Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Lundh: Blir det en quickstep, Hamrén?

Olof Lundh

Erik Hamrén dansade in i svensk fotboll och de flesta jublade. Mer bistert läge nu.

Inför VM-kvalen är frågan; blir det "quickstep" för att skifta riktning, eller?

Vem har glömt Erik Hamréns dansande i "Skavlan" efter att han blivit förbundskapten? I dag ångrar säkert den spontane hälsingen att han lät känslorna ta över och att det mynnade ut i de där dansstegen i en tv-studio.

Klivet bort från företrädaren, i form av den buttre Lars Lagerbäck, kunde inte göras tydligare än med några lätta danssteg inför miljontals tv-tittare i Sverige och Norge. Äntligen, någon som kunde bjuda på glädje och passion.

Inte nog med det, Hamrén satsade på nya, unga spelare och talade om en annan mer riskbenägen fotboll. Det blev lite av känslan i ett väckelsemöte och där de flesta trots allt ville att budskapet skulle stämma. Nu skulle Sverige anfalla – och även vinna – vilket företrädaren inte fixat.

ANNONS

Spola fram tiden tre år och i dag är det svårt att tänka sig Erik Hamrén dansa i "Skavlan" igen. Smekmånaden tog slut för ett bra tag och vardagen är här, och den erkänt intresserade (eller läs: fåfänge) förbundskaptenen har till och med dragit ner på intaget av medier.

Sådan är den mediala logiken i fotbollens värld, vare sig vi vill eller ej, och efter ett EM-slutspel som slutade redan efter två matcher och en trepoängare mot Kazakstan som blottade att Hamréns Sverige kan ha svårt nog att vinna, och då kan vi glömma underhållningen.

Redan efter den påvra kosten mot kazakerna på Swedbank Stadion var jag inne på att Hamrén o Co själva byggt upp förväntningarna med sitt prat om en ny fotboll, och därför blir det en besvikelse över "bara" tre poäng i VM-kvalpremiären. För ingen är nöjd med det spelet, inte ens Jonas Olsson även om han drog en lans för försvarsspelet.

ANNONS

Nu väntar två nya VM-kval: Färöarna och Tyskland borta och allt annat än tre poäng är ett direkt hot mot en Brasilien-resa sommaren 2014. Fyra poäng och uppåt vore en bra bas inför det avgörande 2013 med sju VM-kvalmatcher. Inför tisdagens uttagning är det inte svårt att se att Erik Hamrén har en hel del hål i sin trupp, och då talar jag om den skara spelare som var EM-truppen och som är förbundskaptenens handplockade gäng av spelare. Frågan är hur han hanterar det?

Hamrén har exempelvis hela tiden backat upp Emir Bajrami och även hans flytt till franska division 2. Problemet är nu att yttern knappt spelar när han är frisk och i helgen var han helt borta från truppen. Totalt har han spelat 221 av 810 möjliga minuter i ligan. Visst, det finns Sebastian Larsson till höger och Christian Wilhelmsson till vänster men annars är det ont om alternativ. Då hamnar Hamrén på Alexander Kacaniklic men sett till att han knappast kan se honom som en startman är han given i U21.

ANNONS

Eller ändrar Erik Hamrén stegisättningen gällande yttrarna? För ett VM måste väl gå före ett U21-EM, oavsett hur viktigt det är för svensk fotboll? De stora mästerskapen är trots allt ett lokomotiv för svensk fotboll. Lika intressant blir det hur förbundskaptenen hanterar Mathias Ranégie. Sett till att bara Zlatan Ibrahimovic är i slag av anfallarna så finns det luckor närElmander är ur slag och BergRosenberg inte spelar alls.

Det är förvisso stort att ändra sig och det blir intressant att se om Hamrén gör det, men det skulle även framstå som underligt om förbundskaptenen plötsligt gjorde en quickstep och skiftade riktning, och hade plats för en anfallare vars spelartyp inte passade in i hans blågult i augusti. Eller är det IFK Göteborgs vänsterytter Tobias Hysén som är anfallsalternativet? 

ANNONS

En spelare som Marcus Allbäck säger att man enbart ser som forward, trots att en av få tävlingsmatcher han startat (Moldavien borta) var som vänsterytter. Även Behrang Safari som spelade i VM-kvalet mot Kazakstan har halkat ur startelvan i Anderlecht och i helgen var han petad från matchtruppen. Kanske blir det Martin Olsson som tjänar på det, om han nu fått upp flåset är han given.

Erik Hamrén ska ju ta ut en trupp som ska täcka av två helt olika uppgifter. Först ska man till Torshamn och bara vinscha hem tre poäng mot ett backande Färöarna som parkerar fiskeflottan fram målet hemma på konstgräset. Då det handlar om en matchbild liknande den på Swedbank Stadion och där Sverige måste få upp rörelsen och tempot på passningsspelet och ha spelare som kan utmana och ta sig förbi sin motståndare. Inte alltid lätt.

ANNONS

Därefter väntar Tyskland i Berlin och då ska Sverige agera Färöarna. Stänga till bakåt och försöka utnyttja de få tillfällen man skapar framåt, och det är väl ingen som tror att Hamrén åker till Berlin och talar om att vinna, eller? Vem har glömt kölhalningen i Amsterdam? Det är två år sedan Granqvist o Cogick under med man och allt och tätt därefter grisade man till sig 0-0 mot Tyskland i Göteborg, och det handlade om att hitta tillbaka till ett försvarsspel.

I bägge matcherna hade jag haft med Anders Svensson från start, för ännu har ingen slagit ut honom och både hans passningsspel och defensiva skicklighet är nödvändiga, och med Kim Källström tillbaka är de ett innermittfält. Fast Hamrén har gått på Wernbloom-Elm från start i höst och det kanske gäller igen? Även om det är tydligt att Rasmus Elms form inte är på topp. Glädjande för Hamrén så har i varje fall Mikael Lustig spelat, och löser det hålet.

ANNONS

Onekligen är det en landslagssamling med många frågor och även om Hamrén inte kommer att ge oss några verbala svar så blir det på träningar och matcher som vi ser om han dansar vidare med höger, vänster, höger och samla eller om han har en quickstep att ta till?

*****

Sista presskonferensen i Umbro Corner på Råsunda. Har tappat räkningen på antalet presskonferenser där. Ett rätt slitet sponsorrum med bar. Jag kommer inte att sakna det. Inte det minsta.

*****

Håkan Ericson och U21-landslaget lär också hamna i fokus när truppen till playoff mot Italien blir officiell. Undrar hur han hanterar den turbulens som varit? Att en del spelare skickat sms till honom som han inte visar upp får vi ta med en näve salt, och man undrar varför han inte det minsta kan öppna för att förstå missnöje.

*****

ANNONS

Hur många gånger Erik Hamrén fått frågan om att vara med i Let's Dance?

*****

Vi siktar på att sända presskonferensen direkt. Kolla fotbollskanalen.se från 14:00 tisdag eftermiddag.

*****

Min startelva: Isaksson – Lustig, Granqvist, Olsson, Olsson – Svensson, Källström – Larsson, Ibrahimovic, Wilhelmsson – Ranégie.

Publicerad 2012-10-01 kl 11:44

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto