på en japanska.

Åtta minuter senare kom dock en kvittering. På ett inlägg från Japans vänsterkant pressade sig Nahomi Kawasumi före Öqvist vid bortre stolpen och stötte in 1-1. Första målet för Kawasumi, som inte spelat från start tidigare i VM.

Värre skulle det bli. En kvart in i andra halvlek gjorde Japan för andra gången mål på ett inlägg, trots de svenska spelarnas markanta övertag i längd. Målvakten Hedvig Lindahl kunde inte hålla bollen, som nickades i mål av Homare Sawa.

Fyra minuter senare kom 3-1. Hedvig Lindahl rusade utanför straffområdet och rensade undan en japansk passning, men inte bättre än att Nahomi Kawasumi kunde snappa upp bollen och lyfta den i mål från cirka 30 meter. Tråkigt för Lindahl, som varit bra tidigare i VM.

Sverige spelar bronsmatch mot Frankrike på lördag.

-Låt oss få vila nån dag så ska vi ge Frankrike en rejäl fajt. Vi vill komma hem med en medalj, sade Rohlin.

Publicerad 2011-07-14 kl 01:04