Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Åslund om 2004 och värsta tiden i AIK: "Kanske bästa laget någonsin som har åkt ur allsvenskan"

Lundhs Podcast

2004 blev nedflyttningen ett faktum.
Ett AIK-lag som Martin Åslund beksriver som ett av de bästa som någonsin har åkt ur allsvenskan.
- Det var en hemsk period och en hemsk höst där allting gick emot oss, säger han i podcasten Lundh.

Foto: Bildbyrån

Martin Åslund.

Två poäng bakom Örgryte IS och nedflyttningen var ett faktum. AIK åkte ur allsvenskan 2004 - trots att laget kryllade av namnstarka spelare.

Martin Åslund spelade i laget och anser att AIK-upplagan det året är ett av de bästa lagen som någonsin har åkt ur landets högstaliga.

Du har flera gånger nämnt 2004. Din pappa är vd och blir väldigt hårt utsatt av inte bara trevliga krafter kring AIK. Hur upplevde du det?
Det här är en del i det som jag säger, att spela en match och försöka prestera samtidigt som de sjunger nidramsor om din pappa. Det är klart att jag klarade av att prestera och var väl en av få som gjorde en hyfsat bra säsong. Men det är klart att det hade kunnat vara bättre om man inte hade haft allt det där också. Men det lär dig mycket om dig själv och din förmåga att fokusera på rätt här och nu och tänka att "just nu kan jag inte göra någonting åt det där", säger Martin Åslund i podden.

ANNONS

- Det var en hemsk period och en hemsk höst där allting gick emot oss också. Så vi åkte väl ur med det kanske bästa laget någonsin som har åkt ur allsvenskan. Det har ju fansen en del i att de skapade en ohållbar miljö. Spelarna har såklart det största ansvaret och ledningen har ett stort ansvar men fansen har också en del i det att de skapade en miljö som var helt omöjlig att prestera i. För hur kan det annars vara så att 10 av 11 spelare spelade i mycket bättre ligor och lag bara några år före. Så det var ett lag som inte borde kunna åka ur. Men AIK kom tillbaka starkare än någonsin, livet går vidare och erfarenheten märkligt nog skulle jag inte vilja vara utan.

Hur rädd var du själv?
Rädd var jag väl aldrig.

Jag tänker att din pappa lämnades ju inte direkt ifred.
Nej men att de skulle göra något fysiskt farligt visste man att de aldrig skulle göra. En del av det här bygger ju på ett våldskapital och en skrämseltaktik som de aldrig kan utnyttja eller aldrig har använt, så rädd var jag inte. Men det var mest jobbigt. Och det var väldigt orättvist också. Det är väl klart att vi alla och min pappa inte minst har en stor del i att fatta fel sportsliga beslut.

ANNONS

- Men tittar du på de ekonomiska resultat som de ändå lyckades göra under de här åren som de egentligen var tvingade att göra så gjorde de egentligen ett fantastiskt jobb. Och jag är den första att säga att det egentligen inte spelar roll någon om man ändå misslyckas sportsligt som vi gjorde. Men mycket gjordes rätt och det var en väldigt orättvis och okunnig kritik till stora delar.

Fakta

335 - Martin Åslund

Avsnitt 335 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Martin Åslund. TV-experten talar om hur han förbereder sig för jobbet, om hans förkärlek att tala om spelet och taktiken, om att tackla reaktioner från supportrar, om det trista konsensus-tänket i Sverige, om att han kan gilla provokationer, om att hålla på lag och om att vara aktiv på sociala medier.

Dessutom berättar Åslund om alpresan som delvis sänkte karriären, om när han nobbade Tottenham och Blackburn för AIK, om att han ångrar att han spelade för Djurgården, om ha en pappa som både tränare och VD i AIK, om den tuffa säsongen 2004 när klubben åkte ut, om att få spela i Italien och sedan ger han sin syn på landslaget, vägen fram för talanger och att engagera sig i AIK framöver.

Publicerad 2022-01-28 kl 06:30

PODDEN SPONSRAS AV C MORE

Just nu har C More ett exklusivt erbjudande till dig som älskar filmer, serier, sport och barninnehåll.

C More har bland annat: Alla matcher i UEFA Champions League, Serie A och LaLiga.

C More Plus kostar normalt 299:- ingen bindningstid – nu - 50 % rabatt på C More Plus i 3 månader! Därefter 299 kronor i månaden, utan bindningstid. Erbjudandet hittar du här.

Använd kampanjkod: VIPFOTBOLLSKANALEN

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto