Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS
40:27

Foto: Bildbyrån/C More.

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se hela tv-podden med Bonita Mersiades i spelaren ovan.

Mersiades om 48 lag i VM 2026: "Ren politik och kommer från Blatters strategibok"

Fifa diskuterar i maj om det ska vara 48 lag i VM 2022. 
Nu berättar Bonita Mersiades att det handlar om politik.
- Det kommer från Sepp Blatters strategibok, säger hon i Lundhs podcast.

Fifa håller den 13 juni en kongress i Moskva för att diskutera olika frågor inom världsfotbollen, där frågan om det ska vara 48 lag i VM 2022 i Qatar finns med på listan över ämnen för diskussion. Det är utifrån ett förslag av de sydamerikanska fotbollsförbunden i Argentina, Bolivia, Brasilien, Chile, Colombia, Ecuador, Paraguay, Peru, Uruguay och Venezuela, som tycker att man ska utöka från 32 till 48 lag.

ANNONS

Dessutom har Fifas nye president Gianni Infantino även tidigare öppnat för utökat antal lag i världsmästerskap, samtidigt som det kommit uppgifter om att investerare kan gå in med 25 miljoner dollar till de kommande mästerskapen. 

- Att ha 48 lag i VM är en intressant idé. Jag kommer från den asiatiska federationen och vi har 47 medlemsländer, men får bara fem platser, och det är likadant i Afrika som har 55 medlemsländer och bara fem platser. Men det bästa sättet att förbättra och utveckla fotbollen är kanske en annan åtgärd. Till exempel kan man ha ett "andra" VM. De lagen som aldrig kommer med i VM, säg de som är rankade från 101:e plats och uppåt, får spela play off i en annan turnering där de har en möjlighet att förbättra och utveckla sitt spel. De gör inte det nu och att utöka till 48 lag kommer inte hjälpa lagen längst ner i näringskedjan utan bara de i mitten av den, säger Mersiades i Lundhs podcast.

ANNONS

- Utifrån ett fotbollsperspektiv är jag inte säker på att det är den bästa åtgärden. Och från ett fotbollspolitiskt perspektiv så säkrar det att Gianni Infantino får fler röster från Asien och Afrika eller vilka nu som får fler platser. Det är ren politik och kommer från Sepp Blatters strategibok. Problemet med de 25 miljoner dollar som kommer och Nations League hjälper inte fotbollen. Vi har en världsorganisation och ett VM som genuint handlar om att fira det som är bra med spelet och att försöka sammanföra människor, för sport har kapaciteten att göra det. Om det inte är det, måste vi titta på andra strukturer och organisera oss på andra sätt själva. Antingen får vi se krasst på det att säga vi bara vill tjäna pengar och få ut det mesta av folk som vi möjligtvis kan få eller så handlar det om att utveckla samhällen, få till social inkludering och använda fotbollens kraft för det goda och underhålla människor, fortsätter hon. 

ANNONS

En förändring, eller flera förändringar de har gjort, är att de tagit bort den exekutiva kommittén och har istället ett Fifa-råd med fler medlemmar. Hur ser du på det?
- Återigen kommer vi tillbaka till problemet med process kontra kultur. Jag tror inte nödvändigtvis att ett råd gör det annorlunda. Speciellt med tanke på att det finns en exekutiv styrelse nu och en rådgivande grupp. Jag håller heller inte med i frågan om att ha en position åsidosatt för en kvinna. Det måste finnas fler kvinnor i fotbollen, men att säga att det är en kvinnas plats är inte det rätta sättet. För att få fler kvinnor att vara involverade är det bättre att ge fler incitament till medlemsländerna och till klubbnivån för att få fler kvinnor i maktpositioner. Jag vet till exempel i Australien, att många ser oss som i Sverige att vi tror på jämlikhet mellan könen, men det går inte att hitta kvinnor i klubbledande positioner, styrelsemedlemmar - det finns absolut ingen. Vi har några kvinnor i vår federationsstyrelse men inte någonstans i organisationen under. Att ha en sidolagd plats för kvinnor kommer inte förändra det genom hela fotbollen. Återigen handlar det om kultur och om vi inte gör något åt den och förändrar den kommer inget att hända.

ANNONS

En annan ändring är att det är Fifas medlemmar som kommer att rösta om VM 2026 den 13 juni. Marocko står på ena sidan och USA, Mexiko och Kanada tillsammans på den andra.
- Det är en väldigt bra fråga. För 14 månader sedan hade alla sagt det andra budet, men de har ett antal faktorer som talar emot dem. Båda buden är bra och båda förslagen skulle kunna anordna bra mästerskap, men det är klart att USA, Mexiko och Kanada skulle kunna anordna det imorgon om de ville. Det finns samtidigt problem i USA, som den amerikanska presidenten som tenderar att stänga ute folk snarare än att få igång dem och det talar emot dem. Om vi tittar på Qatar och vet att Al Jazira betalade 100 miljoner dollar för att VM skulle spelas i Qatar 2022. Det har även rapporterats att två amerikanska tv-bolag har en liknande summa eller mer, säger hon. 

ANNONS

Och de har redan köpt rättigheterna till VM 2026.
- Ja, precis. Vad är skillnaden här? Vad har vi lärt oss? Är det inte acceptabelt för Qatar men okej för USA? Jag tror att alla de frågorna kommer att diskuteras. Den positiva aspekten av att alla medlemsländer röstar, är att det är svårare för Fifa att sätta sig emot som de gjorde 2018 och 2022.

Vi svenskar kommer ihåg omröstningen 1998 mellan Lennart Johansson och Sepp Blatter om ordförandeskapet i Fifa där Blatter köpte röster. Vad stoppar någon nu från att köpa röster?
- Det är poängen, det gör det inte. Det är problemet som jag säger om process och kultur. Om inte kulturen förändras ändras det inte. De har en nedskriven policy som säger att Fifa inte kan göra det, men det betyder inte att de kommer göra det. Fatma Samoura kommer säga att vi har en policy som säger att de inte kan göra så, men det betyder inte att de inte kommer göra det. Om hon verkligen tror på det förstår hon inte organisationen som hon jobbar för, säger Mersiades. 

ANNONS

Se hela tv-podden med Bonita Mersiades i spelaren ovan.

195 - Bonita Mersiades

Avsnitt 195 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Bonita Mersiades. Hon jobbade för Australiens VM-kampanj när man kämpade mot Ryssland, Qatar och en del andra länder om att få arrangera VM 2018 och 2022 och har nu skrivit boken Whatever it takes. I den beskriver hon hur det gick till när man gjorde av med 350 miljoner kronor för att få röster och Mersiades berättar om hur medlemmar i Fifa:s exekutivkommitté ville ha gåvor och pengar, om hur hon fick köpa ett smycke till en medlems hustru, om hur Franz Beckenbauer utlovade en röst i utbyte mot att en närstående till honom fick betalt och hur andra gamla storspelare erbjöd sina tjänster till högstbjudande.

Dessutom beskriver Mersiades hur hon blev utfryst och sparkad när hon ifrågasatte pengarullningen och etiken i Australiens VM-kampanj, hur hon blev hotad med stämning när hon ville skriva en bok, hur Fifa hängde ut henne när hon vittnade i organisationens rapport om hur det gick till när Qatar och Ryssland fick VM och hur hon som visselblåsare blev svartlistad i Australien och haft svårt att få jobb.

Bonita Mersiades förklarar också vilken tur Ryssland haft som sluppit granskning när Qatar fått alla rubriker, om att Qatar-VM blir svårt att flytta, att Fifa inte blivit mycket bättre trots att Sepp Blatter bytts ut mot Gianni Infantino och hur det är att vara kvinna i en oerhört sexistisk miljö.

Publicerad 2018-05-25 kl 06:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto