Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Gyökeres glad att slippa gå på lån igen: "Behövt prestera 25 procent mer än de permanenta spelarna"

Lundhs Podcast

Viktor Gyökeres gick från BP och superettan till Brighton och Premier League. Flera lån följde - men nu är han glad att tillhöra Coventry.
- Man tänker inte på att man ska någon annanstans och kan bara ha fokus här, säger han i podcasten Lundh.

Foto: Bildbyrån/C More

Lyssna på hela avsnittet i spelaren ovan.

Anfallaren Viktor Gyökeres målskytte lossnade på allvar under hösten i Coventry och han kom med i landslaget under de två sista VM-kvalsamlingarna. Mycket handlar om förtroende och att ha en klubb att tillhöra för anfallaren som stått för nio mål och två assist.

- Tidigare var jag på lån från Brighton och nu i somras så gick jag hit permanent. Jag vet inte om det är undermedvetet att man slappnar av lite mer och inte tänker på att man ska någon annanstans efter och bara kan ha fokus här. Samtidigt har jag fått väldigt mycket förtroende från tränaren och det tror jag är viktigt för en fotbollsspelare att få känna det. Det är väl en mix av det, säger Viktor Gyökeres i poddcasten Lundh.

ANNONS

- Just nu så siktar jag på att vi ska gå upp eller ta oss till playoff till att börja med efter 46 matcher. Det är målet just nu och sen får vi se vad som händer efter det. Det är ju mycket som kan ske beroende på hur den här säsongen går för laget. Vi får ta det därifrån.

Hur är den tillvaron att man ägs av Brighton, de vill ha en lite som back-up och sen ska man på kort varsel helt plötsligt i väg. Du blir ju någon slags handelsvara, hur upplevde du det?
- Man måste ju stå upp för sig själv och säga vad man tycker. Vara väldigt tydlig med vad man vill så att det gynnar en själv. Annars kan det bli att man inte får det man vill och inte får lika mycket speltid. Just då så blev det inte lyckat i Swansea men jag kom i alla fall dit och det var det jag ville. Nu i efterhand så hade jag hoppats på att få komma dit tidigare på säsongen och varit med från början.

ANNONS

Hur står man upp för sig själv i sådana situationer?
- Det är väl att man bara säger att man hellre vill gå på lån än att försöka slå sig in i a-laget. För det varierar ju utifrån vilken situation man är i som spelare. För där och då hade jag kunnat vara kvar i Brighton men jag kände väl att jag ville ha mer speltid och mer matcher.

Signalerar man till sin agent att "du behöver ta fram alternativ dit jag kan gå på lån"?
- Nej, jag hade redan alternativ, det var väl inte det som var ett problem. Det var väl mer ett problem att försöka få till själva utlåningen.

Hur nära har det varit att du gått till Sverige? För det har ju talats om att AIK och framförallt Malmö FF både har velat låna och köpa loss dig, hur nära har det varit?
- Jag vet inte hur nära det har varit men det är klart att man har funderat på det. Och det har varit bra alternativ men jag har känt att jag velat vara kvar i England och göra avtryck här. Så nära har det väl aldrig varit.

ANNONS

Vad är det som väger tyngst? Är det det sportliga, det ekonomiska eller någon slags längre utveckling?
- Det sportsliga. Bara att kunna spela så högt upp som möjligt och försöka ta nästa steg.

Hur kommer det sig att du gick på lån sen till Coventry, du lämnar väl Swansea mitt under säsongen, där du egentligen skulle varit i hela säsongen. Hur blev det så?
Det blev väl så genom att vi i Swansea gick väldigt bra som lag, låg väl tvåa i serien och anfallarna sprutade in mål. Det var väldigt svårt för mig att ta en plats där och då kände jag att jag behövde ta mig någon annanstans för att få speltid. Då var det väl aktuellt med ännu ett lån. Jag hade en kompis som också var på lån i Coventry och han berättade hur det var där. Då kände jag att det kunde passa mig.

Kan man på något sätt säkra någon slags trygghet om man pratar med tränare eller sportchef som kan säga att "vi ser dig i den här rollen och du kommer få speltid", eller är det bara att köpa?

ANNONS
- Jag känner väl själv att jag vill försöka få det så klart och tydligt som möjligt att man ska spela. Men nu när man varit på lån flera gånger och fått höra det mesta så spelar det egentligen ingen roll vad de säger. Man måste väl gå dit och visa vad man går för helt enkelt och sen ta det därifrån. För man har fått höra många ord som inte har stämt.

Så fram till att man har skrivit på kontraktet så vräker de på om att man kommer få spela och sen kan det bli annorlunda helt enkelt?
Ja, men det är väl förståeligt. De vill ju locka över en och det är klart att de säger en del för att få en att komma. Men i slutändan så måste man prestera på plan och gör man det så kommer man få spela nästa match. Det är så det är i fotbollen. Jag känner väl att när man varit på lån så har jag behövt prestera 25 procent mer än vad de permanenta spelare har behövt göra för att få speltid. Så det har väl varit det tuffa med att gå på lån.

ANNONS

Fakta

330 - Viktor Gyökeres

Avsnitt 330 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Viktor Gyökeres. Anfallaren talar om att ha hittat hem i Coventry efter en rad utlåningar, om hur managern Mark Robins hjälper honom att utvecklas, om att klubben spelar långt från brittiskt, om varför han älskar det flitiga matchandet, om målet att ta sig till playoff och om förhoppningen att få spela i Premier League.

Gyökeres berättar även om besvikelsen efter Sverige-förlusten i Sevilla, om tron på att nå VM via playoff, om att ta plats i landslaget, om succén i BP och kontakterna med gamla lagkamrater, om att inte tveka kring bud från Premier League-laget Brighton, om de många utlåningarna, om skillnaden på spel i Tyskland och England samt om varför han nobbat propåer från allsvenska lag likt Malmö FF.

Publicerad 2021-11-29 kl 06:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto