Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

LUNDHS PODCAST

Så löstes konflikten mellan Sundhage och allsvenska klubbarna

Efter uttåget i åttondelen i VM 2015 lade Pia Sundhage delvis skulden på de allsvenska klubbarna som nekade till att släppa sina spelare fem extra dagar före mästerskapet.

- Vi har ett bra samarbete nu, sedan har vi ibland olika intressen. Pia har ju sina uppdrag med landslaget och ibland så krockar det, och det gjorde det den gången, säger Linda Wijkström i Lundhs podcast.

Förbundskapten Sundhage åkte runt till klubbarna efter VM, sedan träffades de allsvenska klubbarnas sportchefer och landslagsledningen på Svenska fotbollförbundet för att tillsammans titta på utvecklingen för svensk damfotboll.

- Det behövdes större förståelse för vad det är för verksamhet som bedrivs i våra klubbar. Vi är lite för små för att fightas internt. Vi har större utmaningar utåt, och det är bättre om vi jobbar ihop i de frågorna.

113 - Linda Wijkström

Avsnitt 113 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Linda Wijkström, generalsekreterare i Elitfotboll Dam, och samtalet är inspelat under politikerveckan i Almedalen. Även om svensk damfotboll tagit stora steg under 2000-talet så står man inför stora utmaningar och Wijkström berättar att man inte ens fick en krona i bud för tv-rättigheterna, att man försöker nå ut via en egen mediaplattform, att svenska klubbar numera har svårt att konkurrera i Europa ekonomiskt och sportsligt men att Lotta Schelins återvändo till Sverige är bra för ligan. I podden säger Wijkström att att de allsvenska klubbarna och Pia Sundhage rökt fredspipa efter den öppna konflikten under VM i Kanada, att landslagets framgångar är viktiga för den inhemska ligan men att det är svårt att föra över publiksuccén från EM 2013 till Allsvenskan och att många klubbar saknar en strategi för att långsiktigt locka åskådare. EFD-basen är öppen om att det är en utmaning med mästerskap som växer med deltagande länder som svajar i kvalitet, att det är besvikelse att Uefa och Fifa inte skjuter till ännu mer resurser och försvarar att hon och andra svenska fotbollshöjdare var på plats när konkursboet Tyresö FF spelade Champions League-final. 

Publicerad 2016-07-26 kl 06:15
LUNDHS PODCAST

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER