Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Åslund ser möjlig förbättring hos svenska experter: "Lite för mycket konsensustänk"

Lundhs Podcast

Martin Åslund har konsumerat stora mängder fotboll i sitt liv och får numera betalt för sin fotbollskunskap.
Men att vara expert är inte det lättaste, man måste hitta sin stil.
- Att förställa sig funkar för en kort tid, men det kommer aldrig fungera i längden, säger han i podcasten "Lundh". 

Foto: Bildbyrån

Martin Åslund är expert på Viaplay och numera blir det mycket Premier League men även en del Europafotboll i övrigt. Det finns mycket som är roligt med att vara expert inom ett område man både brinner för och har bra koll på, något som Åslund tar till vara på. 

- Att man får betalt för att kolla på fotbollen. Jag är en av dem som verkligen älskar att kolla på fotboll. Det finns något meditativt för mig att, som igår, sätta mig och göra Brighton mot Chelsea och se vad de har ändrat inför den här matchen och hur de har anpassat sig. Det är någonting där som gör att jag återhämtar mig. Sen gillar jag kulturen kring fotboll och är väl tillräckligt smart eller dum för att kunna njuta av det. Men enkla nöjen är otroligt viktigt att ha för oss människor. Det finns så mycket komplext här i världen så det är så skönt att ha ett enkelt nöje, någonting man kan koppla på och få ut njutning av. Det är det bästa med att jobba som fotbollsexpert, att jag får betalt för att göra det.

Annons
 
Vad är svårast med uppdraget?
- Svåraste är väl att alltid hålla sig uppdaterad och följa allting. Och det finns väl någonstans en bortre gräns som jag börjar närma mig. Det går inte att förstå fotboll utan att ha spelat men den upplevelsen jag har haft är ju daterad. Och jag närmar ju mig en tidpunkt när jag pratar om att förstå spelet där min erfarenhet inte är relevant längre. Så den uppdateringen sker för att fördröja det och det är det tuffaste, rent praktiskt, med mitt jobb.

Hur gör du det? Hur skjuter du på det där bäst före datumet?
Jag konsumerar väldig mycket fotboll och väldigt mycket teori kring fotboll. Jag försöker titta på spelidéerna hos olika tränare. Innan pandemin bröt ut så gjorde jag faktiskt besök hos olika tränare för att följa dem, se deras vardag och se hur de tränade. Det skulle jag gärna vilja göra mer. Men i praktiken är det omöjligt i slutändan. Vad jag upplevde som fotbollsspelare i början av 2000-talet blir irrelevant för någon som spelar år 2025.

Annons

Vad tror du är den största skillnaden med de som spelar idag jämfört med när du spelade?
- Den tekniska nivån är så otroligt mycket bättre. Det är den stora skillnaden. C More har sänt några gamla allsvenska matcher och då satt jag och såg ett derby som vi vann mot Djurgården med 4-3. När jag tittade på den så satt jag och tänkte: ”Vilket tempo det var och vilken härlig fotboll”. Sen förstod jag varför det var så högt tempo, för det var ju ingen jävel som kunde hantera bollen, den bara studsade hela tiden. Idag är den stora skillnaden att spelare kan få en passning i en yta där vi tyckte att vi var pressade men idag är de inte pressade för de är så mycket skickligare på att lösa situationer. Så ibland är jag rädd att jag pratar om någonting som jag tycker är svårt men som dagens spelare tänker ”Va?! Det där gör man ju i sömnen idag”, för det var svårt på min tid men de är så mycket bättre idag. Men genom att kolla på mycket fotboll så tror jag kan fördröja det för då kan jag hålla liv i den förståelsen.

Annons

Var hämtar du inspiration i rollen som expert?
Jag tittar på alla typer av sändningar runt fotboll. Och det hade säkert varit bra att titta på andra idrotter också. Min stora utmaning är kanske inte kunskapsnivån utan kanske presentationstekniken. Där skulle man tjäna på att titta på andra sändningar och sporter men jag ser tyvärr bara fotbollssändningar. Där ser jag dock nästan allt och från alla studios.

Hur mycket ser du på sändningar utomlands och tar intryck därifrån?
För lite. Jag skulle vilja se mer. Jag såg mer på italiensk, tysk och spansk tv tidigare och nu ser jag lite på brittisk TV. Jag tycker att med en del hjälpmedel de använder så är de långt före oss och såklart även med resurser. Jag tycker även att de är duktiga på att ta diskussioner i brittisk TV men sen tycker jag själva diskussionerna de för är ganska banala och ointressanta, en diskussion som faktiskt bottnar i en ganska gammeldags fotboll, det är jag lite besviken på. Men de är duktiga med deras hjälpmedel och duktiga på att låta diskussionen få utrymme. Det skulle vi behöva vara bättre på i svensk TV, jag tycker vi har lite för mycket konsensustänk hela tiden.

Annons
 
Vad är en bra expert för dig?
Man ska hitta sin stil för det första. Jag får ju frågan ibland av spelare som spelar nu och vad de ska tänka på när de ska gå in i det här. Jag brukar alltid säga att man ska vara sann mot sig själv, att man ska vara den man är. Att förställa sig funkar under en kort tid, men det kommer aldrig fungera i längden. Man ska vara väldigt förberedd. Det är också någonting man kan skjuta på genom ett bra språk, genom egna erfarenheter, genom att anamma något annat, liksom skjuta upptäckten av att man inte är så intresserad. Men i slutändan kommer alltid den äkta passionen att lysa igenom. För vissa märks det på efter tre månader, för andra tar tre år eller tio år. Men i slutändan måste du ändå alltid vara intresserad. Du måste vara dig själv och du måste vara ambitiös. Sedan kan man alltid diskutera om man ska vara duktig taktiskt eller om man ska vara duktig på historia eller duktig på ekonomi. Där tror jag att det kan finnas utrymme för allt för någonstans är det konsumenterna som avgör det. Men jag tycker de tre viktigaste grejerna är att man måste vara sann mot sig själv, man måste vara otroligt påläst och förberedd.
Annons

Hur nördigt kan det bli? För om man ser på hur fotbollen har förändrats de senaste 20 åren så har ju även expertrollen förändrats oerhört mycket.
Jag tror att det där följer en jämn fördelning. För det som jag stod för när jag började med TV, jag tror att jag ansågs vara en nörd då... men nu tror jag att jag börjar röra mig mot mainstream-hållet. Så de nya experterna kommer in, de tycker nog att jag är lite för mainstream och att de är nördigare. Jag tror man behöver göra något åt det där. För kunskapen ökar bland tittarna och det som var nördigt tidigare blir ju mainstream nu. Och nördigheten kommer alltid driva det här och till slut blir din och min nördighet mainstream. Och då kommer det några yngre och säger att "Olof och Martin, de bara sitter där, tomtar, är mainstream och säger självklarheter. För de är de nya nördarna, och det tror jag hela tiden är en pågående process. Det händer oavsett om man vill eller inte, och kommer alltid att ske.

Annons

Fakta

335 - Martin Åslund

Avsnitt 335 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Martin Åslund. TV-experten talar om hur han förbereder sig för jobbet, om hans förkärlek att tala om spelet och taktiken, om att tackla reaktioner från supportrar, om det trista konsensus-tänket i Sverige, om att han kan gilla provokationer, om att hålla på lag och om att vara aktiv på sociala medier.

Dessutom berättar Åslund om alpresan som delvis sänkte karriären, om när han nobbade Tottenham och Blackburn för AIK, om att han ångrar att han spelade för Djurgården, om ha en pappa som både tränare och VD i AIK, om den tuffa säsongen 2004 när klubben åkte ut, om att få spela i Italien och sedan ger han sin syn på landslaget, vägen fram för talanger och att engagera sig i AIK framöver.

Publicerad 2022-01-26 kl 06:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto