Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Inga januariturnéer till Mellanöstern och oklart om landslagsledning till Qatar-VM: "Måste finnas arbetsskäl"

Sverige (herr)

CHESTER. Sveriges herrar ska på vinterturné till Portugal - tiden med läger i Mellanöstern är över.
Det är även oklart om landslagsledningen besöker VM i Qatar.
- Det måste vara kopplat till arbetsskäl att åka, säger landslagschefen Jens T Andersson i podcasten Lundh.

Foto: Bildbyrån

I slutet av mars tillträdde Jens T Andersson den nya tjänsten som chef för alla fotbollsförbundets landslag. Efter att ha följt herrarna i VM-playoff och Nations League har det blivit en tur till Båstad och nu England med damlandslaget.

- Sverige gjorde en ganska bra insats. Man började lite trevande som väntat i en öppningsmatch i ett mästerskap, men växte in i det. I slutändan var vi bättre än Nederländerna, skapade fler chanser och försvarsarbetet var riktigt bra, säger Jens T Andersson efter 1-1 mellan Sverige och Nederländerna.

- Klart att man alltid vill ha mer men på förhand hade kryss varit ett resultat jag tippat i en öppningsmatch som är en gruppfinal.

Annons

Jens T Andersson har efter några månaders inkörning på jobbet börjat ta tag i en del frågor. Bland annat att Sveriges herrar ska på januariturné till Algarve i Portugal och det är lite ironiskt att Andersson som Sef-ordförande var den som meddelade fotbollsförbundet att de allsvenska klubbarna stoppade landslaget från att åka till Qatar i januari 2022 som planerat.

- Vi planerar för en januariturné nästa år. Den blir med största sannolikhet i Portugal som det ser ut just nu. Det blir nordiska spelare och de spelare som vi kan kalla in och det är bra tillfälle för Janne (Andersson) och Peter (Wettergren) att titta på nya spelare. Sedan blir det ett par matcher i samband med det.

Under 2010-talet har Sverige varit i Qatar tre gånger, i Förenade Arabemiraten fem gånger och en gång i Oman, men den tiden verkar förbi.

Annons

- Vi har inte diskuterat det så mycket utan det har handlat om att nu var man på väg till Portugal i år och fick det lägret inställt och nu gör vi det nu istället.

Är Mellanöstern stängt med tanke att klubbarna sagt nej till att släppa spelare dit, även om du bytt sida?
- Ja. I alla fall för nu. Det är vanskligt att sia om framtiden, saker kan förändras och förutsättningar kan förändras där nere. De har fantastiskt bra faciliteter men sedan vet vi alla att det finns andra aspekter som inte är lika fantastiska. I nuläget är det inte aktuellt, men det är svårt att stänga dörren för all framtid.

Sverige missade VM i Qatar men historiskt sett har landslagsledningar åkt på mästerskap för att se matcher och lära sig om trender. I nuläget är det oklart om fotbollsförbundet låter Janne Andersson, Peter Wettergren och andra åka till Qatar med tanke på hur ifrågasatt landet är.

Annons

- Vi har inte tagit beslut i den frågan än. Det är något vi får diskutera under hösten, hur vi ska ställa oss till det, men det måste vara kopplat till att det finns arbetsskäl att åka, säger Jens T Andersson.

- EM-kvalet lottas under hösten och det kan vara så att motståndare finns på plats där. Sedan är det som alltid vid mästerskap på herr- och damsidan, att om du inte är med och spelar vill du följa trender i spelet som sker och de delarna. Vi kommer jobba mer med frågan under hösten.

Men från den sportsliga ledningen i landslaget finns ett önskemål om att åka dit?

- Vi har pratat extremt lite om frågan, det har varit mest besvikelse över att vi inte får vara med där och spela. Hur vi ska förhålla oss till VM får vi återkomma till under hösten.

Annons

Fakta

359 - Jens T Andersson

Avsnitt 359 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Jens T Andersson. Som nybliven landslagschef för alla landslag talar han om att följa dem på nära håll, om hur man resonerar kring Janne Andersson och Peter Gerhardssons framtid, om herrarnas VM—miss och Nations League, om att vara öppen med landslagens ersättningsavtal, om varför januariturnéer till Mellanöstern är förbi och om landslagsledningen ska åka till VM i Qatar eller ej.

Dessutom berättar Andersson om vägen till nya jobbet, om varför han lämnade ordförandeskapet i Svensk elitfotboll efter ett år, om svårigheten att få tränare att stanna i U21-landslaget, om vikten av en träningsanläggning för svensk fotboll, om att damallsvenskan får vänja sig vid fortsatta spelartapp, om bristen på mångfald i landslagens staber och om varför VAR är viktigt för svensk fotboll.

Publicerad 2022-07-11 kl 07:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto