Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST
27v

Musovic om att fler svenskor lämnar damallsvenskan: ”Det är ett jättehot”

Inte sedan 2014 har ett svenskt lag tagit sig till final i damernas Champions League och allt fler spelare lämnar ligan.
- Det är ett jättehot. De bästa spelarna lämnar för att det finns möjligheter, säger hon i Lundhs podcast.

Champions League-finalen spelas i år mellan Lyon och Wolfsburg. Inget svenskt lag har funnits med sedan Tyresö tog sig ditt 2014. Trots Umeås starka tid på 2000-talet är avsaknaden av svenska lag långt in i turneringen stor. Landslagsmålvakten Zecira Musovic menar att ekonomin är en faktor som ligger bakom de bristande framgångarna.

- Det är ett tråkig svar, men det enkla är att säga ekonomin. Det möjliggör för de stora lagen att verkligen satsa och ta hem alla bra spelare. De handplockar sina lag, det har de möjlighet till med tanke på de pengar som de har.

Men är inte det positivt egentligen, att det kommer in pengar i damfotbollen också och att man ser allt från Barcelona till Chelsea till Manchester City och Bayern München, att de också satsar på en verksamhet för damer och att man därmed får in pengar och resurser?

- Definitivt. För damfotbollen i helhet tycker jag att det är jättebra. Det blir fler lag, för några år sedan var det Wolfsburg och Lyon som var topplagen och som tippades till att vinna allt. Nu är de i Champions League-final, så det stämmer väl lite fortfarande. Men det blir fler lag, för några år sedan var det Wolfsburg å det stämmer väl lite fortfarande, men det är allt fler lag som tar efter och man hoppas någonstans att Sverige ska kunna hänga med på den resan snart.

Hur mycket av ett hot är detta mot damallsvenskan? Många spelare lämnar nu och flyttar ut i stället.
- Det är ett jättehot. Det tycker i alla fall jag. De bästa spelarna lämnar för att det finns helt andra möjligheter i klubbar runtom i Europa. Men samtidigt kanske man får se lite annorlunda på det i Sverige, att det är en väldigt bra liga att utvecklas i och kanske där man tar sina första steg för att sedan ta klivet ut i Europa. Det är helt upp till vad man vill ha ut av ligan, men det är klart att det är ett hot att andra lag i Europa tar de bästa spelarna.

Hur många bud har du själv haft?
- Det är faktiskt agenten som har koll på de buden. Jag måste ge ett sådant tråkigt svar, jag vet inte exakt. Men det är klart att det finns bud där också. För mig handlar det, inte än i alla fall, om pengar. För mig handlar det om att utvecklas och spela så bra matcher som möjligt och få så bra träning som möjligt.

Men även om du skjuter allt på agenten måste du ändå få presenterat för dig att en klubb i landet X eller Y är intresserad och betalar en summa för att du ska komma. Hur reflekterar du där?
- Det är klart att det finns bud och att klubbar intresserade av unga spelare som är duktiga, utan att skryta för mycket. Men det är inte det primära för mig just nu, pengarna. För börjar jag jaga pengar i den här åldern och i den här fasen av min fotbollskarriär så har jag redan förlorat det jag vill uppnå.

193 - Zecira Musovic

Avsnitt 193 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Zecira Musovic. Rosengårds målvaktstalang berättar om vägen till att bli förstamålvakt i klubblaget, om smällarna när klubben värvat etablerade målvakter, om varför hon ratar utländska anbud och stannar i allsvenskan, om hur Linköping ska utmanas om allsvenska guldet och hur allsvenskan ska göra i en tid när storklubbar i Europa tar stjärnorna. Dessutom talar Musovic om drömmen att slå ut Hedvig Lindahl i landslaget, om betydelsen att få debutera i A-landslaget, om vad ett föryngrat Sverige ska sikta på i VM 2019, om den tuffa sommaren 2015 då hon inte blev uttagen i VM-truppen och fick avstå F19-EM för klubblagets skulle. Musovic säger att Zlatan Ibrahimovic har varit en viktig förebild för henne, att hon aldrig känt sig förfördelad på grund av sin bakgrund, att hon känner besvikelse över att för många inom Uefa är för trygga för att satsa på damer men att spelarna kanske varit för snälla när det handlar om att slåss för bättre villkor.

Publicerad 2018-05-09 kl 06:39
Annons
Annons
Annons