Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Olofsson om svårigheten i att vara kvinnlig domare i herrserie: "Med tiden tror jag att det kommer att bli mer normalt"

Lundhs Podcast

Tess Olofsson blev historisk som första kvinnliga domare att döma på superettan-nivå.
Nu berättar hon om hur det är att vara kvinnlig domare i en herrserie.
- Vill man satsa spelar det ingen roll om man är kvinna och vill döma herrar eller om man är man och vill döma kvinnor, säger Olofsson i Lundhs podcast.

Foto: Bildbyrån.

Tess Olofsson är kvinna i en mansdominerad bransch. Hon är ensam damdomare i Sverige om att ha dömt på superettan-nivå och banar vägen för kvinnliga domare runtom i landet.

Men hur är det att vara kvinnlig domare i en herrserie? Och vad behövs för att nå den nivån hon är på? Det är frågor hon ger svar på i podden ”Lundh”.

Om man tittar ut i Europa finns Bibiana Steinhaus, som överraskande slutade nu. Hon har dömt i Bundesliga. Stephanie Frappart som dömde Uefa:s supercup. I Sverige slår vi oss ofta på bröstet för att vi är så jämställda, ändå är vi efter på det här området. Varför?
- Jag har inte funderat så jättemycket på det. Jag har mest för egen del fokuserat på att nå mina mål och drömmar och ta en nivå i taget. Det tar tid att etablera sig i en serie innan man kan ta nästa kliv. Vi har inte haft någon som satsat på damsidan tidigare. Vi har haft jätteduktiga damdomare som har nått ut långt i Europa och dömt VM, OS och Champions League och så.

Annons

Då flikar man in att vi vet att vi sedan länge har professionella herrdomare. Varför har man inte sett till att skapa samma förutsättningar för damdomare?
- Bra fråga. De jobbar på det, och det kommer säkert tids nog.

Än så länge delar ni på två heltidstjänster. Blir du inte frustrerad över att inte har samma förutsättningar?
- Nej, det blir jag faktiskt inte. Jag fortsätter att göra det jag tycker är roligast, att döma fotboll. Sedan fokuserar jag på matcherna och att ta ett steg i taget.

När man läser på lite sade du att du för fem år sedan inte trodde att det här var möjligt. Vad är det som har ändrats som gjort att du plötsligt tror att det är möjligt?
- Det var väl framför allt Bibiana, när jag såg att hon dömde Bundesliga och fixade det väldigt bra. Även förra året när jag satt på samlingen i Zagreb och Stephanie Frappart fick höra att hon fick döma supercupfinalen. Det gjorde att den drömmen som har funnits i bakhuvudet, man kunde ta på den.

Annons

Vad har de som har gjort att de har nått den högsta nivån?
- Disciplin, engagemang, fysiken. De två har klarat herrarnas fystester. Sedan har de mycket erfarenhet med sig i bagaget.

Hur mycket måste man träna för att klara de här fystesterna?
- Har du en bra grundkondition och är duktig som sprinter så klarar du absolut fystesterna utan att ligga i hårdträning två veckor innan. Det viktigaste är att träna för att klara matcherna, inte bara träna för att klara fystesterna. Det är matcher som sliter och är tuffa.

Ser jag till mitt yrke kan kvinnor vara hårdare ansatta när de bevakar fotboll, vi såg häromdagen Sergio Aguero i Manchester City som tog lite på assisterande domaren, det går säkert att diskutera på en massa sätt. Men just att vara kvinna och vilja döma herrar, hur ser du på det?
- Jag tycker att det är upp till var och en. Vill man satsa spelar det ingen roll om man är kvinna och vill döma herrar eller om man är man och vill döma kvinnor. Det viktigaste är att man gör det som man trivs med eller tycker är roligt.

Annons

285 - Tess Olofsson

Avsnitt 285 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Tess Olofsson. Domare Olofsson blev historisk när hon blev den första kvinna att nå superettan för herrar och berättar om när hon tror sig nå målet att döma i herrallsvenskan, om vad som skiljer att döma herrar och damer, om att sikta på att döma i Europa, om viktiga kvinnliga förebilder och om vilka som är de viktigaste egenskaperna för att lyckas som domare.

Olofsson talar även om varför hon lämnade bänken i allsvenskan och satsade på att bli domare, om hur hon som spelare uppträdde mot domare, om att hon inte känner sig som någon pionjär, om att de ekonomiska förutsättningarna är sämre för kvinnliga domare och om att hon nu får bra stöd och utbildning men att det inte alltid varit så.

Publicerad 2020-10-27 kl 06:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto