Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
OLOF LUNDH

Lundh: Bakom glansig yta är det riktig skitigt i en del klubbar

”Osynliga Handen” trycker gärna på att allsvenskan mår ”hyfsat bra”.
Och att snack om kris är överdrivet.
Ändå oroar det mig att det är så lätt att skrapa fram skit.

Under namnet Osynliga Handen bloggar Kristof Vogel om fotboll och ekonomi och han har även krönikerat i Offside. Inget snack om att ekonomen kan sina siffror, och han har rätt i att fotbollen är en stabil industri och där ett fåtal klubbar försvinner trots regelbundna kriser.

Tyresö FF upplöstes i en härva men annars brukar klubbarna stiga likt fågeln Fenix efter att ha gått igenom ett stålbad eller två. Hammarby, AIK, ÖSK, Djurgården, Örgryte, Helsingborg, Landskrona, Ängelholm, Gais…ja, listan kan göras lång inom fotbollen på klubbar som rest sig trots att domaren räknat till elva. 

I dag, då? När Allsvenskan omsätter mer än någonsin och det är siffror som kommer att få ett rejält lyft av Malmö FF:s CL-miljoner. Är det lugnt? Nja, man behöver inte ringa runt till så många klubbledare för att få en annan, något mörkare bild. I klubbarna sliter man för att få till anständiga siffror och hålla fogden stången.

Nya arenor tynger en del klubbar och andra har svårt att ta in sponsorer i en tid där företag undrar om det är rätt att skicka in stålar på en fotbollsklubb med alla dess utmaningar. Det är inte lika givet 2014 att lägga x antal hundra tusen kronor på att få sin logga på en klubbs tröja eller en skylt vid sidan av planen.

Ta bara AIK som trots sitt starka varumärke inte får snurr på marknadsintäkterna. Blir inte lättare med turerna kring Jonas Galotta, vars risiga och tvivelaktiga affärer spiller över på klubben. Pratade med en som försökt sälja in klubben till sponsorer, men hen hamnade direkt i underläge på grund av bengaler, bangers och andra stökigheter.

Undantag finns naturligtvis och Elfsborg har bra drag i Knallebygden och det är viktigt att synas kring klubben i Borås. Malmö FF är inte bara en klubb som excellerar sportsligt utan det Hasse Borg-grundade nätverket är ännu ramstarkt och man har sluppit mer negativa turer, men glöm inte att MFF så sent som i vintras saknade likviditet.

Lätt att peka på att Malmö FF kommer att dominera i många år och glömma att det bara är några år sedan då man gick back över 30 miljoner och var tvungen att kicka vd:n som tappat greppet. Eller då man 2001 fick skriva upp värdet på Kulan för att klara elitlicensen och låna pengar av lokala miljonärer.

Det är tufft för en majoritet av klubbarna, och det även i allsvenskan. Kolla bara in hur Bosse Andersson med mobilen klistrad till örat varit tvungen att sälja allt som gått att skeppa i väg från anläggningen på Kaknäs för att räta upp Djurgårdens affärer. En klubb som på senare år nästan sett 100 miljoner kronor försvinna i väg och det utan större framgångar.

Likadant har det varit i Helsingborgs IF där man fått rusta ner rejält och pengar bara runnit ur klubben när spelarna också stuckit. GIF Sundsvall har liknande problem även om man återigen klivit upp i allsvenskan och i Mjällby är det ingen fest direkt när spelarflykten tilltar. Var man än spanar ser det bistert ut.

Eller ta bara tempen via antalet Bosman-fall som de svenska klubbarna värvar. Kan knappt hitta en enda spelare som en klubb betalat för i höst. Och det endast ett drygt halvår efter att Sef-basen Lars-Christer Olsson ville att spelarna skulle bänkas och stoppas från spel om de inte förlängde kontrakten. Uppenbarligen andra regler för klubbarna.

Frågan är hur Halmstads BK med ett eget kapital på 100 000 kronor, och som sett den ena spelaren efter den andra lämna som Bosman för man inte haft råd att skriva dyra och långa kontrakt, har råd att anställa Janne Jönsson som hade 3-4 miljoner om året i Norge? Kanske vet HBK-kassören något vi andra inte vet?

Ängelholm är förvisso inte i allsvenskan men lyckades med Houdini-tricket att skicka ett brev där man garanterade att man klarar elitlicensen, och det köpte licensnämnden. Att ÄFF inte hade råd med vare sig kaffe eller bananer var en annan sak, och nu är den tidigare HIF-ledningen Myllenberg och Fredin inne och kör, och värvar nya spelare tätt efter konkursen nästan slukade klubben.

Åtvidabergs FF var också nyligen på väg att gå i konkurs och Ricardo Santos bör väl säljas för att få styr på böckerna. In kom i höstas Anders Holst, som tidigare gjorde en utryckning i Leksand och numera är hockeyklubbens ordförande, och han har sällskap av Håkan Dorm som också sitter i LIF-styrelsen, och duon tar gärna sådana här uppdrag.

Min undran är vad duon tar betalt? För det är knappast ideella uppdrag och ett tag hade Leksands ordförande miljonersättning. Håkan Dorm jobbade tidigare på Swedbank och var då inblandad i snåriga låneturer kring bolaget Saltö Hem i Karlskrona och blev till slut av med ansvaret för affärer som kostade banken miljontals kronor, och där bolagets tidigare vd fick fängelse och näringsförbund.

Tidigare i år fick just Åtvidaberg, och även Gefle, böter av förbundets disciplinnämnd efter att fotbollskanalen.se avslöjat upplägget kring riskkapitalbolaget Club Consulting som finansierat spelare till de fattiga klubbarna. Då skrev jag en något uppgiven krönika om hur en mängd klubbar kommer undan böter trots uppenbara jävssituationer kring deras upplägg

Undrar om det är så att SvFF går på små och svaga klubbar när de får alla papper presenterade i media? Jag blir i varje fall rätt desillusionerad över hur tandlöst man agerar, och det är bara att inse att ju mer pressade klubbarna är ekonomiskt ju snävare tar man kurvorna för att kunna komma snabbt till mål

Det är ingen hemlighet att Landskrona Bois är klubben jag föll för som 6-åring – en förbannelse jag inte skakat av mig - och det som sker där är inte okej. En del av klubbens styrelse äger via bolaget Landskrona BoIS Support AB rätt till spelartruppen och har pressat sig till pengar, och en av dem som leder det är förbundets och Sef:s styrelseledamot Kenneth Håkansson.

Bakgrunden är att Bois några år efter det allsvenska respasset behövde pengar och 2009 sålde klubben hela spelartruppen till riskkapitalbolaget Landskrona BoIS Support AB för tre miljoner kronor. Avtalet innebar att bolaget hade rätt till hälften av framtida intäkter under tre år efter att man betalat pengarna till Landskrona.

Delägare i Landskrona BoIS Support AB var förutom en del tunga sponsorer även dåvarande ordföranden Kenneth Håkansson samt styrelseledamöterna Peter Condrup och Mikael Hjelte. När avtalet mellan bolaget och Bois löpte ut hade investerarna fått noll kronor tillbaka och det ville man inte acceptera utan krävde att det skulle förlängas utan ny insats.

Då jäv förhindrade trion att rösta i frågan så gick delar av Bois-styrelsen emot förslaget, men det köpte inte männen bakom bolaget. Via påtryckningar fick man avtalet förlängt utan att man behövde betala något extra och hade alltså rätt till hälften av intäkterna när Bois sålde spelare till andra klubbar

Så när supertalangen Erik Andersson häromveckan såldes till Malmö FF i utbyte mot 1,5 miljoner direkt och ytterligare upp till 1,5 miljoner kronor på sikt så ska Håkansson o Co ha hälften av pengarna. En stor del av styrelsen och klubbens mångårige ordförande som klev in som Bois-bas 1996 och avgick i våras har intressen i spelarna och mot klubben.

Problemet är att Landskrona Bois inte har några pengar och det egna kapitalet är förbrukat då det ser ut att bli en förlust på 1,4 miljoner 2014. Tack vare att man trillat ur Superettan så kan man skita i elitlicensen och har lånat in ytterligare en miljon av privatpersoner för att klara utgifterna men lagt en budget för 2015 som ger ett nytt miljonminus.

Ändå driver Landskrona BoIS Support AB stenhårt att man ska ha loss sina pengar för Erik Andersson och ser helst en avbetalning kombinerat med att man ånyo får förlängt avtal där man har rätt till hälften av framtida spelarintäkter för hela spelartruppen. Om det är enligt reglerna som SvFF dansar efter? Ja, vad tror ni?

Överhuvudtaget är upplägget kring Landskrona Bois en rest av forna tider där HSB-basen Kenneth Håkansson skickligt sett till att HSB och dess leverantörer pumpat in många miljoner i klubben genom åren. Ja, det är en konstruktion som man känner igen från fler delar av samhället och där vi kliar varandras ryggar.

Undrar vad HSB:s hyresgäster anser att bolaget skickat in långt över tio miljoner kronor i stadens fotbollslag? De kanske hellre haft lägre hyror än ett underpresterande fotbollslag som rasar neråt i seriesystemet? Vem vet, de lär knappast ha varit tillfrågade.

I Bois-styrelsen rasar rena inbördeskriget och jag får höra hur ledamöter hoppar av i protest mot de ekonomiska turerna och det är inte bara snälla ord som uttalas mellan parterna, och det är kanske inte konstigt när parterna står på olika sidor. Ja, det är givetvis så att när det finns pengar att slåss om så hettar det till.

Det sorgligaste är att SvFF och dess olika nämnder som är satta att bevaka det här varken har kunnande eller en vilja att ta tag i det. Under 15 år har jag sett det för många gånger för att ens hetsa upp mig, det är en verklighet där alla i familjen fotboll ska le på det årliga familjeporträttet och ge sken av att det verkligen är mer än hyfsat bra.

Publicerad 2014-12-05 kl 07:44
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons