Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

LUNDHS PODCAST

Statusen högre på svenska spelare efter U21-bragden: "Gick upp en del"

Sverige skrällde rejält när det blev guld i U21-EM förra sommaren. Något som fick anseendet för de svenska spelarna att höjas.
- Det överraskade nog många i Europa att Sverige hade ett lag som kunde vinna U21-EM., säger agenten Patrick Mörk i podden Lundh.

Svensk fotboll fick sig en rejäl framgång sommaren 2015 när ett nederlagstippat U21-landslag skrällde i EM i Tjeckien och åkte hem med guldet. Förutom att flera av spelarna i guldlaget slagit sig in i A-landslaget så har Fotbollseuropas anseende för svenska spelare höjts markant, det menar agenten Patrick Mörk.

- Jag upplevde väl att statusen gick upp en del i och med den här U21-framgången. Det överraskade nog många i Europa att Sverige hade ett lag som kunde vinna U21-EM. Och man är väldigt imponerad över att det kommer fram mycket talanger i svensk fotboll i dag, många bra, unga spelare. Det är inte alls alla ligor där det är så, att det bara forsar fram unga spelare. Det tycker att jag har ökat, både det faktum att det finns så många unga duktiga i allsvenskan och att U21-laget var bra, säger Mörk när han gästar podcasten Lundh.

En annan stor framgång för svensk fotboll var att Malmö FF bröt Champions League-förbannelsen och tog sig till turneringens gruppspel två år i rad, säsongerna 2014/2015 och 2015/2016. Men MFF-framgångarna till trots menar Patrick Mörk att anseendet för allsvenskan är fortsatt lågt.

- Malmö har gjort det fantastiskt, det är ingen fråga om det. Men just att göra nåt stort lyft för anseendet för svenska spelare har jag inte upplevt direkt att Malmö har bidragit med på det sättet, säger Mörk.

- Allsvenskan har halkat efter oerhört mycket jämfört med de stora ligorna.

110 - Patrick Mörk

Avsnitt 110 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Patrick Mörk.
Fotbollsagenten berättar om karriären, den tidiga satsningen på spelare från länder i Afrika, stjärnfynden som han tappade, anklagelserna om att man utnyttjar spelare från fattiga länder och förvåningen att inte fler allsvenska klubbar letar talanger där. Han berättar även om agentjobbet där klubbarnas datorbaserade scouting förändrat mycket, vad han tar betalt, hur unga spelare man kan jobba med, om hur många av alla spår under ett transferfönster som blir affärer, Kinas växande betydelse, vad spel under ett EM-slutspel kan innebära och att guldet i U21-EM betytt mer för allsvenska spelares värde än Malmö FF:s CL-framgångar. Dessutom ger Mörk sin syn på mediernas jakt på rubriker och "drömlöner", vad han upplever är en felaktig medial bild av agenter och varför han själv alltid gärna svarar på frågor och uttalar sig.

Publicerad 2016-07-05 kl 14:55
LUNDHS PODCAST

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER