Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Landslagschefen ser VAR som ett måste: "Kommer att fortsätta hända om vi inte inför VAR"

Lundhs Podcast

Den nye landslagschefen Jens T Andersson tror att VAR är nödvändig, liksom att Sverige måste ta rygg på fotbollens utveckling i Europa.
- Det finns väldigt mycket att hämta hos våra kollegor i andra länder, säger han i podcasten Lundh.

Foto: Bildbyrån

VAR-frågan gör sig ständigt påmind i fotbollsvärlden och regelns vara eller inte vara är omdiskuterat.

En annan fråga är hur fotbolls-Sverige ska hänga med resten av Europa.

Svenska fotbollsförbundets landslagschef Jens T Andersson tillträdde 21 mars i år. Nu ger han sin syn på regeln - och pratar om vikten av att våga inspireras av andra länder för att hänga med.

VAR är ju en fråga som nu ligger hos förbundet. Vad har Sef och elitklubbarna behövt? Ska de ha VAR eller inte.
- Jag tror ju personligen att vi kommer att behöva VAR. Sen är det ju så att vi lever i en medlemsdemokrati och vissa klubbar har årsmötesbeslut om att man ska motverka implementeringen av VAR i svensk fotboll. Jag anser personligen inte att man måste ha någon brådska, för jag tycker att det har varit en ganska så trasslig inkörningsperiod av VAR med långa spelavbrott och så, men den blir bättre, bättre och bättre. Och som jag berättade om när vi var och besökte Holland så jobbar de aktivt med att nå ännu mer förfinade versioner av var i sin inhemska liga. Och låt oss då införa det när det inte görs ett stort våld på spelet i form av spelavbrott och så där. För jag blir också irriterad när jag ser fotbollsmatcher idag som avgörs på felaktiga beslut, vilket tyvärr händer och det kommer att fortsätta hända om vi inte inför VAR.

Annons

Om du ser på en femårstid för de Allsvenskan klubbarna, vad tror du är det viktigaste de behöver göra för att närma sig Europa eller i varje fall se till att gapet inte ökar ytterligare?
- Nummer ett tror jag är att fler får testa på internationell erfarenhet. Antingen att man får ett uppdrag där ute eller att man tar sig ut dit för att hämta inspiration och för hem den. Ibland så upplever jag att vi blir lite inskränkta, och det blir man säkert i flera länder, man tycker att sitt eget lands fotboll är väldigt bra så man inte bryr sig om hur det funkar där borta. Men jag skulle nog säga att det finns väldigt mycket att hämta hos våra kollegor i andra länder. Jag kunde ibland känna att danskarna var ganska inskränkta i sitt sätt också, att det var väldigt mycket dans. Men de var närmare kontinenten, de var ofta i Tyskland. Så jag tror att ett sätt till att utveckla vår nationella fotboll är att hämta internationell erfarenhet. 

Annons

Om man tittar på förbundet så kritiseras man ibland för just det du säger, att ”vi kan”. Hur öppen ska man vara även här för att ta in inspiration?
- Jag skulle säga vidöppen. Jag upplever att när man väl är där ute som vi exempelvis var nu och besökte tre andra nationsförbund, att man är ganska prestigefri i det och man tycker att det är kul att det kommer andra länder. Och när vi är där på besök för att prata och titta på deras träningsanläggningar så kommer vi såklart in och pratar om andra verksamhetsfrågor också och de är lika nyfikna på oss som vi är på dem. Så även om det är vi som är på besök så tror jag att de också kände att de fick med sig en del utav oss. Så det där är någonting som jag kommer att försöka anamma så mycket som möjligt i mån av tid. Just att hämta inspiration, för att det finns väldigt mycket bra saker som görs där ute och det är helt prestigefritt.

Annons

Om man tittar så finns det ju många svenska spelare, både damer och herrar, som är ute i stora kubbar och når framgångar. Ibland när man talar med dem så upplever de att det kanske inte det finns så stort intresse när de väl vänder tillbaka för vad de har för erfarenheter, det gäller ju inte alla, men hur viktigt är det att försöka tömma en sådan resurs? Eller kan man systematisera det?
- Jag tror att det är bra. Jag blev förvånad själv när jag flyttade hem efter Danmarkstiden 2017. Då hade jag varit i både Hajduk Split och i Århus i Danmark. Men det var ingen som var intresserad av att höra om vilka erfarenheter jag hade ådragit mig under den där perioden. Så jag tror att man ska vara öppen för att tanka av folk som kommer tillbaka igen. Sen som spelare så tror jag att det är lite annorlunda, för de har inte den insikten om organisation, struktur och systematik som man jobbar med bakom kulisserna. Däremot när du har varit ute i ledarroller så tror jag att det finns väldigt mycket att hämta. 

Annons

Fakta

359 - Jens T Andersson

Avsnitt 359 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Jens T Andersson. Som nybliven landslagschef för alla landslag talar han om att följa dem på nära håll, om hur man resonerar kring Janne Andersson och Peter Gerhardssons framtid, om herrarnas VM—miss och Nations League, om att vara öppen med landslagens ersättningsavtal, om varför januariturnéer till Mellanöstern är förbi och om landslagsledningen ska åka till VM i Qatar eller ej.

Dessutom berättar Andersson om vägen till nya jobbet, om varför han lämnade ordförandeskapet i Svensk elitfotboll efter ett år, om svårigheten att få tränare att stanna i U21-landslaget, om vikten av en träningsanläggning för svensk fotboll, om att damallsvenskan får vänja sig vid fortsatta spelartapp, om bristen på mångfald i landslagens staber och om varför VAR är viktigt för svensk fotboll.

Publicerad 2022-07-14 kl 06:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto