Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

SFSU-ordföranden om hat från supportrar: ”Vi måste hålla diskussioner om var gränsen går”

Allsvenskan

Var går gränsen för när hat från supportrar går över gränsen?
Inte helt lätt att definiera, menar SFSU-ordföranden Sofia Bohlin.
- Vi ska fortsätta föra och öka på med diskussioner om var gränsen går, var den moraliska kompassen finns i de situationerna, säger Bohlin i podcasten Lundh.

Foto: Bildbyrån

I podcasten Lundh diskuterar SFSU:s ordförande Sofia Bohlin synen på hat från supportrar och var gränsen går.

- Det är svårt att definiera ibland när det blir hat och när det är häcklande eller att man med glimten i ögat ska förnedra motståndarna med ramsor. Där får man vara väldigt tydlig med att se att hat aldrig är okej på individnivå. Men att med glimten i ögat försöka att med fyndiga ramsor visa på ett slags motståndarhat, det tycker jag är okej, säger Bohlin i podden.

Så du kommer inte skrika något till Sören Rieks när han kommer till Göteborg med Malmö-tröja, för då är det på individnivå?

Annons
- Jag kommer nog inte göra det. Men jag tror att andra kommer göra det.

Vad tycker du att Sören Rieks får tåla för att han gör det klubbytet?
- Jag tycker att han ska tåla en del.

Men vad är det?
- När Jesper Blomqvist klev in på Gamla Ullevi efter att han bytt till Djurgården och de mötte IFK Göteborg…

Då hade han varit i Milan, Manchester United och Everton innan…
- Ja. Då valde man att organiserat vända ryggen till. Det tyckte jag var mer effektivt. Men man får se vad som händer och vad Sören får för bemötande. Sören Rieks är ju en svår situation, men det som jag tror ligger till grund för frustrationen från IFK Göteborgs supportrar var nog att han var en väldigt uttalad vän med supportrarna och uttryckte missnöje mot Malmö som klubb. Där tycker jag att man som framgångsrik spelare kan vara lite smartare långsiktigt.

Annons

Du menar att han inte skulle varit så nära supportrarna i Göteborg eller uttryckt sig om Malmö FF på det sättet?
- Absolut att han ska vara nära supportrarna, det ser jag inget problem med, men att man ska vara lite mer professionell mot sitt nuvarande lags motståndare.

Nu blev han bara en symbol i och med att du hejar på Blåvitt. Men ibland kommer det ett bättre bud och jag förstår att det inte är som att byta en vanlig arbetsplats, men ibland hamnar man i situationer där man tjänar bättre och får en chans att vinna någonting?
- Ja, och det tror jag att de flesta supportrar har förståelse för. Det finns många exempel på när fotbollsspelare har bytt mellan stora rivaler utan att det har varit några problem. Jag tror att det handlar om en individnivå och hur nära relation man har haft med klubben och hur verbal man har varit mot motståndarklubben. Det är väldigt individuellt, så situationer som med Sören Rieks tillhör inte normen.

Annons

Utöver Sören Rieks finns andra exempel på spelare som har fått ta emot mycket hat vid ett klubbyte inom Sverige, exempelvis Toias Sana som fick ett knallskott kastat mot sig när han återvände till Gamla Ullevi med Malmö FF.

- Det håller jag med om är ett stort problem som finns. Men jag tycker inte att det är normen att spelare får det så fort de byter. Men det sker, säger Bohlin.

Är det något man kan göra något åt eller får man bara leva med det?
- Jag tycker inte att man bara ska få leva med det. Absolut inte. Ingen individ ska behöva motta hat och hot. Hot är aldrig okej, varken inom fotbollen eller i det civila samhällslivet.

Bohlin betonar vikten av att diskutera var gränsen går.

- Det handlar väldigt mycket om att vara tydlig med att se gränserna. Vi ska fortsätta föra och öka på med diskussioner om var gränsen går, var den moraliska kompassen finns i de situationerna. När det kommer till biten med de förtroendevalda så måste vi verkligen sluta ihop tillsammans att det inte är den föreningsdemokratiska vägen att gå att hota dem från positioner. Det är inte rätt väg för svensk fotboll. Där kommer man in på just 51-procentsregeln och där en del kan se svagheter med den. Där tror jag att den stora styrkan är att öka engagemanget kring klubbar och medlemmar och tillsammans lyfta de här diskussionerna och öka transparensen tillsammans. Med fler människor som engagerar sig kan vi bygga bort situationer likt den här, säger hon.

Annons

Var ska man dra gränsen?
- Den är otroligt svår. Jag har nog inget svar på exakt var den går. Vi måste fortsätta ha diskussionerna och prata om det här. Jag tror att det är i samtalet som vi kan påminna varandra och komma fram till var den går just nu och hur den biten känns. Självklart ska man få föra fram kritik, men där måste man reflektera över på vilket sätt och i vilka forum och hur det kan uppfattas för andra. Där måste man vara självrannsakande i hur man hanterar det och hur man kan göra det nästa gång. Finns det verktyg och plattformar för att kunna prata med mer framgång i fortsättningen?

184 - Sofia Bohlin

Avsnitt 184 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Sofia Bohlin, som är ordföranden för SFSU, som är supportrarnas organisation. Bohlin talar om den goda känslan inför allsvenska premiären, om hur man utvecklat samarbetet med klubbarna, om införandet av SLO:er som varit avgörande, om att det fortfarande finns brister i hur polisen agerar, om att enda gången hon varit rädd på fotboll har hängt ihop med polisen och att en nollvision för händelser inte är realistisk. Dessutom talar Bohlin om hatretoriken på läktarna, om graderande av supportrar, om att föreningsdemokrati kräver engagemang, om sexismen inom fotbollen, om hur hon blivit mottagen som kvinna, om den klubbordförande som tyckte hon borde hålla på med cheerleading istället för SFSU och om hur SFSU gjort mottagandet av bortafans till en viktig fråga 2018. Som Blåvitt-supporter ger hon sin syn på Sören Rieks-flytten, hur han bör bli mottagen, om hur hon ser på att AFC-fans blev attackerade i Göteborg och sedan blev hånade i Eskilstuna.

Publicerad 2018-03-07 kl 06:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto