Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Christenson om Hillsborough-granskning: "Blir alldeles varm i kroppen över att vi gjorde en skillnad där"

Lundhs Podcast

Marcus Christensen är fotbollschef för The Guardian.
I veckans avsnitt av podcasten Lundh berättar han om tidningens granskning av Hillsboroughkatastrofen, där 96 Liverpool-supportrar omkom.
- Man blir alldeles varm i kroppen och tänker att vi gjorde en skillnad där, säger han.

Foto: Bildbyrån

Svenske Marcus Christensen är fotbollschef för The Guardian som är en av de största tidningarna i England.  

I podcasten Lundh berättar Christensen om sitt och The Guardians vardagliga arbete och när tidningen får kritik för vad de publicerar.

- The Guardian har setts som lite ”posh”, lite förnämt och lite vänster. Jag måste också erkänna att vi ibland går upp på vår höga häst och tittar ner på alla andra, vilket jag tycker vi ska undvika, men vi ses som lite besserwissers. Jag som jobbar där köper det och tycker att vi gör rätt hela tiden eftersom jag tar några av de besluten, men så är det ju inte. Jag kan se varför andra kan tycka att vi är lite irriterande ibland, säger han.

ANNONS

Christensen berättar vidare att reportrar på tidningen ibland kan arbete med saker under lång tid. Ett exempel på detta var när David Conn granskade Hillsboroughkatastrofen, där 96 Liverpool-supportrar omkom.

- Jag tror att vi har tur att vi har journalistiken som vårt grundläggande mål. Det handlar om resurser också, vi har gått back jättemycket de senaste fem åren, och David Conn jobbade på Hillsborough i fyra år, det är ganska mycket resurser att lägga på en sak som vi inte visste hur det skulle bli, men han var ledande i den kampen. Det är ganska svart och vitt, och tittar man på slutresultatet är det fantastiskt. Man blir alldeles varm i kroppen och tänker att vi gjorde en skillnad där. Men ibland kan det vara så att en journalist tillbringar sex månader på något som inte händer. Vi gör det nog mindre nu på grund av resurser än vi gjorde tidigare, men vi har fortfarande, speciellt på den politiska sidan, stora resurser på grävande journalistik, vilket är helt rätt. Sporten har kanske mindre av dem, men Daniel Taylor jobbade under två år om det här med barnmisshandeln. Det var helt rätt.

ANNONS

Fakta

222 - Marcus Christenson

Avsnitt 222 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Marcus Christenson. Svensken är fotbollschef på Guardian och leder den engelska tidningens arbete med att bevaka fotboll och talar om hur svårt det är att bevaka Premier League-klubbar, om hur klubbar blockar en från intervjuer om man inte följer direktiv, om hur de försöker styra allt, om varför det är så få spelarintervjuer och om hur man gör för att inte dras in i spekulationer kring ”silly season”.

Dessutom berättar Christenson om Guardians satsning för att ge upprättelse till offren för Hillsborough, om när tidningen avslöjade övergrepp på barn från tränare och dess följder, om vikten att lägga tid och resurser på journalistik, om att det inte finns något krav på att göra x antal artiklar som ger mycket klick, om den engelska journalistkulturen där man samsas om citat och om skillnaden mot medier i Sverige.

Christenson talar även om vägen fram som journalist, om hans förslag att Guardian ska slopa spelannonser, om att England ligger efter när det gäller bevakning av fotboll för damer, om tidningarnas framtid och om att han upplever bättre stämning på läktarna i allsvenskan än i Premier League.

Publicerad 2019-03-23 kl 06:30

PODDEN SPONSRAS AV C MORE

Just nu har C More ett exklusivt erbjudande till dig som älskar filmer, serier, sport och barninnehåll.

C More har bland annat: Alla matcher i UEFA Champions League, Serie A och LaLiga.

C More Plus kostar normalt 299:- ingen bindningstid – nu - 50 % rabatt på C More Plus i 3 månader! Därefter 299 kronor i månaden, utan bindningstid. Erbjudandet hittar du här.

Använd kampanjkod: VIPFOTBOLLSKANALEN

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto