Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Olofsson gick från att klaga på domare till att själv döma: ”Dialogen med spelarna är viktig”

Lundhs Podcast

Som många fotbollsdomare var Tess Olofsson fotbollsspelare först.
Vilket hon menar ger fördelar i hennes nuvarande roll som domare.
- Dialogen med spelarna är viktig, säger Olofsson i podden ”Lundh”.

Foto: Bildbyrån.

Trots att Tess Olofsson har dömt fotboll sedan hon var 13 år gammal, var hon först och främst fotbollsspelare tills hon la skorna på hyllan vid 20-års ålder. Enligt henne själv är det dock en fördel i hennes nuvarande roll som domare att ha varit fotbollsspelare. Dels för att det hjälper henne att arbeta som hon själv önskade att domarna skulle gjort när hon var spelare men också för att det hjälper henne att förstå hur spelare tänker och reagerar.

Som många domare har du säkert spelat själv. Hur är din fotbollskarriär?
- Jag satt på bänken i damallsvenskan, men det var svårt att peta Caroline Jönsson, väldigt duktig landslagsmålvakt. Jag var målvakt, så det var hög konkurrens. Jag hade även problem med en skada, så vid 20 års ålder bestämde jag mig för att bara satsa på att vara domare, säger Tess Olofsson i Lundh.

ANNONS

Du började döma redan som 13-åring. Vad lockade med det?
- Där fick vi frågan i klubben jag spelade i om vi kunde ställa upp och döma i en cup som de arrangerade. Efter det var det väldigt tufft. Det var mycket positivt från föräldrar och ledare, men det var också hårda ord efter vissa matcher. Jag ville inte att det skulle knäcka mig. Jag ville kämpa vidare.

Finns det någon hjälp av att vara utbildad polis där, som också får känna av tuffa tag?
- Jag vet inte riktigt om man kan omsätta det så på matcherna. Men jag tror att erfarenhet från tidigare matcher gör att man känner sig tryggare i besluten som man tar.

Som spelare, hur var du mot domarna?
- Jag var nog ibland den som klagade mest. Så kunde det vara när man var längst bak som målvakt, man lade en hand på bollen och fick inte frispark när de sparkade in bollen, ibland blev man lite frustrerad.

ANNONS

Hur viktigt är det att man har dialogen och känslan med spelarna?
- Jag tror att det är väldigt viktigt. När jag var målvakt var jag domare, de gjorde att jag var påläst och kunde reglerna. När det inte blev enligt regelboken kom missnöjet. Jag försöker att tänka på det och applicera det i dag.

285 - Tess Olofsson

Avsnitt 285 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Tess Olofsson. Domare Olofsson blev historisk när hon blev den första kvinna att nå superettan för herrar och berättar om när hon tror sig nå målet att döma i herrallsvenskan, om vad som skiljer att döma herrar och damer, om att sikta på att döma i Europa, om viktiga kvinnliga förebilder och om vilka som är de viktigaste egenskaperna för att lyckas som domare.

Olofsson talar även om varför hon lämnade bänken i allsvenskan och satsade på att bli domare, om hur hon som spelare uppträdde mot domare, om att hon inte känner sig som någon pionjär, om att de ekonomiska förutsättningarna är sämre för kvinnliga domare och om att hon nu får bra stöd och utbildning men att det inte alltid varit så.

Publicerad 2020-10-30 kl 06:30

PODDEN SPONSRAS AV C MORE

Just nu har C More ett exklusivt erbjudande till dig som älskar filmer, serier, sport och barninnehåll.

C More har bland annat: Alla matcher i UEFA Champions League, Serie A och LaLiga.

C More Plus kostar normalt 299:- ingen bindningstid – nu - 50 % rabatt på C More Plus i 3 månader! Därefter 299 kronor i månaden, utan bindningstid. Erbjudandet hittar du här.

Använd kampanjkod: VIPFOTBOLLSKANALEN

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto