Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

LUNDHS PODCAST

Wijkström om Tyresö: "På plats för att möta kritiken"

2014 tog sig Tyresö till Champions League-final. Efteråt gick klubben i konkurs.
- Nu har man stramat upp elitlicensen lite, säger Linda Wijkström, generalsekreterare i Elitfotboll Dam, i Lundhs podcast.

Stjärnspäckade Tyresö tog sig till final i Champions League som de sedemera förlorade. Bara veckor efteråt gick klubben i konkurs.

I Lundhs podcast får Linda Wijkström frågan om hur Tyresö kunde existera så länge under såna premisser.

- Nu har man stramat upp elitlicensen lite, berättar hon.

Samtidigt var EDF på plats på finalen - vilket kan uppfattas som märkligt.

- Jag representerar inte bara en klubb, utan 26 klubbar. De andra 25 klubbarna lever än i dag. Sen är frågan vad du gör. Du träffar folk som har frågor om svensk damfotboll. Då måste du vara på plats för att möta den kritiken från andra nationer, Uefa, Fifa och media, säger Linda Wijkström.

- Om vi inte hade gjort det hade vi inte kunnat stå upp för svensk damfotboll utan Tyresö och då tror jag inte heller vi skulle kunna ha kommit ur Tyresöbubblan så som klubbarna gjorde som faktiskt visade upp en stark produkt efter det.

113 - Linda Wijkström

Avsnitt 113 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Linda Wijkström, generalsekreterare i Elitfotboll Dam, och samtalet är inspelat under politikerveckan i Almedalen. Även om svensk damfotboll tagit stora steg under 2000-talet så står man inför stora utmaningar och Wijkström berättar att man inte ens fick en krona i bud för tv-rättigheterna, att man försöker nå ut via en egen mediaplattform, att svenska klubbar numera har svårt att konkurrera i Europa ekonomiskt och sportsligt men att Lotta Schelins återvändo till Sverige är bra för ligan. I podden säger Wijkström att att de allsvenska klubbarna och Pia Sundhage rökt fredspipa efter den öppna konflikten under VM i Kanada, att landslagets framgångar är viktiga för den inhemska ligan men att det är svårt att föra över publiksuccén från EM 2013 till Allsvenskan och att många klubbar saknar en strategi för att långsiktigt locka åskådare. EFD-basen är öppen om att det är en utmaning med mästerskap som växer med deltagande länder som svajar i kvalitet, att det är besvikelse att Uefa och Fifa inte skjuter till ännu mer resurser och försvarar att hon och andra svenska fotbollshöjdare var på plats när konkursboet Tyresö FF spelade Champions League-final. 

Publicerad 2016-07-28 kl 08:52
LUNDHS PODCAST

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER