Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Klaveness om att stänga ute Ryssland: "Europa reagerar väldigt starkt när det är krig på vår gårdsplan"

Lundhs Podcast

Både Fifa och Uefa stängde av Ryssland efter invasionen av Ukraina.
Ett beslut Lise Klaveness, ordförane i norska fotbollsförbundet, inte anser var självklart.
- Det har varit krig över hela världen där vi tidigare inte har förbjudit länder från att spela, säger hon i podcasten Lundh.

Foto: Bildbyrån

Efter Rysslands invasion av Ukraina valde både Uefa och Fifa att agera. Ryska klubblag och landslaget kastades då ut från förbundens respektive turneringarna.

Men att hålla Ryssland borta från fotbollen under krigets gång är ett beslut som Lise Klaveness, ordförande i norska fotbollsförbundet, inte anser är självklart.

Din förbundskapten för herrarna, Ståle Solbakken, var ju väldigt hård mot den danska ordföranden Jesper Møller och Karl-Erik Nilsson var ju inte ens nere i Doha när du höll ditt tal. Vilket stöd känner du från Møller och Nilsson?
Den nordiska gruppen har varit en grupp långt före min tid som ordförande. Så när jag åkte ner till Doha, så hade vi ett möte med de från Norden där Karl-Erik och de var med på teams. Så det här är ett gäng där vi samarbetar kring damfotboll på gräsrotsnivå, som har funnits i många år, och det är helt avgörande att de nordiska länderna står tillsammans om vi ska arbeta för en sådan förändring. Så jag känner ju inte dessa människor, jag börjar lära känna dem nu och jag har träffat karl Erik två gånger och Jesper ett par gånger. Så det här är nya ledarkollegor som jag räknar med är helt eniga om detta, säger Klaveness i podcasten Lundh.

Annons

Men kände du stöd från dem när du höll ditt tal?
- Jag höll mitt tal första dagen och det var innan jag hade träffat någon av dessa. Det var något vi i Norge tog initiativet till, så på ett sätt kan jag inte förvänta mig det. Men vi hade ett mejlutbyte inför talet om de viktigaste sakerna jag ville säga, och jag undrade om de skulle nämnas i talet och det ville alla de nordiska länderna att jag skulle göra. Så jag skulle definitivt säga att orden är på en plattform från de nordiska länderna. Det råder ingen tvekan om det, så jag tror att vi alla måste göra mer för att vara tydligare i dessa frågor mot både Uefa och Fifa.

Det har ju blivit fler kvinnliga ordföranden nu, historiska val i England, Norge, Nya Zeeland, Island. Även fall det av Fifas 211 medlemsländer är sex eller sju som har kvinnliga ordföranden, så det är ju inte jättemånga. Hur känner du att den strömningen är med att det faktiskt kommer fler kvinnliga ordföranden?

Annons
- Det är ju nödvändigt och en modernisering som måste ske. Och det känns som det börjar lossna lite. I Europa är det väl tre av 55 länder. Så det är ju väldigt lite men alla tre har kommit till det senaste halvåret. Så man kan vara negativ och tänka att tre är alldeles för lite, eller så kan man tänka att det är en ganska bra trend med att det har kommit tre det senaste halvåret. Så jag tror att det håller på att bli en våg nu. Jag tror att det fruktansvärda kriget i Ryssland, som bara är dåliga nyheter, men det stoppar om korten lite och gör att vi måste vara vaksamma i de nya strukturer som uppstår. Och å ena sidan känna en stor oro för hur det kommer se ut framöver för den internationell fotbollen.

Hon fortsätter:

- Samtidigt så bekräftar reaktionen på vårt initiativ i Doha att det är många som vill ha en förändring. Många vill ha en annan hållning i den internationella idrottsrörelsen och den är inte svart eller vit. Utan det är en attitydförändring, en annan öppenhetskultur. Och kvinnor är inte bara svaret på det, men det är en del av svaret. För fotboll är världens största sport för kvinnor, den är mycket större än handboll och alla andra damidrotter. Då måste det vara tydligt i styrelserummen också. Annars är det något fel på de demokratiska strukturerna, och det är ju något fel på de demokratiska strukturerna.

Annons

Om du ser på det som sker med Ryssland. Är det självklart att hålla Ryssland borta under kriget?
- Jag tror att inget av detta är självklart. Jag tror att det finns många andra länder i världen som tycker att Europa reagerar väldigt starkt nu när det är krig på vår gårdsplan. Det har varit krig över hela världen där vi tidigare inte har förbjudit länder från att spela. Samtidigt hade ryssarna en så stark position och för det första så är det ett anfallskrig. Det är ett så otroligt grovt och groteskt brott mot folkrätten och å andra sidan har Ryssland själv suttit i så centrala positioner. Så länge som sker ett angrepp på en annan medlemsnation så är det omöjligt att ha med dem, när det som pågår är aktivt och så obegripligt.

Men blir det inte svårt i förlängningen med att om Saudiarabien ska få vara med som för ett krig i Jemen. Eller många som påpekar Israels övergrepp mot Palestina, Israel som är med i Uefa. Så varför reagerar vi inte där?

Annons
-  Nej, det är ju precis det. Det är ju diskussionerna som vi måste ha tillsammans med en flexibilitet. För det är vad som händer om vi ​​nu fattar ett beslut där alla krigförande länder inte ska spela fotboll. Och om vi tittar på tilldelningen av VM i Qatar så är det så många olika saker som till slut gör det oacceptabelt i totalen. Sen tar man ut en av de här sakerna och säger "men hur är det med Kina? Eller titta på Frankrike efter Champions League-finalen på Stade France". I slutändan kommer de att paralysera ledare. För du får inte möjlighet att arbeta med det här utan att dilemman blir detsamma som dubbelmoral. Så jag hoppas att vi nu kan gå in i en femårsperiod, en tioårsperiod där hela debatten lyfts till en mycket högre nivå, och där vi hittar saker som vi kan diskutera öppet och där det blir smärtsamt. För det har vi inte gjort tidigare, bara att hålla det talet var ett sätt som var väldigt ovanligt och väldigt ovälkommet, och jag sa något som åtminstone de flesta i Norden och i Väst är överens om. Så att få till dessa avvägningar i framtiden kommer att vara smärtsamt, men nödvändigt.

Annons

Fakta

357 - Lise Klaveness

Avsnitt 357 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Lise Klaveness. Norges fotbollsordförande har under sina första månader skakat om i fotbollsvärlden och talar om de enorma reaktionerna efter talet på Fifa-kongressen, om nyfikenheten inför hennes tal, om varför hon valde att vara så kritisk, om den dåliga stämningen i Doha direkt efteråt, om att man inte kan lägga ansvaret för en bojkott på spelarna och om valet att åka ner till Qatar under VM i höst för att manifestera.

Dessutom talar Klaveness om svårigheten för idrottsförbund när Norge handlar med länder som Kina, Förenade Arabemiraten, Qatar, om att det var tystare i Norge kring OS i Peking än kring VM i Qatar, om svårigheten att stänga av Ryssland men tillåta andra krigförande länder att delta i mästerskap, om att det blir fler och fler kvinnliga förbundsordföranden i fotbollsvärlden, om vikten av ett EM i Norden 2025 och om Ada Hegerbergs comeback och eventuell norskt medaljhopp i EM.

Publicerad 2022-06-30 kl 06:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto