Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Jan Helin om stigande priser på sporträttigheter: "Alldeles åt skogen för dyra"

Lundhs Podcast

SVT:s programdirektör Jan Helin anser att kostnaderna för sporträttigheter blivit alldeles för stora. Att köpa rättigheter till exempelvis Premier League är inte aktuellt enligt honom.
- Det är extremt dyrt och det vore svårt att motivera det med licenspengar, säger han i podcasten Lundh.

Foto: Scanpix

Jan Helin är gäst i den här veckans avsnitt av podcasten Lundh och pratar bland mycket annat om att kostnaderna för sporträttigheter blivit alldeles för stora.

- Om vi tittar ut över det svenska medielandskapet ur ett sportperspektiv så kan man lätt konstatera att rättigheterna blivit alldeles åt skogen för dyra, säger Helin.

Kan man säga att de är för dyra?
- Jag tror det för om jag försöker räkna så gott det går på hur många abonnenter som C More rimligen kan få på den ena rättigheten eller den andra så går det inte ihop i det långa loppet, om det inte sker något mirakel med betalningsviljan. De är spridda på lite för många aktörer och ska man göra en klassisk marknadsanalys så kan man säga att det blir någon typ av konsolidering. Någon måste liksom gå ihop med den andra tror jag för att lösa det.

ANNONS

Jan Helin pratar om vikten av att prioritera landslagsidrott och konstaterar att det inte är aktuellt för SVT att köpa rättigheter till exempelvis Premier League eller Champions League.

- Det som jag ser för sporten på SVT är att vi nu jobbar igenom en strategi där vi konstaterar att ligafotboll, det som verkligen driver betalviljan för låt säga C More eller Viasat, inte är ett område för SVT. Det vill säga att köpa Premier League eller Champions League eller liknande. Det är extremt dyrt och det vore svårt att motivera det med licenspengar för att de rättigheterna har gått rakt upp i rymden. Däremot är det viktigt för SVT att fortfarande finnas där det finns blågul idrott, alltså landslagsidrott i alla dess former.

159 - Jan Helin

Avsnitt 159 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Jan Helin. SVT:s programdirektör med ansvar för bland annat nyheter och sport talar om hur han vill förändra SVT-Sportens arbete, om hur man ska bli ännu bättre på nyhetsverksamhet, om hur man ska agera i en tid där rättighetskostnaderna bara blir högre och högre, om varför SVT inte kunde behålla sex års hockey-VM, om ilskan mot Expressen efter uppgifterna om att hockey-VM såldes med förlust, om det avancerade arbetet att köpa tv-rättigheter till idrott och om den nya satsningen på söndagar med livesport likt Vinterstudion. Helin ger sin syn på sportjournalistikens status, om varför den är viktig att värna för fler än SVT, om att SVT-Sporten ska kunna göra grävande journalistik även utan Uppdrag Granskning, om risken att galopperande rättighetskostnader går ut över journalistiken och det utmanande i att sportjournalistiken ska balansera mellan mer lätta evenemangssändningar och kritiskt granskande. Dessutom talar Helin om hur han fick Zlatan att lyfta sin bojkott mot Aftonbladet, om han hade agerat likadant som SVT-chef i ett motsvarande läge, om betydelsen av superstjärnan för kvällstidningarnas ekonomi, om hur han anser att medierna klarat granskningen av Zlatan Ibrahimovic och om hur många gånger Zlatan o Co reagerat på Aftonbladets skriverier och hur det påverkade Helins arbete.   

Publicerad 2017-07-19 kl 06:30

PODDEN SPONSRAS AV C MORE

Just nu har C More ett exklusivt erbjudande till dig som älskar filmer, serier, sport och barninnehåll.

C More har bland annat: Alla matcher i UEFA Champions League, Serie A och LaLiga.

C More Plus kostar normalt 299:- ingen bindningstid – nu - 50 % rabatt på C More Plus i 3 månader! Därefter 299 kronor i månaden, utan bindningstid. Erbjudandet hittar du här.

Använd kampanjkod: VIPFOTBOLLSKANALEN

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto