Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
OLOF LUNDH

Lundh: EM-platsen är Sveriges att tappa

BUDAPEST. Lägg klyschorna åt sidan.
Fakta är att Sverige har en EM-plats – och det är upp till Zlatan o Co att behålla den till i oktober.

Zlatan Ibrahimovic chockade direkt vid ankomsten till Budapest. Lagkaptenen klev upp på podiet inne på Hilton och gav en presskonferens.
Något han vanligtvis inte gör dagen före match, men han var generös mot värdarna sett till att han har snott ett gäng poäng här.

Under en klichéspäckad kvart gav han de rätta svaren: foten är okej, han ska ha kondis för 90 minuter plus extra, hans form är okej, Ungern är bra och det är Sverige också, det är en match i taget, det gäller att sätta chanserna och Sverige är här för att vinna.

Ingen överraskning att det kretsar kring Zlatan Ibrahimovic. Två gånger på fyra år har han slagit till på övertid mot ungrare och ordnat segrar.
De har inte glömt och frustrationen hos en av journalisterna var tydlig när han frågade Zlatan om just Zlatan var den enda skillnaden mellan landslagen…

Han fick ett klyschigt men artigt svar av den svenske landslagskaptenen. Om att det är nya lag och nya spelare som springer ut på fredag kväll och att det som en gång hänt tillhör det förgångna.
Just historiens värde vet ungrarna allt om.

Fotbollen i Ungern har stolta traditioner – de var världens bästa på 1950-talet - men det är ett bra tag sedan man ens var med och dansade på den riktiga världsscenen.
Inte sedan VM 1986 har man varit med i ett stort mästerskap och det blir inte Polen eller Ukraina nästa sommar.

Det ungerska landslaget är inte bra nog för att ta sig igenom ett eventuellt play off i november, för bästa grupptvåa kan man inte bli, och bara att nå play off är ett berg i sig.
Och för att ens fundera på det så måste man slå Sverige fredag kväll och jag har svårt att se ett så skadeskjutet landslag resa sig på nio.

Om Sverige hade saknat lika tunga pjäser så hade Erik Hamrén nu laddat utan Zlatan Ibrahimovic, Anders Svensson, Olof Mellberg och Mikael Lustig, och så är ju inte fallet.
Lägg till att ungrarnas formkurva knappast pekar uppåt inför deras sista chans att skaka liv i EM-hoppet.

Den enorma och slitna Ferenc Puskás-stadion skvallrar om en tid då arenor var stora och öppna och det är långt från dagens verklighet med tajta, bekväma och samtidigt mäktiga arenor.
Med den som kuliss får man bilden att tiden har sprungit ifrån fotbollen i Ungern.

Efter ännu en utländsk tränare vände man sig till Sándor Egervári som fick framgångar med deras U20-generation och man talar om nytt hopp, men det ska inte räcka.
Inte mot ett Sverige som har kunnat sätta några dobbar i Polen redan.

En stekande och obarmhärtig sol i den ungerska huvudstaden är bara en försmak av vad som väntar om knappt ett år. Då EM går i Polen och Ukraina. Även där kommer det att bli hett som det är på dagen ute på Budapests paradgata.

Jämfört med för två år sedan är det ett kanonläge som Hamrén o Co har.
Då fanns Lars Lagerbäcks VM-hopp i respirator efter att Zlatan med magen ordnat 2-1 och sedan ett maltesiskt självmål men en månad senare dog det helt i Köpenhamn.

I dag har Sverige en plats i EM i kraft av att man bara tappat tre poäng mot Holland och därmed är bästa grupptvåa i hela kvalspelet.
Det är upp till landslaget att hålla det försprånget genom att vinna ännu en gång i Budapest.

Naturligtvis innebär det ett tryck på det svenska landslaget, men det måste vara en underbar press.
Alltid skönare att slippa jaga och bara hålla undan – och sedan spelare det ingen roll hur det ser ut, bara det blir tre poäng.

***
Ungrare med Milan-tröjor väntade utanför det svenska hotellet. Han är stor, Zlatan, sedan får folk säga vad de vill.
***
Internationella presskonferenser med tolk och annat är vad de är. Herregud, det var länge sedan jag hörde Zlatan dra så många klyschor under så kort tid.
Inte så att jag inte förstår honom, men det var ändå slående.
***
Även om det blir många svenska fans i Budapest inser jag att det är inget mot vad det blir till EM-kvalet i Helsingfors i oktober.
Camp Sweden ska ha hyrt en Finlands-färja som avgår på torsdagen inför fredagens match.
Ta betäckning.

Publicerad 2011-09-01 kl 19:10
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons