Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lindgren övervägde att sluta efter flera hjärnskakningar: "Funderade ganska mycket"

Lundhs Podcast

Rasmus Lindgren har fått flera hjärnskakningar och spelar med ett huvudskydd.
Och funderade på att sluta med fotbollen.
- Har man fått hjärnskakning har man större chans för att få det igen, säger han till podcasten Lundh.

Foto: Bildbyrån.

Lyssna på hela avsnittet i spelaren ovan.

Häckens lagkapten och mittback Rasmus Lindgren spelar numera med ett huvudskydd. Något som han tog till efter hjärnskakningar som drabbat honom under tiden i Hisingsklubben.

- Sedan jag kom hem har jag haft två och en halv hjärnskakning, varav två där jag blev riktigt groggy. Efter det fick jag en för ett och ett halvt år sedan. Då började jag fundera ganska mycket. Jag ska inte säga att jag var nära att sluta med fotbollen, men jag funderade i de banorna och pratade med folk runtomkring mig. Jag tror inte att det skyddar jättemycket rent fysiskt, kanske lite grann, det är mer mentalt. Har jag det på mig känner jag mer att jag går in i dueller fullt. Har jag inte det på mig hinner jag tänka för mycket, säger Rasmus Lindgren i podcasten Lundh.

Annons

Vad var det som hände när du fick de två tuffa smällarna?
- Jag nickade bort en boll, direkt efter fick jag en smäll mot tinningen. Då svartnade det. Jag föll i gräset medvetslös. Andra gången fick jag en bicykleta av Elyounoussi, en hård som jag inte var beredd på i tinningen. Det svartnade lite. De andra gången kom symptomen fem minuter efter, minnesförluster och så vidare, jag såg suddigt. Som tur var har jag återställt mig ganska snabbt från dem, jag har inte varit borta en längre period utan en-två veckor.

Hur noga har ni följt hjärntrappan där man följer hur man mår och trappar upp träning efter det?
- Jättenoga. Det tror jag är superviktigt.

Fotbollen får mycket kritik för att man inte tar hjärnskakningar på allvar, hur upplever du att det är?
- Här har vi gjort det. Det har varit hur bra som helst.

Annons

Man kan ibland se att de skickar in spelare på planen som är helt borta?
- Ja, jag har sett det och det är hemskt. Speciellt när man har upplevt det som jag har gjort och ser de situationerna - jag mår dåligt av att se det för jag vet vad det kan innebära i ett senare skede. Jag vet inte om det är i Champions League eller Premier League som de har en neutral läkare, jag tror att det är en bra grej om man har medel för att ha det.

Kan man känna tryck för att spela?
- Ja, det är klart att man kan. Jag känner inget tryck nu, för om jag får en ny…

…då är det slut?
- Jag vet inte om det är slut, men det finns inte en chans att jag går in och spelar. Men någon som aldrig har haft det, kanske en lite yngre spelare, han känner nog att han måste spela.

Hur länge satt det i?
- Första gången kom jag i träning två veckor efter, andra gången en och en halv-två veckor.

Annons

Hur påverkade det ditt liv utanför fotbollen?
- Just under de veckorna var man sängliggande. Första gången var tuff, när jag kände mig bättre och var ute och gick en runda runt kvarteret kände jag att yrsel kom. Man får ta det på allvar och följa den där hjärntrappan, det är viktigt.

Du säger att du funderade i banorna kring att lägga av. Varför fortsatte du?
- Jag satt ner med en neurolog, det var ett viktigt samtal. Har man fått hjärnskakning har man större chans för att få det igen, men eftersom jag hade återställt mig ganska snabbt de gångerna och inte varit sängliggande i månader tyckte han att det var okej att fortsätta.

Du har berättat om ditt intresse för NFL, där finns en diskussion kring hjärnskador som även kommit till England och Skottland, där förbjuder man barn under tolv från att nicka. Hur rädd är du för att du skadat dit huvud dels med nickar men även de här smällarna?

Annons
- Jag funderar inte så mycket på det, men ibland kommer det tankar. Om 10, 20, 30 år – det har man ingen aning om.

Vad sade neurologen?
- Jag tror inte att jag frågade just den frågan. Jag tror mer att det då handlade om att jag ville veta om han såg några risker med att fortsätta spela fotboll. Det tyckte inte han. Men de funderingarna har kommit. Man har sett NFL-spelare som har kommit upp i åldrarna, de har sådana kraftiga symptom då. Vi får se helt enkelt, men jag hoppas så klart att det inte ska finnas några sådana symptom.

Lyssna på hela avsnittet i spelaren ovan eller via länkarna nedan. 

Fakta

253 - Rasmus Lindgren

Avsnitt 253 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Rasmus Lindgren. Häckens lagkapten talar om varför klubben har svårt att etablera sig i den yppersta toppen, om att ändra mentaliteten bland spelarna, om tränaren Andreas Alm har rätt i sitt domargnäll, om att han vill se NFL-lösning på VAR-frågan, om hjärnskakningarna som fick honom att fundera på att sluta och om att han helt saknade andra anbud när han flyttade hem.

Lindgren berättar även om vägen från Ajax ungdomsakademi till att bli lagkapten för den holländska klubben, om de nödvändiga åren i Groningen, om det sköna i att få vinna titlar, om att bli utfrusen från klubben i Salzburg, om att han inte bryr sig om uteblivet landslagsspel och om vad som fanns i Landskrona Bois när han och ett gäng andra spelare kom fram och alla blev utlandsproffs.

Publicerad 2020-02-03 kl 06:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto