Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Besara fick göra landslagsdebut som 32-åring - efter nobbarna: "Kände att jag inte brydde mig längre"

Sverige (herr)

Nahir Besara hade släppt tankarna på landslagsspel.
Men i januari fick han dra på sig landslagströjan för första - som 32-åring.  
- Varje gång man såg att januariturnén skulle tas ut kollade jag inte ens för att jag tänkte att jag inte är med, säger Besara i podcasten Lundh.

Foto: Bildbyrån.

Den 12 januari besegrade Daniel Bäckströms svenska landslag Estland med 2-1 på januariturnén. Matchen i sig drog inte till sig några större rubriker, men en som kommer att minnas matchen extra väl är Hammarbys Nahir Besara.

Vid 32 års ålder fick Besara nämligen göra sin efterlängtade landslagsdebut, trots att han nästan hade gett upp hoppet om att en dag få dra på sig den blågula landslagsdressen.

- Det känns som att jag hade gjort några bra år i ÖSK, jag kom tvåa i poängligan något år, och då var jag kanske 26-27 och fick inte förfrågan, då har jag aldrig tänkt på det mer. Varje gång man såg att januariturnén skulle tas ut kollade jag inte ens för att jag tänkte att jag inte är med. Sen fick jag ett samtal av (Daniel) Bäckström innan han skulle ta ut turnén och då frågade han mig ”Hur känner du? Skulle du kunna tänka dig att vara med?”, då sa jag ”Varför inte?”, det går inte att säga nej till att vara med i det svenska landslaget, oavsett om det är januariturnén eller vad det är. När jag väl fick frågan var det inget snack om saken, förklarar Nahir Besara när han gästar podcasten Lundh.

Annons

Hur var det att ratas av Janne Andersson tidigare när du gjorde det väldigt bra i allsvenskan, att då inte ta plats i januariturnén?
- Jag ville såklart vara med. Det är en dröm, det är en av de här boxarna som man vill ”ticka” och få uppleva. Det var såklart tråkigt, men efter första gången som jag inte kom med när jag gjorde det så bra kände jag att jag inte brydde mig längre. Det var mer att folk runt mig blev argare än vad jag blev, jag brydde mig inte om det.

Hur ser du nu, finns landslaget i dina tankar eller var det en ”one-off” att du fick spela den där matchen?
- Det känns som att jag var där på januariturnén för att med min erfarenhet och att jag hade gjort det så bra de senaste säsongerna visa vägen för de yngre som var med. Jag har ingen tanke på landslaget, mitt fulla fokus är på Hammarby.

Annons

Har du någonsin fått frågan från Syrien att vara med i deras landslag?
- Jag kan inte, för jag har inget med Syrien att göra. Mina föräldrar är födda i Turkiet, men jag har aldrig ens brytt mig eller frågat om jag kan vara med där.

Vad tror du om Jon Dahl Tomasson som förbundskapten?
- Jag tycker att det är väldigt kul. Jag har egentligen alltid sagt att man skulle vilja ha en svensk som svensk förbundskapten, som att alla som spelar för svenska landslaget ska vara svenskar. Men jag tycker att Jon Dahl… det är ändå Danmark och han har ändå tränat ett lag i Sverige och vet vad det betyder att vara i Sverige. Jag tycker att om han inte ska vara svensk så är det ett bra val. 

Vad tror du behövs för landslaget om de ska studsa tillbaka? De har ändå haft några tunga år.
- Jag tycker att det var rätt väg att gå att hämta en modern tränare som har erfarenhet av att spela stora matcher. Som jag sa, jag är Milanista och han har spelat i Milan, så han vet vad det handlar om att spela i de här stora matcherna. Han har tränat Malmö, han har tränat Blackburn, så han vet vad det handlar om. Han har själv spelat de här stora matcherna och nu får han vara tränare, jag tror att det är en jättebra tränare.

Annons

Men du tror inte att han ringer dig?
- Nej, det tror jag inte.

Ditt uppdrag är att ordna ett SM-guld och en fest kring Hammarby?
- Exakt. Jag får bjuda honom till SM-festen om det blir så, summerar Nahir Besara.

Lyssna på hela avsnittet av podcasten Lundh med Nahir Besara i spelaren.

Publicerad 2024-03-08 kl 07:05

FAKTA

Här hittar du podden med Nahir Besara

FAKTA

428 - Nahir Besara

Avsnitt 428 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Nahir Besara. Hammarbys lagkapten talar om att jaga titlar, om tron på att Kim Hellberg är rätt för klubben, om att nye tränaren kommer klara trycket, om vad som inte stämt under cupspelet, om att det är dags för de unga spelarna att kliva fram 2024, om varför han stannade i Hammarby och om att man tränar både mer och oftare.

Dessutom berättar Besara om genombrottet i Assyriska, om den tunga kvalförlusten mot Djurgården, om varför Hammarby var rätt steg, om det obegripliga i att Örebro SK inte lyckas bättre, om den hårda tillvaron som proffs i Turkiet, om kaoset under tiden på Cypern, om att spela med division 4-spelare i Dubai och om den överraskande landslagsdebuten.

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto