Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Polisen öppnar för högriskmatcher utan publik: ”Kanske man måste komma dit helt enkelt”

Lundhs Podcast

Fredrik Gårdare leder polisen aktionsgrupp mot kriminella inom idrotten.
Nu öppnar han för högriskmatcher utan publik.
- Kanske man måste komma dit helt enkelt, säger han i podcasten Lundh.

Foto: Bildbyrån

I januari 2017 så tillsatte polisen en speciell aktionsgrupp som ska arbeta mot de grovt kriminella som verkar i idrottsmiljö. Kriminalkommissarie Fredrik Gårdare leder gruppen och när han gästade podcasten Lundh så öppnade han för att spela högriskmatcher utan publik apropå författaren Katarina Wennstams utspel om att förbjuda den typen av matcher som kräver stora polisresurser.

- Ja, det blir kollektivt, och då drabbas vanligt folk också, men kanske man måste komma dit helt enkelt, för någon gång, säger Fredrik Gårdare i podcasten Lundh.

Att stoppa matcher?
- Ja, på något sätt. Vi har pratat så länge om att vi avbryter matcher, att stoppa matcher. Matchen får spelas men utan åskådare. Det har vi snackat om i alla år. Vissa beslutsfattare inom polisen har varit på gränsen att ta ett sådant beslut flera gånger.

Annons

Att många inom fotbollen påpekar det givna att de flesta matcher spelas utan minsta problem är inget som ändrar på det:

- Det är naturligtvis en mängd matcher som funkar utmärkt, säger Fredrik Gårdare som talar om att polisen bemannar med 300 till 400 poliser i samband med högriskmatcher i allsvenskan.

Även om du heter Gårdare så håller du på Hammarby. Går du på derbyn?
- Det händer någon gång.

Hur upplever du det?
- Med en viss bismak på något sätt. Man får all den där glädjen, den här godheten och den här känslan helt enkelt. Alla vi som går på en sådan match ska bidra till en god stämning?

Säger du till bänkgrannen när han skriker ett könsord?
- Jag kan göra det, men jag förstår mycket väl om man inte har som jag en polisbricka och en pistol bakom ryggen. Det är inte bara att säga till, det kan stöka till det, men jag tycker man ska göra det. Men det är just den här bismaken att man ser det här våldet, man får oftast den här röken som då är farlig och matchen fördröjs. Det är dubbla känslor.

Annons

Fredrik Gårdare tror på en förändring även om det kommer att ta tid:

- Den satsning som vi gör nu med just den här aktionsgruppen. Tanken är att få en långsiktig effekt, att vi ska få bort de som organiserar det här stöket, våldet och annan brottslighet runt. Sedan har vi från polisen blivit bättre på ordningen runt om kring arenan och fotbollsklubbarna har blivit bättre på detta. Sedan räcker inte det, även om vi har 300 till 400 poliser så räcker det inte för att få bort allt som stör.

Under de 20 år jag jobbat som journalist har jag bevakat frågan och ofta känns det som att de olika parterna skyfflar runt ansvaret, hur upplever du det?
- Det har förändrats, vi har slutat skylla på varandra och vi jobbar tillsammans. Det är likhet inför lagen och inom fotbollen finns problem och nu jobbar vi bättre med klubbar och förbund och försöker gemensamt att jobba med det.

Annons

Djurgården drog i gång ett forskningssamarbete som heter Enable för att alla ska lära sig mer om det här, kan det vara ett stöd?
- Alla goda krafter och nästan alla goda idéer leder i rätt riktning. Kan vi inom polisen komma nära den vanliga supportern och den som är engagerad i en förening som volontär, förtroendevald eller anställd så kan det ge en effekt och de kan få en förståelse för våra problem och vi kan lyssna på dem och hjälpa dem.

159 - Jan Helin

Avsnitt 159 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Jan Helin. SVT:s programdirektör med ansvar för bland annat nyheter och sport talar om hur han vill förändra SVT-Sportens arbete, om hur man ska bli ännu bättre på nyhetsverksamhet, om hur man ska agera i en tid där rättighetskostnaderna bara blir högre och högre, om varför SVT inte kunde behålla sex års hockey-VM, om ilskan mot Expressen efter uppgifterna om att hockey-VM såldes med förlust, om det avancerade arbetet att köpa tv-rättigheter till idrott och om den nya satsningen på söndagar med livesport likt Vinterstudion. Helin ger sin syn på sportjournalistikens status, om varför den är viktig att värna för fler än SVT, om att SVT-Sporten ska kunna göra grävande journalistik även utan Uppdrag Granskning, om risken att galopperande rättighetskostnader går ut över journalistiken och det utmanande i att sportjournalistiken ska balansera mellan mer lätta evenemangssändningar och kritiskt granskande. Dessutom talar Helin om hur han fick Zlatan att lyfta sin bojkott mot Aftonbladet, om han hade agerat likadant som SVT-chef i ett motsvarande läge, om betydelsen av superstjärnan för kvällstidningarnas ekonomi, om hur han anser att medierna klarat granskningen av Zlatan Ibrahimovic och om hur många gånger Zlatan o Co reagerat på Aftonbladets skriverier och hur det påverkade Helins arbete.   

Publicerad 2017-07-10 kl 06:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto