Norge tog tre viktiga poäng i resan mot en plats till VM 2022.
Bakom segern låg de norska målskyttarna Mohamed Elyounoussi och Erling Haaland.

Höjdpunkter: Norge leder gruppen efter dagens vinst mot Lettland
Haaland ger Norge ledningen från straffpunkten
Här tilldelas Norge straffspark
1:02
Norges ledning uttökad - Elyounoussi målskytt

När det stundade kvalmatch till VM 2022 i Qatar mellan hemmaspelande Lettland och gästande Norge valde den norske förbundskaptenen Ståle Solbakken att mönstra en tämligen väntad startelva. Alltså fanns stjärnorna Erling Haaland och Martin Ødegaard med från start.

Efter lite drygt 20 minuters spel fick Norge straff efter att 22-årige Kristian Thorstvedt gått omkull i straffområdet. Den efterföljande elvameterssparken tog berörde Haaland, som målade senast mot Nederländerna, till vara på genom att skjuta in den säkert i mål bakom Lettlands målvakt Pavels Steinbors.

- Det där är en lustig situation. Jag tänkte säga att här blir det frispark för Lettland, sa kommentatorn Daniel Kristiansson i C Mores sändning.

- Det är ett litet krokben, men jag tycker det är väldigt, väldigt snällt att ge straff i det läget, menade experten Hanna Marklund.

Efter fullträffen, med minuter kvar av den första halvleken, blev det en aning stökigt mellan lagen. Det var efter att domaren blåst för frispark för Lettland som vissa spelare i de båda länderna knuffades. Nämnde Kristian Thorstvedt ville exempelvis inte ge ifrån sig bollen i samband med frisparkssituationen, vilket gav upphov till lettisk frustration.

Med ungefär 25 minuter kvar av ordinarie tid kunde kantspringaren Mohamed Elyounoussi, som var en av Norges bästa spelare under matchen, skicka in 2-0 efter ett skott inifrån straffområdet.

Erling Haaland hade under matchens gång flera goda möjligheter att sätta ytterligare en boll i nät. En fin chans att göra 3-0 uppstod i slutskedet, men skottet som avlossades mot Lettlands keeper var inte tillräckligt precist och målvakten kunde rädda norrmannens avslut.

Således blev Elyounoussi tidigare fullträff matchens sista, vilket betyder att Norge fick med sig tre poäng mot Lettland. Längre ned i artikeln ser du hur läget i lagens VM-kvalgrupp ser ut.

Lettland: Stenboirs - Savalnieks, Tarasovs, Dubra, Jurkovskis - Emsis, Karklins - Kamess, Ikaunieks, Ciganiks - Gutkovskis.

Norge: Hansen - Pedersen, Strandberg, Ajer, Melin - Thorsby, Norrmann - Ødegaard, Thorstvedt, Elyounoussi - Haaland.