Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Backes kritik mot SvFF:s förbundskaptensjakt: "Förvånad över att man inte har gjort det"

Sverige (herr)

Efter en lång process har Jon Dahl Tomasson tagit över landslaget.
Hasse Backe är positiv men förvånad att SvFF inte rådfrågade Svennis, Lars Lagerbäck och Tommy Söderberg inför rekryteringen.
- För mig hade det varit en självklarhet att man lyssnar med de som har fått med sig hela resan, säger Backe i podcasten Lundh.

Foto: Bildbyrån.

Lyssna på hela avsnittet i spelaren nedan.

Under hela livet har Hasse Backe hållit på med fotboll. Först som spelare följt av en lång karriär som tränare innan det blev en rad år som TV-expert. Avslutningen kom med VM-finalen i Qatar och därefter har han även lämnat uppdraget som mentor via Uefa.

Numera ägnar sig den 72-årige Hasse Backe åt familjen och sina travhästar.

- Efter VM-finalen i Qatar tackade jag nej till en förlängning över EM i Tyskland och jag kan inte säga att jag saknar det. Det är många som har varit på mig, andra journalister har sagt "Alla får det jobbigt när de lägger av". Men jag kan inte säga att jag saknar fotbollen. Jag saknar lite kollegor och de stora matcherna. Jag har försökt skala av, så jag har hoppat av mentoruppdraget i Uefa och sen har jag sagt att jag ska göra saker som bara ger mig energi och det är ungefär att titta på godbitar i fotboll, ta hand om sonen och att ta hand om alla hästar som (Lasse) Granqvist och jag har.

Annons

Hur många förfrågningar har du fått om att komma tillbaka i någon form?
- Inte tränarförfrågningar, däremot lite styrelseuppdrag i ett par klubbar. Men jag tänkte: 72 bast, det är inte direkt någon föryngring i den där styrelsen. Men jag har varit med om väldigt mycket och har fått uppleva allt mellan himmel och jord - från ägarförhållanden, olika nivåer på fotbollen, med mera. Men jag har tackat nej till dem också, jag kommer inte att hoppa på något.

När Sverige i höstas jagade förbundskapten gjorde jag och Erik Edman en poddserie "Blågul framtid". Vi pratade bland annat med Lars Lagerbäck om svensk fotboll och framåt. Han tyckte att fotbollsförbundet borde utnyttja erfarenheten, lite det som Uefa gjorde med dig. Hur förvånad är du över att fotbollsförbundet inte hör av sig till dig eller Lars Lagerbäck när man ska ta nya kliv?

Annons
- Jag är både förvånad och inte förvånad. Förbundet har egentligen aldrig hört av sig till före detta spelare som får en tränarkarriär, för att ta hjälp utifrån. För mig har förbundet alltid varit "Vi klarar av det här själva, vi har all erfarenhet och expertis på plats" - vilket man inte har. Jag hade faktiskt ett snack med Tommy Söderberg om det här och Tommy och "Lasse" sa ungefär samma sak som du säger "Varför tar man inte in en liten erfaren grupp, som har varit ute, haft landslag och haft nationella lag och lyssnar av lite vad som krävs och vilken kravbild ska man ha på en förbundskapten exempelvis". Jag bryr mig inte så jäkla mycket, men jag är förvånad över att man inte har gjort det.

Du har varit ute och haft landslag, Sven-Göran Eriksson har varit ute och haft landslag, Lars Lagerbäck har haft framgångar med landslag. Varför inte fråga och bolla mer? Tror du att det är att man tycker att ni är passé?

Annons
- Det kan vara så. I Sverige säger man ofta att man faller för åldersstrecket och det är bara att titta utomlands hos många länder vilken ålder och erfarenhet de väljer på förbundskaptener. Jag tror att en fördel för en förbundskapten, det är att vara klar med sin klubbkarriär, annars kommer klubbkarriären vara prioritet nummer ett. Om Jon Dahl Tomasson får en förfrågan från Aston Villa kommer det att locka, det är jag helt övertygad om. Jag vet inte varför, för mig hade det varit en självklarhet att man lyssnar med de som har fått med sig hela resan, både på klubb- och landslagsnivå. Som jag sa, vad krävs av en förbundskapten? Vilken bild vill vi ha? Vilken typ?

Om vi tar Sven-Göran Eriksson, med den tragiska sjukdom han har drabbats av, han hyllas, men det är ingen som vänder sig till honom. Vad är det som gör att man på Evenemangsgatan 31, där Svenska Fotbollförbundet sitter och leder den här verksamheten - all respekt för Kim Källströms spelarkarriär och han har en fin utbildning från Uefa, men han har ingen tränarerfarenhet, näste man i ledet är Stefan Pettersson, noll erfarenhet - och ändå vänder man sig inte till er?

Annons
- Har ni ställt frågan till dem?

Jag får göra det.
- Det skulle vara intressant. Det är ingen tvekan om att man har fått med sig otroligt mycket från klubblag och landslag. Mycket vad gäller mediehantering, mycket vad gäller runt landslaget, prioriteringar runt landslaget med mera. Det är sådant man kan dela med sig av och säga att "Det här bör ni titta på. När ni nu jagar en ny förbundskapten är det här ganska viktiga områden", men du får gärna ställa frågan.

Det är så att den nya ledningen på förbundet med Fredrik Reinfeldt, ny ordförande, Andrea Möllerberg, ny generalsekreterare, och inte minst Kim Källström som fotbollschef, han får ett stort ansvar. Hur mycket har de investerat i den här rekryteringen som du ser det, om vi säger att det inte skulle gå så bra som man hoppas?
- Det är klart att det är de som är ansvariga för rekryteringen och det är klart att de har ett stort ansvar för den. Sen vet jag inte hur man ska värdera det i övrigt. Jag tror att när man tillsätter någon ny så måste du vara minutiöst, in i minsta detalj, innan man bestämmer sig för den. Då är du inne lite på, det är klart att de skulle ha kollat med mig, Söderberg och Lagerbäck för att få lite tips och kunna ställa frågor

Annons

Var du förvånad att du inte fick förfrågan om att bli förbundskapten?
- Jag faller för åldersstrecket.

Gör du det?
- Ja, men det gör man. Jag tror att du går på det i Sverige. "Han är 72 bast", då faller du på det.

Hade du kunnat göra jobbet?
- Absolut.

FAKTA

429 - Hasse Backe

Avsnitt 429 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Hasse Backe. Tränarveteranen och den tidigare TV-experten talar om förvåningen över att SvFF inte talade med erfarna tränare likt Svennis inför förbundskaptensjakten, om den obefintliga konkurrensen bland svenska tränare, om varför ett kort kontrakt är rätt för Jon Dahl Tomasson, om risken med att lova offensivt spel, om att han borde byta ut hela den tidigare ledarstaben och om att han aldrig ska snacka med Janne Andersson för att undvika förutfattade meningar.

Dessutom berättar Backe om valet att helt sluta med fotbollsjobb, om förfrågningarna han nobbar, om vad han saknar från fotbollsvärlden men även om misstaget han gjorde som förbundskapten för Finland, om råden till Jon Dahl Tomasson när man är utländsk förbundskapten, om det perfekta valet i Sebastian Larsson och om varför det är så svårt för svenska tränare att lyckas i Europa.

Publicerad 2024-03-18 kl 07:05

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto