Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Andersson om att Tahirovic valde bort Sverige: "Kan inte göra mycket mer än att lova att han blir uttagen - och så kan jag inte göra"

Sverige (herr)

Benjamin Tahirovic valde bort Sverige för spel i Bosnien-Hercegovina.
I podcasten Lundh berättar förbundskapten, Janne Andersson om vad landslagsledningen gjorde för att få supertalangen att välja Sverige.
- Vi kan nog inte göra så mycket mer än att lova att han blir uttagen, säger Andersson.

Foto: Bildbyrån

Lyssna på hela avsnittet i spelaren nedan.

Benjamin Tahirovic, 20, är född i Stockholmsförorten Spånga. Hans föräldrar är ursprungligen från Bosnien-Hercegovina. Sedan en längre tid tillbaka har supertalangen stått mellan valet att representera antingen Sverige eller Bosnien på landslagsnivå.

Valet föll på Bosnien och i podcasten Lundh berättar förbundskapten Janne Andersson om hur det gick till när Roma-spelaren Tahirovic valde bort Sverige.

En spelare som inte kommer vara med i Sverige, Benjamin Tahirovic, hur ser du på hur ni hanterade det?
- Det första caset vi gör med spelare som kan vara aktuella för ett A-landslag, då är det Stefan Petterssons roll, som team manager, att ta första kontakten med honom. Annars är det Claes Eriksson. Stefan pratade med honom, han hade då inte bestämt sig och uttryckte att det var intressant med både Sverige och Bosnien, men hade inte något svar då. Sedan gick det några veckor, jag tänkte att jag skulle åka ner och hälsa på honom. Först ringde jag och pratade med honom, då hade han inte bestämt sig och tyckte att det var ett jättesvårt beslut. Det har jag stor respekt för att det var. Sedan hörde jag av mig till honom i samband med den här resan, om det var okej att träffas. Då började vi diskutera om vi kunde träffas efter matchen eller dagen efter. Men efter ytterligare någon dag kom det ett sms där han talade om att han hade valt Bosnien, vilket jag har den största respekten för. Man kan diskutera, men vi kan nog inte göra så mycket mer än att lova att han blir uttagen, och det kan jag inte göra. Jag kan inte lova.

Annons

Hade han det uttalat till dig, om du kunde ta ut honom?
- Nej, absolut inte. Hans sätt att uttrycka sig var att det var jättesvårt, att han känner sig som svensk på olika sätt och att det var ett jättesvårt beslut honom. Där hamnade vi. När han väl fattade beslutet skickade jag ett sms och önskade honom lycka till.

Hur jobbig är den frågan? Den här egentligen hängt över dig hela landslagstiden? Saman Ghoddos, som fick chansen under en januariturné och sedan valde Iran, och så vidare.
- Jobbig så till vida att om man tittar på de här åren så är det inte så många spelare som valt något annat som hade varit givna i vår trupp. Det är några stycken, men det är också några som har valt oss, som Dejan Kulusevski, Anthony Elanga, med flera. Det är jobbigt utifrån perspektivet att om det är spelare som har varit med oss hela vägen till U21-landslaget och sedan väljer något annat, det regelverket gillar jag inte. Men tar de beslut tidigare och väljer utifrån perspektivet med hjärtat och sin och sina föräldrars bakgrund, då får vi nog leva med att det kommer vara så i framtiden också.

Annons

Finns det något att man kunde vara ännu offensivare också? Det var något om att Dzeko tog kontakt med Tahirovic, hade du kunnat använda dig av Zlatan Ibrahimovic, som är en symbol för svensk fotboll?
- Det kunde jag kanske ha gjort. Men det är samma där: när ska vi använda Zlatan och inte framöver? Om han nu skulle vilja göra det. När ska jag lova och när ska jag inte lova? Det vi kan göra är att vi kan anmäla intresse, vi ska vara tydliga med att vi tycker att han är bra som fotbollsspelare och att vi vill ha med honom i Sverige. Vi ska också under U-landslagsåren ska informera spelarna om vad det är som gäller, för många har inte koll på regelverket heller. När man får gå och inte. Vi är aktiva i den här processen. Vi har skapat en grupp på förbundet med Stefan och ”Classe”, de tittar på de här frågorna löpande.

Annons

Fakta

386 - Janne Andersson

Avsnitt 386 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Janne Andersson. Förbundskaptenen talar om kommande EM-kvalets utmaningar, om betydelsen av segrar i träningsmatcher, om hur Sverige ska spela, om varför han inte försökt övertala Pontus Jansson, om att tappa Tahirovic, om att ta ner listan på 100 spelare till 25 som ska tas ut och om varför han vill se en hel och frisk Zlatan i landslaget.

Dessutom berättar Andersson om det tunga 2022, om ilskan mot Idrottsgalans hån, om att de som kommer fram till honom bara är stöttande, om varför svensk fotboll behöver VAR, om att vi måste ha mer debatt, om att nu borde fler åka till Qatar, om regnbågsbindel, om varför landslaget stängt mot media och om att låta Peter Wettergren rösta i Fifa-priset.

Publicerad 2023-03-15 kl 06:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto