Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Dystra prognosen för svenska herrlandslaget: "Kan ta åratal att få ordning på"

Sverige (herr)

Det svenska herrlandslaget har en tung period bakom sig.
Då är framtidsutsikterna dystra.
- Det är så många olika delar av fotbollen som behöver förändras och förbättras och det tar tid, säger GP:s krönikör Robert Laul.

Foto: Bildbyrån.

Lyssna på hela avsnittet i spelaren nedan.

Under sommaren går sommarens stora fotbollsfest av stapeln i Tyskland, men då saknas det svenska herrlandslaget.

Den blågula kräftgången har inneburit två raka missade mästerskap och degradering till Nations Leagues C-division. Men det har även gjort att intresset har dalat från media.

När Göteborgs-Postens krönikör Robert Laul gästar podcasten Lundh berättar han om hur bevakningen av herrlandslaget har fått stryka på foten i tidningens ekonomiskt ansträngda situation.

- Jag gjorde en hel del landslag under det första året på GP. Då var det fortfarande ganska hett, då hade Sverige besegrat Spanien och det fanns hopp om att nå Qatar-VM. Sen gick det kvalet åt helvete och sen gick nästa kval åt helvete och där har vi sett att trycket, intresset och relevansen för landslagsfotbollen har minskat från våra läsare. Det har inte känts lika relevant att åka till Azerbajdzjan när de kommer därifrån med en 3-0-förlust, förklarar Robert Laul.

Annons

Men är det inte just då det är relevant att vara där?
- Jag skulle precis komma till det, det är klart att det finns ett stort värde i att kunna beskriva det också. Men det vet du också att det går att göra ganska bra bevakning på hemmaplan med tanke på hur mycket av bevakningen som ändå görs.

Du känner Kim Källström, ni går långt tillbaka i tiden, du hade väl hans pappa som tränare i Jonsered? Vad tror du om honom? Han är plötsligt kanske den mäktigaste i svensk fotboll, har blivit fotbollschef på förbundet.
- Att han har en koloss att vända, en pendel att knuffa tillbaka, som kommer ta åratal. Jag tror att där Sverige nu befinner sig med alla parametrar som pekar neråt för fotbollen i ett konkurrensperspektiv i jämförelse med andra nationer så är det en jätteuppförsbacke. Det är så många olika delar av fotbollen som behöver förändras, förbättras och det tar tid.

Annons

Robert Laul är även noggrann med att poängtera att svensk fotbolls dalande status beror på beslut som har tagits under tidigare styren.

- Fredrik Reinfeldt, ny ordförande för Svenska Fotbollförbundet, får mycket skit och han ska absolut ha skit för vad han tar för beslut i dagsläget, men han ska ha noll skit för var Sverige befinner sig fotbollsmässigt. Det är hans företrädare som har sett till att det har blivit så. Det är Karl-Erik Nilsson, Mats Enquist, Lars-Christer Olsson, Håkan Sjöstrand och alla de som har haft tunga positioner… det är deras beslut som leder fram till var Sverige befinner sig i dag. Sen säger jag inte att Reinfeldt inte ska ha kritik, men han ska inte ha kritik för att Sverige rasar på rankingar och missar mästerskap, konstaterar Laul innan han summerar:

- Det är det som Kim Källström ska knuffa tillbaka, det är den pendeln… och jag tror att det kan ta åratal om man ser till hur det går för ungdomslandslagen, vad vi har för spelartrupp på herrlandslagssidan som ändå är loket för det här. Det kan ta åratal att få ordning på det här och det är långt ifrån säkert att Kim Källström lyckas med det, även om jag tror att han kan ta kloka beslut som leder i rätt riktning.

Annons

Lyssna på hela avsnittet av podcasten Lundh med Robert Laul i spelaren.

FAKTA

427 - Robert Laul

Avsnitt 427 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Robert Laul. Han lämnade Aftonbladet efter 20 år och gick till Göteborgs-Posten och talar om att skifta från nationell bevakning till lokal, om att verka i pressad mediabransch, om, om vad som talar för traditionella medier i en ökad konkurrens, om vad man måste prioritera bort i bevakningen, om att stå stadigt i kritikstormar på sociala medier och om att behöva hantera hot och hat.

Dessutom berättar Robert Laul om sin syn på Göteborgs-fotbollen, om varför Blåvitt krisat, om varför det kommer ta tid innan Häcken blir utmanat, om att herrlandslagets svacka kan vara länge, om oklarheterna kring hur illa ute svensk fotboll är gällande kriminella inslag i form av agenter och matchfixning, om varför han vill se mer grävande journalistisk på bekostnad av matchbevakning, om att även polisen måste granskas och om varför han tycker att journalister måste reagera på lagbrott på läktarna i form av maskering och pyroteknik.

Publicerad 2024-03-01 kl 07:02

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto