Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

LUNDHS PODCAST

Grip: ”Brolin var dåtidens Messi”

Tord Grip ligger bakom en av de främsta svenska landslagsframgångarna i modern tid - VM-bronset 1994.
En av Grips nycklar till framgången: Tomas Brolin.
- Han var dåtidens Messi, säger Grip i podcasten Lundh.

Tord Grip nämner VM-bronset 1994 som en av sina allra största upplevelser. I podcasten Lundh berättar han om hur han och huvudtränaren Tommy Svensson fann varandra under mästerskapet och om spelarna som gjorde bragden möjlig.

- Vi kände inte varandra speciellt mycket innan. När jag var förbundskapten i Norge på 80-talet var Tommy i Tromsö. Jag var där då och tittade på träningarna som han hade där på vintern, för det fanns inte så mycket annat att göra. Vi hade inga spelare ute i Europa att åka och titta på, utan det var att åka och titta på träningar som gällde. Så vi kände varandra, men inte så där väldigt väl, berättar Grip i podcasten Lundh.

Den meriterade tränaren lyfter också namnen som gjorde att landslaget blev så framgångsrikt.

- Det var (Tomas) Brolin naturligtvis, det var Anders Limpar som jag hade i Young Boys i Schweiz under en period. Han var väldigt duktig, men på något sätt blev det inte fullt ut med Anders, tyvärr. Han var en fantastisk talang. Sedan hade vi (Klas) Ingesson, som jag beundrade väldigt mycket genom hans arbetskapacitet och disciplin. Sedan hade vi Jonas Thern och Stefan Schwartz… Det var många bra spelare där. Att vi till slut fick Brolin att spela på en kant inför VM 1994, det var helt och hållet Tommys förtjänst, det måste jag säga.

Vad var det som han gjorde där?
- Han pratade med honom och fick honom att förstå att det här kommer att bli bra. Sedan fick vi Roland Nilsson att också prata med Brolin och säga att ”du behöver inte hålla på att springa ner här, jag sköter försvarsspelet”. Så blev det. Han blev ju en modern kantspelare, en spelare som gick in i planen och inte höll kanten. Han var dåtidens Messi, kan man säga.

Du som varit så länge i svensk fotboll, kan man ranka ett VM-brons?
- Sverige har ju tagit det tidigare en gång, 1950, och ett VM-silver 1958. Så vi får ha med det i historieböckerna, det tycker jag.

125 - Tord Grip

Avsnitt 125 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Tord Grip som fick Fotbollskanalens Hederspris 2016. Det är 60 år sedan han lämnade Ytterhogdal för Degerfors och påbörjade en resa som tagit honom över hela världen i fotbollens tjänst. Som spelare nådde han Allsvenskan med Degerfors och AIK, gjorde tre A-landskamper och som tränare har han varit med och vunnit serie A, tagit VM-brons med Sverige och jobbat för sex olika nationer som England, Mexiko och Elfenbenskusten och deltagit i både VM och EM ett flertal gånger. 

I podden berättar Grip om karriären som spelare, om hur Degerfors tränade för lite, hur det var att kombinera jobb och elitfotboll och hur det sved när Djurgården nobbade honom och då AIK kom till räddning. Dessutom talar Grip om hur det var att jobba som assisterande till Georg ”Åby” Eriksson som aldrig talade startelva med honom, om den heta systemstriden i svensk fotboll, om hur han och Tommy Svensson fick till VM-bronset och att han ångrar att de inte klev av efter USA-VM. 

Naturligtvis är Tord Grip öppen om hur han fick Sven-Göran Eriksson att satsa på en tränarkarriär, att ”Svennis” ville ha honom till Benfica och Roma men blev nobbad, om åren i Lazio och hur det var att leda England till tre mästerskap och det samtidigt stormade om Svennis kärleksliv. Tord Grip talar även om sitt engagemang för Kosovo, och varför han lämnade nationens landslag efter det historiska VM-kvalet i höstas och om att han gillar Janne Anderssons nya landslag.

Publicerad 2016-11-23 kl 06:30

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER