Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Landslagschef ser nackdelar med ”USA-modellen”: ”Underlättar för Fifa och Uefa att fortsätta ha ojämlika förhållanden”

Lundhs Podcast

USA ligger i framkant när det kommer till lika ersättning för dam och herr-landslag. Jens T Andersson berättar hur förbundet tänker kring mästerskapsersättning och "USA-modellen".
- Jag är inte säker på att det kommer att skynda på utvecklingen från Fifa och Uefa, säger han i podcasten Lundh.

Foto: Bildbyrån

Att dam- och herrlandslag ska ha lika löner är det fler och fler länder som inför. Men en del som kan glömmas bort är att det även skiljer sig i prispengar. 

När man tittar på damerna så har det alltid varit diskussioner kring deras ersättning. Nu har ju fotbollförbundet äntligen gått på att de har lika ersättning, förutom prispengarna. Och det är ju en stor skillnad i ersättningar. USA gick ju nu i bräschen när de ”poolar” sina intäkter under en fyraårsperiod och så delar man det jämt mellan herr och dam. Hur mycket pratar ni om att gå i den riktningen? Just eftersom du också är inne på budget och liknande.

Annons
- Vi pratar om det. Vi sitter ju nu i förhandlingar med damerna och diskutera mästerskapsavtal och mästerskapsersättning. Nu får vi ju tyvärr inte göra det på herrarna då inför VM, men vi tittar ju på alla möjligheter för att fördela mästerskapsersättningar på bästa sätt. Sen är det ju så att man har valt den lösningen i USA men vi har en krass verklighet som ser ut som så att Fifa och Uefa, som då står för ersättningen till nationsförbund. Den fördelningen mellan herr och dam, den är inte speciellt jämlik och den behöver vi också förhålla oss till. För vi behöver ta pengarna från någonstans. Och det är klart att man skulle kunna välja den amerikanska vägen och ta all ersättning och lägga den i samma pott.

Ja, för där har de amerikanska herrarna gått med på att dela jämnt på dem prispengarna man spelar in.

Annons
- Ja, precis. Och det kan ju som alltid vara ett alternativ. Men jag är inte säker på att det kommer att skynda på utvecklingen från Fifa och Uefas del. För det man gör i USA i det här läget är ju faktiskt att man underlättar för Fifa och Uefa att fortsätta ha ojämlika förhållanden i fotbollen, vilket jag inte tycker är bra. Så precis som alltid så finns det ju för och nackdelar med de olika lösningarna. 

Försöker ni trycka på mer och lyfta de här frågorna? För jag gissar att du kanske kommer ha mer kontakter på andra plan än vad Karl-Erik (Nilsson) och Håkan (Sjöstrand) har.
- Ja, men det gör man redan idag och har gjort det under en tid. Sen vet vi alla att fotbollens ganska konservativa värld, den förändras inte från vecka till vecka vad det gäller de här frågorna. Men det arbetet bedrivs och kommer fortsätta att bedrivas. 

Annons

Hur stor budget har du? 
- Nu är det ju lite speciellt eftersom jag kommer in i ett budgetår, så jag har ju inte suttit i någon budgetprocess än. Men det är klart att det är en ansenlig summa pengar i slutändan i svensk fotbolls landslagsverksamhet.

Vad ligger det kring?
- Jag kan inte säga det exakt nu, men skulle du ta all landslagsverksamhet så tror jag att den ligger någonstans runt 100 miljoner. 

Hur viktiga blir prispengarna från mästerskap?
- Då pratar du på herrsidan?

Man kan ju få en del på damsidan, men det är ju naturligtvis mest på herrsidan.
- Ja, det är där det blir överskott. Nej, men de är viktiga för det är ju pengar som tillfaller hela svensk fotboll, barn och ungdomsidrott, vår verksamhet och förbundets övriga verksamhet. Så det är viktigt att vi kommer in i mästerskap. För det är egentligen förbundets enda sätt att tjäna friska pengar. På klubbnivå var enda sättet att tjäna friska pengar genom spelartransfers och Europaspel. För ett fotbollsförbund i Sveriges storlek så skulle jag säga att det är mästerskapsslutspel på herrsidan som är den möjligheten. 

Annons

Säg att Sverige går till EM i Tyskland. Hur påverkar det din budget och din möjlighet att öka på resurser kring landslaget? 
- De förbättrar väl dom utsikterna, men sen är min bild i alla fall, att om vi tittar historiskt så handlar det nog mer om att de pengarna har regnat ut i hela fotbollsrörelsen och inte specifikt landslagsverksamheten, utan all fotboll. 

Fakta

359 - Jens T Andersson

Avsnitt 359 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Jens T Andersson. Som nybliven landslagschef för alla landslag talar han om att följa dem på nära håll, om hur man resonerar kring Janne Andersson och Peter Gerhardssons framtid, om herrarnas VM—miss och Nations League, om att vara öppen med landslagens ersättningsavtal, om varför januariturnéer till Mellanöstern är förbi och om landslagsledningen ska åka till VM i Qatar eller ej.

Dessutom berättar Andersson om vägen till nya jobbet, om varför han lämnade ordförandeskapet i Svensk elitfotboll efter ett år, om svårigheten att få tränare att stanna i U21-landslaget, om vikten av en träningsanläggning för svensk fotboll, om att damallsvenskan får vänja sig vid fortsatta spelartapp, om bristen på mångfald i landslagens staber och om varför VAR är viktigt för svensk fotboll.

Publicerad 2022-07-15 kl 06:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto