POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
PREMIER LEAGUE
1v

Thorstvedt om galna tiden i Tottenham – blev ”Erik the Horrible”

Erik Thorstvedt spenderade sin sista säsong som fotbollsspelare i Tottenham.
Tiden i laget upplevde han som lite galen, och säger att det inte alls var som Premier League är idag.
- Paul Gascoigne fick låna en struts som han sedan släppte ut på plan, berättar Thorstvedt i Lundhs Podcast.

Det Premier League som existerar idag har flera regler och strikta träningsplaner för sina spelare, men på Erik Thorstvedts tid var saker och ting annorlunda. Spelarna hade en annan frihet, som inte alltid var till deras fördel. Efter att han kom från en familjär miljö i IFK Göteborg var det ögonöppnande för målvakten.

I Tottenham spelade han bland annat tillsammans med Paul "Gazza" Gascoigne och Thorstvedt berättar i podcasten "Lundh" om hur hårt lagkamraten festade och om hans galna upptåg, men också att "Gazza" hade en mörk sida.

- Det som var lite speciellt med Tottenham på den tiden - visst, de hade "The Crazy Gang" i Wimbledon, men disciplinen var väldigt dålig i engelska fotbollslag. Har du träffat engelska ungdomsgäng på semestern vet du att det är galet. Fotbollsspelarna var kanske ännu värre, säger han i podcasten.

De drack mycket?
- Ja, det var mycket drickande. Jag borde på hotell med ”Gazza” i tre månader när jag kom över. Han hade 20 champagneflaskor i veckan på hotellet. Tottenham betalade det! Han drack inte alla flaskor själv. Han hade kamrater från Newcastle som sov på golvet hos honom. Jag blev chockad när jag kom från Blåvitt till detta. Efter en stund tyckte man sedan att det blev roligt.

Var du med ute? Glenn Hysén har berättat hur man åkte till puben efter träningen varje dag.
- Jag var den tråkiga norrmannen. Jag var en familjeman. Utlänningar höll ihop lite. Vi hade några andra utlänningar där då också. Vi hade massor av bra fotbollsspelare, så när vi verkligen gick in för det kunde vi vara väldigt bra, men det var för mycket andra saker som hände som gjorde att vi inte kunde vinna ligan. Jag bodde med ”Gazza” i en liten stad en gång, där fanns det en liten djurpark där jag ofta var med barnen, de hade lejon och lite sådant. Han fick låna en struts. Sedan hade han den bak i bilen när han körde från träningen. Vi hade en kille i laget som hade väldigt lång hals. När han sedan kom till träningen släppte han lös den på träningsplanen. Det är helt sjukt. När vi var färdiga fick "Gazza" lägga tid på att fånga in den. Det hände så mycket sjuka saker.

Det är ett under att ni kunde vinna FA-cupen?
- Ja, men när du har så bra spelare… "Gazza" hade många demoner, han var en som kunde banka på din hotelldörr klockan två på natten för att han inte kunde vara ensam med sina tankar. Han hade tvångssyndrom-grejer. När han sprang behövde han alltid banka vänstra tån i marken på något sätt. Det var en massa sådana grejer. När vi tränat färdigt gick han ofta bort och tränade en timme till med juniorlaget för att han kände sig fri. En del fotbollsspelare känner en press på planen, men han hade press på sig när han gick av planen. När han var på planen var han fri. Många tänker att det är ett typiskt exempel på hur illa det kan gå, för han blev alkoholist när spotlighten försvann, men det började ju ännu tidigare. Det var på ett sätt fantastiskt att han blev en så bra spelare, trots alla hans demoner.

FAKTA

240 - Erik Thorstvedt

Avsnitt 240 av Sveriges nyfiknaste gästas av Erik Thorstvedt. Den tidigare Tottenham- och Blåvitt-målvakten jobbar i dag som expert på norska TV2 och förklarar varför han vill att Lars Lagerbäck fortsätter som norsk förbundskapten även efter EM 2020, varför Sverige tar EM-platsen framför Norge, varför Alexander Isak imponerar på honom, varför det gått 20 år utan norskt deltagande i ett herrmästerskap och varför den norska talangrevolutionen med Ödegaard i spetsen ska ge landet en storhetsperiod.

Dessutom ger Thorstvedt sin syn på krisen i favoritklubben Tottenham, om att Ole-Gunnar Solskjaer egentligen inte har CV nog för Manchester United, om varför målvakterna borde hade ännu mer betalt, om att ge andra spelare kritik och om att använda statistik och siffror för att analysera både spelare och klubbar.

Erik Thorstvedt talar även om den egna spelarkarriären, om den tunga tiden i Bundesliga, om den viktiga omstarten i IFK Göteborg, om hur imponerad han var av Blåvitt-spelarnas inställning inför Europa-matcher, om när han var nära att gå till Arsenal, om flytten till Tottenham och mardrömsdebuten, om all galenskap kring Paul Gascoigne och FA-cuptriumen samt om att nå VM 1994 med Norge.

Publicerad 2019-10-10 kl 06:30
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå