Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST

Efter skadehelvetet – nu vill Andersson hjälpa fler unga spelare: ”Finns otroligt många som kan göra resor som Ghoddos och Sema”

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se hela tv-podden i spelaren ovan.

Petter Andersson drogs med en hel del skadeproblem under sin karriär.
Nu vill han hjälpa unga spelare för att utvecklas och att undvika fällor.
- Det finns så otroligt många fotbollsspelare som kan göra resor som Saman Ghoddos och Ken Sema, säger han i podcasten Lundh.

Tidigare Hammarby-spelaren Petter Andersson är gäst i veckans avsnitt av Fotbollskanalens podcast Lundh. Han berättar bland mycket annat om sin nya karriär där han ska hjälpa spelare att utvecklas och undvika olika fällor som kan uppstå under karriären. Han menar på att fler spelare kan göra samma resa som Saman Ghoddos och Ken Sema gjort i Östersund.

Du är en av de som mött Östersund som spelare när de var i division 2. Du har sett hela förvandlingen. Vad slås du av när du av när det gäller den klubben?
- Jag slås av hur öppna och tydliga de, eller Daniel (Kindberg) i det här fallet har varit. Även tillbaka i division två var de tydliga med vad visionen och målsättningarna var, och hur de har uppnått de här målen. Det slås jag av. Jag slås också av hur öppet det är när man kommer till Östersund. Det är en mindre klubb i en mindre ort, så det är lättare att bjuda in folk till höger och vänster och visa upp vad man har för att man är stolta över det. Men också hur de kan förädla fotbollsspelare. Det är jag intresserad av. De spelare som hamnar däruppe har en fantastisk utvecklingskurva. Det ser inte jag som någon slump. Det bottnar i ett arbete som de gör.

Du har en bakgrund i Hammarby och Midtjylland. När du åker ut och presenterar att du vill hjälpa spelare att uppnå sin fulla potential, hur blir du mottagen?
- Jag har inte presenterat så mycket ännu, faktiskt. Det här året har jag varit i min gamla klubb Midtjylland, där jag avslutade min karriär. Där har jag fungerat som en personlig rådgivare till A-truppen. Jag hjälper de spelare som är öppna för att optimera sig själva och sina egna förutsättningar.

Är det bara spelare i Midtjylland som du jobbar med då, eller är det även spelare i Hammarby och andra klubbar?
- Det är mest spelare i Midjylland, men spelare flyttas ju. Kristoffer Olsson, som är i AIK, började jag hjälpa i Midtjylland och har fortsatt hjälpa honom med mitt koncept efter det. Sedan har jag även någon i Hammarby som jag har tagit efter att jag var där i ett halvår och lärde känna personen.

Om man tar Kristoffer Olsson; hur jobbar du konkret med honom? Han inledde ju lite knackigt i AIK med högt tryck och en dyr prislapp, men sedan gick det väldigt bra. Hur har ni jobbat?
- Så är det ju. Det handlar mycket om att sätta saker i perspektiv och inte fastna för de yttre påtryckningarna som finns som hela tiden bottnar i vad man själv kan styra över och vad ens fokus är baserat på det man vill utveckla och jobba för att uppnå, och att hela tiden rikta in fokus på rätt saker. Det har han varit väldigt duktig på, det har man sett på hans prestationer också. Han fick ordning på livet. Han flyttade trots allt hem till Sverige också för första gången sedan han var liten. Det är många delar.

Är det bara dialog, eller kan du peka på något konkret som ni har talat om? När man pratar om mental träning eller bearbetning är det svårt att förstå vad som görs konkret?
- Jag ställer mycket frågor och får honom själv till att reflektera över vad han ska jobba på. Det kan vara allt från mentalt, att fokusera på rätt saker, till att jobba konkret med något fysiskt, tekniskt eller taktiskt beroende på vad det är han själv tycker att han behöver jobba på för att ta nästa kliv. Det är väldigt brett. Det handlar mycket om att lyfta frågorna. Ofta har man en ganska klar bild av vad man behöver göra, och det gäller gemene man som människa att man borde sluta med vissa saker eller vad det än handlar om, men man gör det inte. Jag vill genom ett fast koncept försöka göra så att man får ner det och att det blir tydligt och inte så stort, och att man kontinuerligt jobbar med att fortsätta med den planen.

Vad är din fulla potential för företaget? Vill du jobba med klubbar eller vill du ut till spelare?
- Jag vill definitivt ut mot klubbar. Men det ska vara ett intresse. Klubbarna ska vara intresserade. De ska känna att det kan ge dem något i slutändan. Det finns så otroligt många fotbollsspelare som kan göra resor som Saman Ghoddos och Ken Sema, spelare som lyfts fram nu. Jag tror att man kan skapa långt fler sådana historier.

FAKTA

174 - Petter Andersson

Avsnitt 174 av Sverige mest nyfikna fotbollspodd gästas av Petter Andersson. Den tidigare Hammarby-spelaren berättar om sin nya karriär där han ska hjälpa spelare att utvecklas och undvika vanliga fällor, om misstagen som förhindrade honom från att gå hela vägen, om alla skador som höll honom borta i fem år, om ödesoperationen för 300 000 kronor där han stod för halva kostnaden och om sorgen över att tvingas lägga av med fotbollen innan han fick avsluta karriären i Bajen.

Dessutom berättar Andersson om de tuffa tagen i Groningen där han plötsligt stod utan kontrakt, om korsbandsskadorna, om pressen att spela trots att det inte kändes bra, om det hårda avskedet där han bröt samman, kastade minnestavlan från klubben och bara gick och om åren i Midtjylland där han blev dansk mästare. Petter Andersson talar även om hur tufft det var att komma till Hammarby som tonåring, om svårigheten att hantera succén, om hur han läste fansforum i jakt på bekräftelse, om den jobbiga pressen att bli utlandsproffs, om machokulturen och om landslagschansen.

Publicerad 2017-12-07 kl 09:36
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons