Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Christiansen förklarar - så ska MFF etablera sig i Europa: "Tycker inte att vi är långt ifrån det som FCK har presterat"

Allsvenskan

Under sommaren ska Malmö FF återigen kvala till Champions League.
Då är målbilden klar.
- Vi vet att det är otroligt svårt, men målsättningen är hela tiden att vinna så mycket som möjligt, säger Anders Christiansen när han gästar podcasten Lundh.

Foto: Bildbyrån

Malmö FF har tagit sig till Champions Leagues gruppspel vid tre tillfällen under den senaste tioårsperioden. Men vid samtliga tre tillfällen de regerande svenska mästarna varit långt ifrån att hota i kampen om avancemang.

Samtidigt har grannarna över sundet, FC Köpenhamn, under hösten visat att det går att utmana de stora drakarna med mindre medel. Efter segrar mot Manchester United och Galatasaray tog sig det danska huvudstadslaget vidare till åttondelsfinal där Manchester City stod i vägen.

När Malmö FF-kaptenen Anders Christiansen gästar podcasten Lundh pratar han om det stundande Champions League-kvalet och vad som kommer att krävas för att ta sig hela vägen till gruppspel – och att etablera sig ytterligare på den internationella scenen.

Annons

- Först och främst ser vi hur svårt det är att ta sig till Champions League i och med att vi ska ta oss igenom, kanske en omgång mindre, men det är minimum sex matcher där lägstanivån måste vara hög. Om du har tio eller 45 dåliga minuter är du ute och sen ska du kanske vänta i tolv månader innan du är i den situationen igen, säger Christiansen och fortsätter:

- Men det är också det som är så häftigt med de matcherna, att det är så mycket på spel att varje minut blir otroligt viktig och ett misstag får stora konsekvenser. Därför tror jag att vi alla vill gå till Champions League, vi gör allt för att göra det så bra som möjligt – vi försöker bli cupmästare, svenska mästare och vi försöker gå till Champions League.

Christiansen pratar även om vikten att etablera sig på den största scenen för att ta ytterligare kliv i utvecklingen.

Annons

- Det är viktigt att man inte är där bara en gång, att man kan göra det säsong efter säsong, om det så heter Europa League eller Champions League. Men att man kommer ut och blir stimulerad och blir utmanad europeiskt är otroligt viktigt för spelarna, klubben och tränarna, att man kan hantera de matcherna. Det är klart att vi försöker nå Champions League-gruppspel och vi vet att det är otroligt svårt, men målsättningen är hela tiden att vinna så mycket som möjligt.

FC Köpenhamn tog sig till och med vidare och vann en del matcher. Kan Malmö FF göra likt FCK eller är det för stor skillnad?
- Nej, det tycker jag inte. När vi pratar om struktur så har FCK en helt annan struktur än vad vi har. De har investerat på ett annat sätt, de har värvat spelare på lönenivåer där deras topp tio-löner kanske är bättre än våra topp tre-löner. De har investerat och skapat ett otroligt bra lag, men de gick också till Champions League två säsonger i rad och då såg man deras utveckling både taktiskt, tekniskt, kvalitetsmässigt och det mentala, hur man tar sig igenom ett gruppspel. Jag tycker absolut inte att det är långt ifrån vad vi kan göra, men det kräver också att vi vågar att prata om det, men framför allt också… det är det jag inte gillar när vi pratar hur mycket om hur bra vi är, för mig är det viktigt att man pratar med fötterna och det är lätt att ge ett svar efteråt. Men jag tycker inte att vi är långt ifrån det som FCK har presterat.

Annons

Den fotboll som Henrik Rydström, relationismen, går den att ta med sig ut i Europa?
- Absolut. Sen är det klart att man måste anpassa sig när man spelar mot lag som man inte är favorit att vinna mot och när man inte förväntar sig att ha bollen lika mycket vi har i allsvenskan. Men det är också grunderna som har tagit oss så långt som ska ta oss vidare i Europa, precis som vi gjorde senast vi tog oss till Champions League med Jon (Dahl Tomasson), förklarar Christiansen innan han summerar:

- Då spelade vi den fotboll som vi tränade på varje dag och vi spelade den fotboll som vi är bäst på. Sen justerade vi mot Rangers borta och gick ner på tre mittbackar. Men principerna var samma, vi försvarade oss på ett annat sätt, men när vi hade bollen spelade vi med samma principer. Jag tror att det är viktigt att vi inte spelar Europa-matcherna på ett annat sätt än det som vi är bäst på och som vi tränar på varje dag.

Annons

Lyssna på hela avsnittet av podcasten Lundh med Anders Christiansen i spelaren.

FAKTA

432 - Anders Christiansen

Avsnitt 432 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Anders Christiansen. Malmös lagkapten talar om vägen tillbaka efter hjärtproblemen, om rädslan när han skulle ta i för fullt igen, om att han ofta tänker tillbaka på nära-döden-upplevelsen, om varför han ville göra en dokumentär om efterspelet, om chocken när en läkare sa att han skulle sluta spela fotboll och om att han slutat stressa kring kontraktsförlängning och hur länge han spelar.

Christiansen berättar om hur Malmö FF förändrats under åren han varit där, om glädjen över att MFF-ledningen lyssnat på honom kring investeringar, om att han är glad över att Pontus Jansson tagit en så tydlig roll i laget, om att det är den andra säsongen som är svårast i Malmö apropå Henrik Rydström, om att han gillar 51-procentsregeln trots svårigheten att utmana FC Köpenhamn, om att han undrar varför inte alla får höras i debatten kring VAR och vad Jon Dahl Tomasson kan betyda för Sverige.

Publicerad 2024-04-17 kl 07:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto