Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Lundh: En rejäl ursäkt är självklar – men allt är inte skit

Olof Lundh

Givetvis en rejäl blunder att ställa hyllningen till Therese Sjögran.
Inget att hymla om.
Vi på TV4 kan bara säga en sak: Förlåt, det var för dåligt.

En pudel är på sin plats efter Fotbollsgalan. Det var ett stort misstag att inte bereda plats för hyllningen till Therese Sjögran. Vi på TV4 stod för en rejäl blunder där och det fanns mängder av saker att ställa innan man skickade just den delen av galan i papperskorgen.

Tyvärr går det inte att backa bandet, utan det är bara att be om ursäkt och skämmas och sedan försöka göra så bra man kan för att räta upp det hela. Alla förklaringar faller platt till marken och de håller inte. Det skulle inte ha hänt, men nu hände det och det får vi på TV4 leva med.

Tristast är det för Therese Sjögran som redan för ett år sedan drogs in i en cirkus av haverier där SvFF uppvaktade Anders Svensson med en bil och det tog tid innan den turbulensen stannade av. Och nu skulle det bli revansch…ja, det är oerhört tråkigt och jag kan bara be om ursäkt för att vi på TV4 gjorde fel.

ANNONS

Det är klart att det även svider för oss på TV4 att efter en lång rad av år där vi satsat på damfotbollen så blir detta en fet fiaskostämpel som till och med Aktuellt ägnar tio minuter åt. Naturligtvis är det inget vi vill kommunicera, vi vet att landslag för herrar och damer engagerar och att Sundhage, Schelin, Sjögran och Seger ofta är bra fotbolls-tv.

Precis som att vi vill skildra Hamrén, Isaksson, Granqvist, Källström och Ibrahimovic framfart på vägen till EM 2016 i Frankrike så vill vi haka på Sundhages landslag i Kanada nästa sommar. Inte så att vi ska vara en hejarklack utan snarare bevaka dem på samma sätt som vi bevakar all idrott.

Att det finns en hel del som hackar om damfotboll är väl sin sak, men det är väl givet att ingen normal funtad person vill stoppa den? Ingen ska tvingas älska den men det är en självklarhet att respektera den och dess utövare, och där faller ett större ansvar på SvFF än på kommersiella aktörer, men det undantar inte vårt ansvar.

ANNONS

Dessutom är det så att TV4 under en mängd av år inte bara satsat på landslaget för damer utan även på allsvenskan för damer. Var är de andra tv-kanalerna? Och var är de tidningarna som nu eldar? Inte direkt så att de köper rättigheterna och sänder dem. Det är ingen välgörenhet men det är ingen affär som lyfter TV4 direkt.

Jag är den förste att förstå att det blir en mer mångfacetterad diskussion kring om Sjögran är en del av en kultur där enbart männen räknas. Jo, det är klart att det finns sådana inslag och det skriver jag samma dag som alla Sveriges kvinnor börjar jobba gratis och kör på året ut eftersom de tjänar 86 procent av vad männen drar in.

Även om Fotbollsgalan inte är något facit är det givetvis ett lackmustest och där man måste undra varför ingen under planeringen reagerar kring att herrlandslaget tågar in till signaturlåten till ”Rocky” och där damlandslaget redan sitter till bords. Ja, det är bara ett exempel av flera.

ANNONS

Det kan naturligtvis verka löjligt men man måste börja vända på den här typen av detaljer. För allt skickar signaler och om vi ska vara seriösa är det vårt ansvar att kolla på dem. Nej, vi är inte perfekta och det är inte världen heller, men vi måste göra vad vi kan i den riktningen och se till att det blir så balanserat det går.

Då ska ni veta att TV4 inte är ensamt om att lägga upp Fotbollsgalan, SvFF är i högsta grad delaktigt och sedan är det produktionsbolaget OTW som rattar projektet. Många viljor. Mycket politik. Många intressen. Ja, det är lite av ett kamikazeuppdrag där kvällstidningar och andra sitter med uppvärmda motorsågar.

Hatade alltid att jobba med att ta ut kandidaterna till Årets Mål. Varför? Ja, därför att alla intressen skulle tillgodoses och det slutade alltid med att man fick skit från någon flank för att något givet mål uteblivit för man skulle ha in flera delar. Det gick inte att tillfredsställa alla parter…och det är klart att kollega Ekwall har en poäng i två galor, en för män och en för kvinnor.

ANNONS

Ändå tror jag alla kan vara så ärliga om att ett stort skäl till att 1,1 miljoner tittare sätter sig och kollar en årligt utdömd Fotbollsgala hänger ihop med att Zlatan är en större stjärna än de flesta andra och sedan kommer en del herrar och sedan damer. Vad som är hönan och ägget kan vi prata om tills Zlatan hängt upp skorna, men det är en realitet.

Herrlandslaget är dessutom en ekonomisk motor som genererar resurser till mycket annat som förbundet sysslar med. Det finns inte samma intresse kring damlandslaget och det går inte bara att skylla på medierna där. Varför tvekar sponsorer?  Och publik? Inga lätta frågor att besvara men en verklighet som man måste förhålla sig till.

Mycket jobb ligger framför oss om vi vill driva även fotbollen och idrotten mot ett helt jämställt samhälle och det svåra är att alla inte är med på tåget. Det räcker att sticka ut tån i de sociala medierna för att känna av hatet, hoten och hånen för att man står upp för att alla ska kunna spela fotboll och kunna hedras för det.

ANNONS

Eller att lyssna på en del spelare som inte bryr sig eller inte vill ta debatten. Det är inte deras jobb eller för laddat, anser de. Lagkapten Ibrahimovic ska uppenbarligen få en lektion om SvFF:s semibas Rose-Marie Frebran får sin vilja fram, men det är klart att det är en bit från verkligheten när det blir så.

Förbundet skyller Sjögran på TV4 och det är rätt att ansvaret ligger där, men det här berör så mycket mer och där har förbundet ett eget ansvar och dessutom har man granskat galaprogrammet innan och utan, och riskkollat det för att vara säker på att det skulle gå rätt till.

Sedan är det för mig humor att kommunikationschefen Camilla Hagman går ut i tidningarna med sin ilska. Hon är givetvis välkommen, men det är ett spännande sätt att agera när man kallade upp TV4-Sportens Emir Osmanbegovic och Hans Pekkari efter att den förstnämnde i en blogg klagat på dåliga förutsättningar vid en landskamp.

ANNONS

Då var Hagmans budskap att man inte ska kritisera en samarbetspartner offentligt. Annat läge nu? Eller när SvFF-basen Karl-Erik Nilsson i en blogg var rasande för att vi granskat Svenska Spel och förbundets tveksamma avtal och likt en maktfullkomlig ledare hotade med avbrutna partnersamtal om inte TV4 slutade med bevakningen.

Publicerad 2014-11-14 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto