Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
OLOF LUNDH

Hur kan Lagerbäck vara nöjd efter detta?

VALLETTA. Ja, herregud vilken plåga.
Vi börjar med det roliga: Sverige vann, tog tre poäng och VM-chanserna lever.
Det tråkiga vill jag helst glömma.

En klassiker är ju om glaset är halvtomt eller halvfullt. Så hur man ser på Sveriges seger mot Malta och Lars Lagerbäcks agerande hänger ihop med om man sitter framför ett halvtomt eller ett halvfullt glas. Var det åt helvete att bytena dröjde, eller var det genialiskt att just Tobias Hysén och Marcus Berg kom in i rätt tid och fick fart på Sverige och fick in segermålet.

Jag är benägen att tycka Lagerbäck agerade för lite och för långsamt. Varför? Ja, det kan man verkligen fråga sig. Men förbundskaptenen fick aldrig riktigt fick fart på spelarna och det är konstigt. Undrar om han blev paralyserad?
Att förbundskapten Lagerbäck var nöjd säger ju allt om vilken linje han väljer – glaset är mer än halvfullt. Och det är obegripligt att han inte kan säga vad det var: en skitmatch.

Att spelarna inte klarade av att spela bättre mot ett Malta som bytt sju spelare och tränare sedan förlusten i juni och som ännu inte gjort ett mål i VM-kvalet är en aning överraskande. För det handlade om att Sverige var svagt.
Men heder åt spelarna som verkligen var ärliga, raka och tydliga – skönt att höra.

Det blev Ian Azzorpardi som räddade det svenska VM-hoppet när han styrde in bollen i mål efter Marcus Bergs passning in i gröten. Ja, herregud – det krävdes en maltes vars knä skickade in 1-0 för att det skulle bli svensk seger.

Och hoppet om VM lever fortfarande, men det krävdes respirator i natt efter den matchen.
Vi kan lugnt konstatera att Morten Olsen knappast kan ha blivit rädd av det han såg från Malta. Krampaktigt och långsamt och trögt och utan kraft, vilja eller attityd. Otroligt långt från matchen i lördags då Ungern slogs.
Fast det är klart, Danmark har kryssat två raka och VM är inte lika givet.

Bäst ur svenskt perspektiv är väl att glömma matchen och koncentrera sig på att fixa sex poäng till och en play off-plats med sikte på VM. Och just det är det fina: Sverige kan av egen kraft ta sig minst till play-off.
Att det blir tufft att fixa en trea i Parken mot Danmark är ingen överdrift, särskilt om spelet inte blir betydligt vassare.

En rysare är att Portugal nu avslutar hemma mot Ungern och Malta och Cristiano Ronaldos gäng är inte borta, för visst kan Sverige kryssa mot danskarna och då handlar det om målskillnad.

Är det någon som tror att Ronaldo o Co kan göra mycket mål i en avgörande match mot Malta? Ja, räkna med det – så det är seger i Parken som gäller och då måste spelet upp många tusen procent.

Sveriges första halvlek mot Malta var en chockartad upplevelse. Trögt. Långsamt. Ingen vilja. Ingen attityd. Inget gick rätt. Är förvånad att Lars Lagerbäck inte stormade in på planen och skällde. Och jag undrar vad han gjorde i paus.
För andra halvlek var inte mycket bättre, utan det fortsatte i samma riktning.

Först efter bytena, där Tobias Hysén var en rejäl injektion – borde givetvis ha gjort mål – men likväl fick fart på laget, och sedan Marcus Berg som fick in 1-0 med hjälp av en maltesisk back efter en variant kring en fast situation, så kunde det bli en seger.

Men det var en skakande upplevelse att följa Sverige, en plågsam studie i krampaktigt spel och att varken vilja eller kunna.
Inte heller kunde man tro att landslaget i lördags lyfte efter Zlatan Ibrahimovic osannolika mål och faktiskt även en stark insats. Det var en förvandling som det nog krävs en bataljon idrottspsykologer för att första.

Bäst är väl att glömma skiten – även om det värsta är att insatsen mot Malta påminner mer om Sveriges VM-kval än insatsen mot Ungern.

Vid nästa samling får Lagerbäck klippa ihop höjdpunkter som maskerar det som landslaget visade upp på Ta’Qali-stadion. Från insatsen mot Malta vill man inte se mycket - för trots att svenskarna på slutet radade upp chanser krävdes det en maltesisk försvarare för att fixa den svenska segern. Inget som direkt stärker moralen.

Och Tobias Hysén har ju rätt i att om Sverige når VM nästa sommar är det ingen som minns denna match utan då ser man bara 1-0 och kan sitta i Sydafrika och garva.

Annat om Sverige skulle falla i kampen på grund av för få mål – då lär nog Malta-matchen för alltid sitta på näthinnan för de som spelade.

*****

Många mejl om Zlatans uppträdande på planen. Ja, han ligger lite lågt emellanåt och kanske inte drar helt jämnt med Kim Källström .

Men passningen inför Källströms stolpskott och frispelningen av Hysén – det är ett spel Sverige verkligen behöver. Särskilt en sådan match.

*****

Varför kom inte bytena tidigare? Fattar inte det?

*****

Rasmus Elm bytte till sig tröjan från Ian Azzorpardi. En raritet.

*****

Skulle ha velat göra en Zlatan i natt: och bara tagit privatplan hem.

Publicerad 2009-09-10 kl 08:10
Annons
Annons
Annons