Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Falck om kaos-scenerna efter derbyt: "Bedrövligt, för att prata klartext"

Allsvenskan

När AIK och Hammarby drabbade samman i ett Stockholmsderby i slutet av augusti uppstod våldsamma scener inne på Friends Arena.
I podcasten Lundh kommenterar AIK:s ordförande Robert Falck händelsen.
-Inte är jag stolt över det, säger han.

Foto: Bildbyrån

IK Sirius - Malmö FF
IK Sirius
Malmö FF
STREAMA IDAG 18:45
IFK Värnamo - BK Häcken
IFK Värnamo
BK Häcken
STREAMA IMORGON
Kalmar FF - Djurgårdens IF
Kalmar FF
Djurgårdens IF
STREAMA IMORGON
IF Brommapojkarna - Hammarby IF
IF Brommapojkarna
Hammarby IF
STREAMA IMORGON
IFK Norrköping - Halmstads BK
IFK Norrköping
Halmstads BK
STREAMA PÅ SÖNDAG
GAIS - AIK
GAIS
AIK
STREAMA PÅ MÅNDAG

I slutet av augusti gick ett Stockholmsderby mellan AIK och Hammarby av stapeln på Friends Arena. 

Med nästan 50 000 åskådare på plats blev det en mäktig inramning. Men drabbningen bjöd också på tråkiga scener inifrån arenan, som rubriceras som våldsamt upplopp.

- Ett: jag tycker att det här har fått för stora proportioner.., säger AIK:s ordförande Robert Falck i podcasten Lundh.

Varför?
- Det vore kul om matchen hade dominerat i media i stället för det som händer efter matchen. Nu säger polisen att det var våldsamt upplopp…

Men det är ju svårt att ignorera scenerna när folk slog varandra och kastade pyroteknik.

Annons
- Ja. Jag var kvar på arenan och såg det med egna ögon. Inte är jag stolt över det. Det är bedrövligt, för att prata klartext. Jag vill inte på något vis försvara det. Men vi hade drygt 47 000 åskådare, och det är ett väldigt litet antal av dem som slår, sparkar och kastar bengaler. Jag vill ägna mig åt de 99,9 procent som faktiskt sköter sig, och som kommer till en fantastisk idrottsupplevelse. Det är så jag menar att det vore fint att prata om det och matchen.

Svensk fotboll har stått enad mot villkorstrappan, vilken man nu har fått bort och en bättre dialog med polisen. Hur påverkar det som hände i söndags, om det ens påverkar?
- Det påverkar i negativ riktning. Polisen har till uppgift att identifiera de som ställde till med det här och straffa dem i de rättsvårdande processer vi har i det här landet. Sedan får vi se om vi behöver ta till arrangörsavstängningar på en eller flera. Då får det gå den vägen utifrån det säkerhetsprogram vi har i dag.

Annons

Hur många har ni som är avstängda?
- Det är ett 20-tal som är avstängda. Men vi har en som är arrangörsavstängd.

20-tal som har tillträdesförbud och en som är arrangörsavstängd?
- Precis.

AIK är inte ensam klubb som har drabbats av detta. När AIK mötte Malmö i Malmö i höstas var det också stökigt. Vilket ansvar kan man lägga på AIK?
- Det är klart att vi som arrangerande klubb har ett stort ansvar. Givetvis är det så. Det som händer inne på arenan är vårt ansvar som arrangör. Den säkerhetsplan vi lägger inför varje match ska också godkännas av polisen. Nu var det uppenbart något som brast.

Hur mycket tar det här av föreningen?
- Ekonomiskt tar det inte speciellt mycket. Men mänskligt och emotionellt tar det mycket kraft och tid. Det är klart att det gör det.

Vilka åskådare hör av sig till AIK och vilka åsikter har de?

Annons
- Majoriteten tycker att det är väldigt illa, givetvis.

Vad vill de ska hända?
- Det är hela skalan. Det finns de som hör av sig till mig och mer eller mindre vill att så fort man begår någon form av ordningsstörning så ska man aldrig mer få komma på en AIK-match, till de som hör av sig och tycker att vi ska se mellan fingrarna. Allt däremellan. Nu är det inte hundratals som hör av sig till mig, men ett tiotal hör av sig i samband med de här händelserna.

Vilken skillnad i värde som supporter har man om man åker på allt kontra kanske tio matcher och tar en mazarin i pausen?
- Det är klart att jag skulle vilja att alla våra supportrar var på alla hemmamatcher och alla bortamatcher. Men det är jag inte ens själv, jag åker inte med på alla bortamatcher. De flesta hemmamatcherna är jag på, om det inte är något väldigt stort som stökar till det för mig privat. Men att gradera supportrar, att någon är mer värd än någon annan grupp eller individ, det ger jag mig inte in på. Alla våra supportrar är våra supportrar i vått och torrt.

Annons

Du har stuckit ut lite i att du som ordförande sagt att du gillar bengaler. Hur landade det?
- Det landade inte så jätteväl, om jag ska vara ärlig. Framför allt inte i vår säkerhetsorganisation. Dessutom sade jag också väldigt tydligt att bengaler är olagliga. Är det olagligt är det olagligt och ska inte förekomma på våra arrangemang, men nu gör det det. Jag kan inte bortse ifrån att jag kan tycka att det är lite stämningshöjande. Men återigen: det är olagligt, därför ska det inte förekomma. Men som individ kan jag tycka att det har en viss stämningshöjande effekt.

Du har följt AIK i snart 25 år. Hur tycker du att situationen har förändrats? Är det säkrare i dag än för 10-20 år sedan?
- Jag inte bara tycker, jag vet att det är mycket tryggare och säkrare i dag än vad det var för 20-25 år sedan. Det vet jag eftersom vi efter varje match mäter upplevelsen. På plats två kommer att det var ett tryggt arrangemang. Så jag vet att så gott som alla kommer på våra hemmamatcher upplever att det är en trygg tillställning. Då ska du givetvis fråga mig vad som är nummer ett. Det är upplevelsen runt hela matchen. Det är det som publiken uppfattar som allra mest attraktivt för att komma på våra matcher.

Annons

Du pratade själv om sponsorintäkter. Ofta när jag intervjuer personer i större klubbar så kan de peka på att det kan finnas ett problem i att öka sponsorintäkter just på grund av scener som de som var efter derbyt. Hur ser du att eventuella oroligheter på era matcher påverkar er jakt på sponsorer?
- Överlag skulle jag säga att vi har väldigt trogna och bra samarbetspartners, som förstår att det här inte är något klubben står för. Sedan tror jag säkerligen att det är vissa som reagerar på det och känner att de inte vill att deras varumärke ska synas i samband med det här. Men överlag vet jag att de är trygga och lugna i att samarbeta med oss. Men visst, du har en poäng i det, att det inte finns något positivt i de scenerna som utspelade sig efter matchen. Det är klart.

Om man jämför med Elfsborg och Malmö FF, som är ensamma i sina städer, hur mycket mer kan ni utveckla er sponsorförsäljning?

Annons
- Det kan vi. Absolut. Det är ett av vår nya vd:s huvuduppdrag att göra det. Det är mängder med företag i Storstockholm, det är 2,5 miljoner människor i Storstockholm – det är klart att det går att utveckla det här ännu mer. Det vore väldigt konstigt annars. Och det är klart att vi inte bara ska titta på hur andra klubbar i landet har gjort, vi ska titta på hur man gör i andra länder. Våra samarbetspartners är jätteviktiga för oss, och det går framåt hela tiden, både med fler samarbetspartners och med högre värde på att samarbeta med oss.

Vad har ni satt för mål för vd:n att nå?
- 250 miljoner kronor.

Att klubben ska omsätta, vid vilken tid?
- Snarast möjligt.

Det är närmast en fördubbling, eller?
- Nej. Vi är uppe i, i runda tal, 200 miljoner.

Då är inte det så farligt.
- Nej.

Vilka är de viktigaste beståndsdelarna för att öka? Är det bara sponsring, eller också spelarförsäljning?

Annons
- Det är de fyra benen, som jag påminner om. Det ena benet styr vi inte över, tv-intäkterna, för det går via Sef. Men spelarförsäljningar är jätteviktigt. Vi har många bra exempel på att vi har förädlat spelare väldigt väl. Det andra är det vi har pratat om nyss, sponsring. Jag vill egentligen inte säga sponsring, för det handlar om ett samarbete, ett partnerskap. Det är ett bra ord. Sedan hade vi faktiskt ett publiksnitt på 27 000 åskådare i våras. Det är klart att det också betyder väldigt mycket, att det kommer många och tittar på matcherna.

Fakta

360 - Robert Falck

Avsnitt 360 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Robert Falck. AIK-basen talar om tränarjakten, om att spelarnas missnöje bidrog till spark av Bartosz Grzelak, om en kämpig säsong där det nu handlar om att ordna topp tre, om åldersbalansen på truppen och om den viktiga försäljningen av Amar Abdirahman Ahmed som gav 30 miljoner kronor.

Dessutom berättar Falck om tuffa förhandlingar kring nytt arenaavtal, om drömmen om en träningsanläggning för hela klubben, om hur man ska göra damlaget till ett topplag, om att de trista scenerna efter derbyt var bedrövliga, om den skriande bristen på planer, om att Isak-pengar ska gå till ungdomsverksamheten och om att han vill fortsätta som AIK-bas.

Publicerad 2022-09-07 kl 06:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto