Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Namnen som Söderberg saknar i förbundskaptensdiskussionen: "Gör ont i mitt hjärta"

Sverige (herr)

Förbundskaptensdiskussionen fortlöper.
Men Tommy Söderberg saknar två namn.  
- Det gör ont i mitt hjärta faktiskt, säger han i podcasten Lundh.  

Foto: Bildbyrån/TT.

Lyssna på hela avsnittet av podcasten Lundh med Tommy Söderberg i spelaren.

Tommy Söderberg är vinnaren av Fotbollskanalens hederspris. Ett pris som han tilldelas för sina stora insatser för den svenska fotbollen, där en era har blivit särskilt ihågkommen för den stora massan.  

Mellan 1997 och 2004 var Tommy Söderberg förbundskapten för det svenska herrlandslaget. Ett uppdrag som, 19 år senare, enligt flera källor till Fotbollskanalen landar på duon Tony Gustavsson och Olof Mellberg.  

Tommy Söderberg var själv tidigt inne på just delat ledarskap och han menar att det finns både för- och nackdelar.

- Man måste ställa sig frågan varför man ska jobba i ett delat ledarskap och det har att göra med att i dag är kraven så tuffa. För att vara tränare i dag så måste du hinna med att se och bekräfta spelare, säger Söderberg när han gästar podcasten Lundh och fortsätter:  

Annons

- Det finns fallgropar också i det här sättet att arbeta, det ska man vara medveten om. Men sen gäller det att man har grundvärderingar som stämmer överens. Vi måste vara ärliga mot varandra och hitta en ambitionsnivå där man är lika.  

Söderberg påpekar dock även att han är besviken över att ett namn som Håkan Ericson, som idag är förbundskapten för Färöarna, inte har nämnts i diskussionen.  

- Jag tycker att man har glömt ett par namn, bland annat Håkan Ericson, som ledde vårt U21-landslag till EM-titeln och som jag fick arbeta tillsammans med. Det var en otroligt duktig fotbollstränare, pedagog och han byggde upp internationella kontakter, säger Söderberg. 

Söderberg lyfter även upp den tidigare adepten Jörgen Lennartsson som ett namn som saknas i diskussionen.  

Annons

- Jag har varit mentor åt Jörgen sedan han var i Växjö, växte upp där i Öster och sedan Helsingborg. Han och jag har jobbat tillsammans och jag har aldrig träffat en människa som har ett sådant engagemang, intresse för fotboll, och är så kunnig.  

- Han har även varit ordförande i tränarföreningen, hur han ringer när tränare har fått kicken - han bryr sig verkligen. Jag tror att de spelarna som har haft Jörgen Lennartsson säger: vilken kille. Så det är två namn som har varit lite vid sidan av diskussionen. Det gör ont i mitt hjärta faktiskt.  

Men mottagaren av Fotbollskanalens hederspris vill även påpeka att det finns väldigt många duktiga och kompetenta fotbollstränare i Sverige.  

- De namn som kommer nu tycker jag är spännande. Som jag sa tidigare, vi har många duktiga idrottsledare i Sverige, det är grunden. Vi jobbar med helt andra förutsättningar, det finns inte de här pengarna - men vi har ett engagemang, vi söker kunskap och vi vill verkligen något, summerar Söderberg.  

Annons

Lyssna på hela avsnittet av podcasten Lundh med Tommy Söderberg i spelaren.

FAKTA

420 - Tommy Söderberg

Avsnitt 420 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Tommy Söderberg. Han fick Fotbollkanalens Hederspris 2023 för sina insatser för svensk fotboll. Efter en lång och framgångsrik karriär som klubbtränare i bland annat Djurgården och AIK var Söderberg lyckosam när han ledde först U21-landslaget och därefter A-landslaget. Under hans sex år som ansvarig för Sveriges herrar blev det tre raka mästerskap och i både VM 2002 och EM 2004 avancerade man från gruppen.

Poddintervjun är en kombination av en ny intervju där Söderberg talar om att SvFF borde utnyttja kompetensen hos gamla tränare, oron över svensk fotboll och att man glömt Håkan Ericson och Jörgen Lennartsson när det handlar om förbundskaptensjobbet, men även den poddintervju han gjorde 2016 då han talade om allt från Zlatan och tiden som förbundskapten till att fotboll måste vara mer än ett elitprojekt.

Publicerad 2023-12-18 kl 07:10

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto