Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Så ska Jansson locka hem stjärnorna till MFF: "Han har inget val - han ska hem"

Lundhs Podcast

Pontus Jansson är tillbaka i Malmö FF i juli – och vill se fler hemvändare: Olsen, Forsberg och Ghoddos.
- Med min kärlek till Malmö gör jag så klart allt jag kan för att få dem att flytta hem, säger Jansson i podcasten Lundh.

Foto: Bildbyrån.

I helgen blir Pontus Jansson avtackad efter fyra år i Brentford när klubben avslutar ligasäsongen hemma mot Manchester City. Skador har förstört sista säsongen för svensken och lagkaptenen, men han räknar med att vara i slag i juli när han tillhör Malmö FF igen.

Jag känner att jag hade kunnat spela match redan i morgon om jag hade behövt. Men nu finns det inget att stressa till. Vi har lagt upp det med en lite lägre plan, Brentford tillsammans med Malmö.

För att du ska vara helt frisk?
- Man behöver inte stressa när jag inte får börja träna med Malmö förrän 1 juli. Jag kommer från sju väldigt intensiva år, egentligen sedan jag flyttade utomlands. Nu har jag en tid där jag kan ställa om allt, och när jag kommer hem får jag känna en fräschhet och att det är kul att spela fotboll igen. 

Annons

När jag intervjuade dig våren 2021 sade du att du var på en för hög nivå för att vända hem. Nu är det två år senare och är på en högre nivå – då var ni i Championship och inte klara för Premier League. Även om du varit skadad mycket sista halvåret så är du ändå lagkapten i ett Premier League-lag som går bra?
- Jag vet att det är något fint och bra som jag sätter åt sidan. Men det är inget dåligt jag flyttar hem till. Det är min hjärtas förening, att få spela i Malmö FF igen och göra det i en bra ålder… Det är klart att det har varit en otrolig resa och otroliga år här, och det kommer bli mer och mer känslosamt för varje dag. Man börjar fatta vad man ska göra, att lämna det här är så klart väldigt sorgligt. Men det är något väldigt fint jag flyttar hem till också. 

Du har varit hemma och tränat med Malmö. Vad känner du kring ditt blivande lag?

Annons
- Jag har en ganska bra relation med många av dem, och har knutit en bra relation med många av de nya. I dagens värld med sociala medier är det lätt att knyta kontakt med dem. När det blev officiellt att jag skulle flytta hem har den dialogen blivit tätare och tätare. De jag känner sedan tidigare, som AC, Kiese och Johan Dahlin, de jag har en relation med, det är klart att jag pratar mer med dem. Det ska bli jättekul att flytta hem och få jobba med dem dagligen. Sedan har jag många i ledarstaben, med Jonnie Fedel och de gamla rävarna, som det också ska bli skönt att få flytta hem till. 

Om du ser till konkurrensen på backsidan så har det varit mycket Cornelius och Nielsen. Kliver du rakt in och tar en plats?
- (Skratt) Vi får se vad som händer. Det är förhoppningen, annars hade de väl inte värvat hem mig. Hur de tänker vet jag inte, det har vi inte pratat om. Det ska bli skönt att komma hem, så tar vi det därifrån. Det Malmö har fått rätt i nu är att de har en planering i sin trupp, de tar det inte bara fönster för fönster utan det känns som att de har en långsiktig planering. Där kommer väl Andreas tillsammans med Robin Asterhed planera inte bara för det närmsta fönstret utan även för kommande fönster. Det är en långsiktig planering för truppen. Jag vet att det finns en planering för hur truppen byggs upp. 

Annons

Det finns en kollega här i Brentford, Saman Ghoddos, Malmökille. Vad talar för att han dyker upp i Malmö FF? Eller försvinner han utåt?
- Vi får se vad som händer. Det vore dumt av mig som har skrivit på för Malmö och ska flytta hem dit att inte göra allt jag kan för att locka med honom hem. Min dialog med Saman har alltid varit bra, jag är en av anledningarna till att han är här, jag var delaktig i att få hit honom för tre år sedan. Jag pushade för det. Min dialog med Saman har varit att det vore kul att flytta hem tillsammans till Malmö. Jag har tio dagar kvar med Saman här, jag får försöka övertala honom i tio dagar till. 

En sådan som Filip Helander, som du också är kompis med och som har haft jobbiga skador i Rangers, kontraktet går ut – vet du om han väljer MFF?
- Nja, vi får se med Fille. Han har haft två tuffa år med skador. Det är mer viktigt för mig att han ska komma tillbaka. Filip är en av mina närmsta fotbollsvänner, jag vill inte pusha honom att välja Malmö, det viktigaste för honom är att han i lugn och ro ska kunna komma tillbaka och bli frisk och spela fotboll igen. Jag tror att det är prioritet ett. Det är klart att alla hoppas att det ska bli Malmö, för Fille är en av Sveriges bästa mittbackar när han är frisk. Det är bara hoppas att han kan komma tillbaka så fort som möjligt och bevisa hur bra han är. 

Annons

Du har pratat med Emil Forsberg och Robin Olsen, gissar jag, om att du flyttar hem. Hur mycket är du på dem om att de borde komma hem?
- Vi har haft en grupp på whatsapp, jag, Emil och Robin, i sju-åtta år, ända sedan vi lämnade och början av landslagsåren. Vi har alltid haft hetsiga diskussioner om MFF, vi har följt dem dagligen med matcher och haft en dialog. De har vetat att jag ska flytta hem, det har de alltid vetat. Jag har gjort allt jag kan för att de ska hem samtidigt. Jag har vetat att det inte kommer ske. Men nu när jag väl är hemma blir det så klart ännu mer påtagligt att jag försöker ha en levande dialog med dem. Många undrar hur många hemvändare man kan ha, men när vi snackar om Sveriges mest tongivande spelare i landslaget, som Robin och Emil är – vill de och känner sig redo är det klart att de ska komma hem till vilket pris som helst. Vi pratar om några av de bästa spelarna i Sverige. Jag som en del av Malmö-truppen nu och med min kärlek till Malmö gör så klart allt jag kan för att få dem att flytta hem. 

Annons

Överlever de om du räknar hem dem enligt Brentfords modell i att värdera spelare?
- Ja, det gör de så klart. Emil och Robin är toppklasspelare. Det gör de absolut. Men vi får se när det händer. Robin vet jag. Han är Malmöpåg. Han är min närmsta fotbollsvän. Han har inget val, han ska hem, så enkelt är det.

Publicerad 2023-05-25 kl 07:05

Fakta

398 - Pontus Jansson

Avsnitt 398 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Pontus Jansson i en extrapodd inför avtackningen i England. Mittbacken talar om de plågsamma skadeproblemen som förstört säsongen, om att han kan spela för Malmö FF i juli, om varför Rydström är Sveriges bästa tränare, om kaptensbindeln, om varför han ändrade sig kring tvåårsavtalet med Brentford, om att han är trött på snack om miljonerna han avstår och om stjärnpolarna han vill få att flytta med honom hem till MFF.

Dessutom berättar Jansson om det jobbiga avskedet från Brentford, om känslan i att det ifrågasatta klubbvalet blev rätt, om allt han lärt sig av ledningen, om Ivan Toneys avstängning, om en allt mer ojämn Premier League, om ratandet under EM 2021 som ledde till landslagsnobben, om att nu är det fokus på Malmö FF, om att skilja på att vara supporter och spelare samt om rädslan för tomma läktare som ledde till utspelet om att inte ha problem med uppstyrda slagsmål.

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto