Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Expertens tre förbundskaptensråd till Tomasson: "Det är jätteviktigt"

Sverige (herr)

Jon Dahl Tomasson är inne på sin första samling med det svenska landslaget.
Då får han tips som kan vara nyttiga att bära med sig.
- Identifiera de två-tre som påverkar hela truppen och få med dem, det är bland det viktigaste som finns, förklarar Hasse Backe i podcasten Lundh.

Foto: Bildbyrån.

Lyssna på hela avsnittet i spelaren nedan.

Under måndagen anlände de svenska spelarna till Porto där man under torsdagen ska ställas mot Portugal i den första landskampen under Jon Dahl Tomasson-eran.

Dansken blir den första utländska förbundskaptenen för det svenska landslaget och nu får han råd från den svenska tränarprofilen Hasse Backe, som bland annat har varit med i landslagsapparaten i Finland och Mexiko sedan tidigare.

- När du träffar spelartruppen för första gången är det ungefär tre punkter som det handlar om. Du ska tala om vad du vill som förbundskapten, du ska vara jättetydlig, det är nummer ett. Nummer två, det ska vara så tydligt att alla ska förstå vad det är vi vill. Nummer tre, 95 procent ska tycka att det vi gör är rätt. De tre grejerna, inled på det viset, förklarar Backe när han gästar podcasten Lundh och fortsätter:

Annons

- Sen handlar det om att identifiera de två-tre spelare som styr i truppen. Man tvingas lägga lite extra tid på de spelarna för att de påverkar de övriga så mycket, så identifiera de två-tre i hierarkin som styr det här.

Vad betyder det att han inte pratar svenska, varken till pressen eller till spelarna?
- Jag tror inte att det är något problem. Jag körde engelska med Finland, jag fick lära mig lite spanska med Mexiko och körde till slut träningarna på spanska, även om spelarna mestadels skrattade åt den. Men jag upplevde inga problem att prata engelska med spelarna i Finland.

Du bodde väl inte heller i Finland när du var finsk förbundskapten och det är på motsvarande sätt som Jon Dahl Tomasson ska göra nu i Sverige? Hur mycket blir det en black om foten om det börjar gå dåligt?
- Det får du höra, det blir garanterat negativt. Jag gjorde säkert på samma sätt som Jon kommer att göra, att resa ut först till spelarna som är utomlands. Det var ungefär samma situation med spelarna i Finland, inte lika många var utomlands, men ganska många i Bundesliga, Belgien och Nederländerna, så det blev resor dit för att se dem. Sen tror jag, lite med facit på hand, när jag väl började resa och besöka klubbtränarna i Finland ser du en match, du sitter och pratar med tränaren efteråt och kanske tar en middag, men sen blir det inte så mycket mer. Men om jag hade bott i Finland hade jag varit på fler matcher och jag tror att jag hade haft en tätare kontakt med de inhemska tränarna, vilket säkert hade varit en fördel, det är min känsla efteråt.

Annons

Det finns många paralleller till det som Jon Dahl Tomasson gör. Han väljer att inte bo här, vilket gör att han inte får de här relationerna om det börjar gå emot. Hur stor risk eller fara är det att han inte har någon som skyddar honom?
- Du skapar helt andra relationer om du varje helg åker till en allsvensk match, går ner i omklädningsrummet efter fajt, pratar med tränarna bara, håller den relationen och dialogen. Det betyder att i slutändan är chansen mycket större, om det börjar blåsa i landslaget, att de allsvenska tränarna står upp och skyddar dig. Det kan man missa i och med att man egentligen kommer att ha en väldigt ytlig kontakt.

Just att få lojaliteten när det blåser snålt, det kan det göra, är det ledarna som är viktigast? Är det en lagkapten? Han hade träffat Victor Nilsson Lindelöf, vi vet inte vem som är lagkapten men man kan gissa att de inte rycker bindeln från honom, är det viktigt att ha lagkapten och några till med sig?

Annons
- Absolut. Identifiera de två-tre som påverkar hela truppen och få med dem, det är bland det viktigaste som finns. Om man har gjort det bra då är man i stort sett hemma, för att de andra lyssnar på de här två-tre spelarna. Om man ser till ledarsidan blir det att sitta ner med de här, prata igenom och försöka lära känna dem. När det har varit negativt ett antal gånger tycker jag att det inte riktigt har klickat. Om jag var i Salzburg och fick målvaktstränare, fystränare, en assisterande och jag märkte att vi inte klickar, vi har olika syn på det här, det kan inte bli bra. Efter hand fick jag byta ut en i och för sig, men det blir ingen bra harmoni, det blir lite konstlat över det hela.

Jon Dahl Tomasson har ännu inte haft något samtal med Janne Andersson, han glider lite på frågan och säger att det kanske kan vara bra. Vad hade du gjort? Hade du tyckt att det hade varit viktigt att prata med din företrädare, eller vill man hoppa över det och tänka framåt?

Annons
- Inte en chans, att prata med en tidigare tränare. Jag skulle aldrig i mitt liv fundera på att prata med den tidigare tränaren. En bitter man som kanske har fått sparken, kanske inte har fått sparken. Hur mycket förutfattade meningar skulle jag kunna få som ny?

Vad är risken med det?
- Du blir påverkad. Jag tror att man som ny tränare blir påverkad av att prata med den tidigare, som nästan i alla fall är halvbitter eller helbitter, om du har fått sparken eller inte, men det har varit negativt. Jag tror att du skulle få höra så mycket skitsnack om de befintliga som finns kvar och det sätter sig lite i skallen. Jag har aldrig pratat med någon tidigare, jag vägrar, summerar Hasse Backe. 

Lyssna på hela avsnittet av podcasten Lundh med Hasse Backe i spelaren.

Publicerad 2024-03-20 kl 07:05

FAKTA

429 - Hasse Backe

Avsnitt 429 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Hasse Backe. Tränarveteranen och den tidigare TV-experten talar om förvåningen över att SvFF inte talade med erfarna tränare likt Svennis inför förbundskaptensjakten, om den obefintliga konkurrensen bland svenska tränare, om varför ett kort kontrakt är rätt för Jon Dahl Tomasson, om risken med att lova offensivt spel, om att han borde byta ut hela den tidigare ledarstaben och om att han aldrig ska snacka med Janne Andersson för att undvika förutfattade meningar.

Dessutom berättar Backe om valet att helt sluta med fotbollsjobb, om förfrågningarna han nobbar, om vad han saknar från fotbollsvärlden men även om misstaget han gjorde som förbundskapten för Finland, om råden till Jon Dahl Tomasson när man är utländsk förbundskapten, om det perfekta valet i Sebastian Larsson och om varför det är så svårt för svenska tränare att lyckas i Europa.

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto