TV: Ryssland var tio minuter från direktplats till VM - föll sedan genom snöpligt självmål

VM-Kval Europa

Ryssland var tio minuter ifrån en direktplats till VM i Qatar som gruppetta i grupp H.
Sedan föll de på målsnöret genom ett självmål borta mot Kroatien.
Nu är Kroatien klart för VM 2022 som gruppetta.

Se höjdpunkterna från matchen i spelaren.

Under söndagen tog sig Kroatien an Ryssland i en gruppfinal i grupp H på Poljud-stadion i ett spöregnande Split.

Matchen var direkt avgörande för vilket av länderna som skulle knipa gruppsegern och således direktplatsen till VM i Qatar 2022. Inför matchen ledde Ryssland gruppen på 22 poäng, medan Kroatien flåsade de i nacken på andraplatsen med 20 poäng. Kroatien behövde seger, Ryssland behövde minst ett kryss.

När matchen blåstes igång var det hemmalaget som tog taktpinne på en gång. Kroatien dominerade bollinnehavet, där Luka Modrić var tongivande dirigent. Andrej Kramarić och Ivan Perišić hotade framåt, där Kramarić var närmast att göra mål efter nio minuter med en nick från nära håll - men Matvej Safonov stod för en imponerande reflexräddning i det ryska målet.

Kroatien fortsatte sedan att hota därefter. På en hörna avancerade Marcelo Brozović till skottläge och fick en fin skruv på sitt skott mot den bortre stolpen, men återigen stod Safonov för en imponerande räddning då han kastade sig i leran framför det ryska målet för att styra ut skottet till en hörna.

Men trots flera bra lägen för Kroatien, främst, så förblev matchen mållös in i halvtid.

I den andra halvleken inledde Kroatien där de slutade i den första. På ett inlägg från högerkanten redan i första minuten av den andra halvleken dök Mario Pašalić upp och nickade mot mål, men Safonov stod återigen för en imponerande reflexräddning för att hålla bollen utanför det ryska målet.

Det var dock smått förvånande att matchen fick fortsätta spelas under andra halvleken med tanke på vattennivån på planen. Bollen studsade illa och det stänkte vatten så fort spelarna tog en löpning eller sparkade bollen. Både Kroatien och Ryssland hade svårt att kontrollera planförhållandena.

Men något avgörande skulle inte komma förrän tio minuter från slutsignal, och det var ett avgörande den ryska backen Fjodor Kudrjasjov helst vill glömma direkt. På ett inlägg från Borna Sosa snubblade Kudrjasjov in bollen i eget mål när han kom löpandes för att täcka den bortre stolpen. Således gick Kroatien upp i gruppledning och tog grepp om direktplatsen till VM.

- Han missbedömer det helt, sa C Mores kommentator Adam Pinthorp i sändningen.

1-0 stod sig sedan matchen ut och Kroatien är vidare till VM som gruppetta. Ryssland, i sin tur, får spela playoff för att ta sig till VM. Tungt för Ryssland, som inför matchen ledde och var vidare till VM som gruppetta vid ett 0-0-resultat - men i slutändan snubblade de på mållinjen och föll på grund av ett självmål.

Kroatien: Ivo Grbić - Josip Juranović, Dejan Lovren, Joško Gvardiol, Borna Sosa - Luka Modrić, Marcelo Brozović, Mario Pašalić - Nikola Vlašić, Andrej Kramarić, Ivan Perišić.

Ryssland: Matvej Safonov - Vjatjeslav Karavajev, Igor Divejev, Georgij Dzjikia, Fjodor Kudrjasjov - Daniil Fomin, Dmitrij Barinov, Alexander Golovin - Alexej Ionov, Fjodor Smolov, Zelimchan Bakajev.

Publicerad 2021-11-14 kl 16:58