Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Ericssons företrädare kritiserade agenter: "Jag har större förståelse för andra sidan"

6v

Häckens förre sportchef Sonny Karlsson upplever att respekten för spelarkontrakt har blivit sämre på senare år.
Hans efterträdare Martin Ericsson håller med, men menar också att det inte går att förvänta sig att spelare stannar hela kontraktstiden ut.
- Jag håller med, om man utbildar en spelare och är här under kontraktstiden och säljs, alla blir glada, men så funkar det inte, säger Ericsson i podcasten Lundh.

ANNONS

Martin Ericsson spelade i Häcken mellan 2012 och 2016 innan han lade skorna på hyllan. Han jobbade dock kvar i klubben och hösten 2019 tog han jobbet som assisterande sportchef bakom Sonny Karlsson. Inför säsongen 2021 har Ericsson tagit över som sportchef efter Karlsson, som tar ett steg tillbaka och blir sportslig rådgivare.

I ett reportage med Offside under vintern pratade Sonny Karlsson bland annat om att han upplever att respekten för kontrakt har blivit sämre. Ericsson håller med, men menar också att det är så fotbollen ser ut i dag.

- Jag går in med lite större förståelse. Sonny har gjort en resa som är lite längre. Jag håller med, om man utbildar en spelare och är här under kontraktstiden och säljs, alla blir glada, men så funkar det inte. Vi är ju en del av hela marknaden. Även om jag tror att det i individuella fall kommer finnas en stor irritation får man också förstå påverkan av klubbar, media, agenter, familjer… Det finns så mycket påtryckningar i dag, säger Ericsson i podcasten Lundh. 

ANNONS

Har du någon fördel där gentemot Sonny i och med att du nyligen var spelare och varit i liknande situationer? 
- Det tror jag. Jag har en större förståelse för den andra sidan än han har. Sedan får vi se vad det innebär, men det tror jag. 

Han var också rätt kritisk mot agenter och förmedlare. Han säger att det finns bra och dåliga, men att de har fått mycket mer inflytande. Hur ser du på det? 
- Det blir lite samma sak, man kan tycka vad man vill om det men det är så det ser ut i dag. De är en viktig del även för oss, när vi ska kommersialisera oss och göra en försäljning. Man kan tycka vad man vill, men man måste spela spelet. Jag vill ändå ha ärliga och bra relationer med de jag gör affärer med. Sedan kommer det säkert att vara många gånger när man inte tycker lika. 

Hur viktigt är det att göra rätt? I dag är det vanligt att agenter representerar spelare, men att de kanske skriver ett scoutingavtal med en klubb för att ta betalt den vägen. Det känner du säkert också till. Hur ser du på det? 

ANNONS
- I sak ser jag det som att vi aldrig skulle göra något som inte är juridiskt hållbart. Det har jag inget mandat eller chans att göra i den här klubben, det känns väldigt bra. Det är något som jag inte skulle vilja göra personligen heller, att utsätta sig själv och klubben för något som sedan kan straffa oss eller betyda dåligt inflytande. Där är vi väldigt bra och tydliga i vad vi kan och får göra. Sedan finns det vissa gråzoner, man kan alltid prata om vad som är moral och juridik i allt det där. Jag tror att man aldrig kommer nå en hundraprocentig konsensus i det.

Fakta

300 - Martin Ericsson

Avsnitt 300 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Martin Ericsson.Häckens nya sportchef talar om en hektisk jul med jakt på nyförvärv, om målet att förlänga med Daleho Irandust vars kontrakt går ut, om en tuff värld med skumrask och agenter, om hur han balanserar familjeliv med att vara tillgänglig, om att klubben bygger ut anläggningen och lagt till en damverksamhet och om den stora skillnaden på att förhandla med kvinnor och män.

Dessutom berättar Ericsson om lärdomarna från sin egen tid som spelare, om att gå från att vara kompis till att bli chef, om att det inte går att kräva SM-guld för Häcken, om att hantera tvära ekonomiska kast på grund av pandemin, om sin teori varför han inte gick längre som spelare och om lyckan att ta klivet ner till BK Häcken.

Publicerad 2021-03-05 kl 06:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto