Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Lundh: Ett felval och VM-drömmen är död

LISSABON. Erik Hamrén står inför två cupmatcher.

Marginalerna är därefter.

Ett felval av spelare – och Brasilien förblir en hägring för svensk del.

Mörkret är det första som slår en på väg av flyget från Stockholm. Klockan är halv sju på kvällen och det är som om det är natt i Lissabon, men det är behagligt att kunna kliva av i kavajen och inte behöva oroa sig över att frysa.

ANNONS

Inne på flygplatsen doftar det av klorin och parfym. En udda mix men det signalerar väl renhet och flärd och promenaden genom de snygga terminalerna andas lyxliv och att den forna kolonialmakten fortfarande har spröten riktade utåt mot världen.

Vägen in till Portugals huvudstad ger skenet av att landet är extremt välmående. En hel del fräcka byggnader. Internationella jättars kontor. Reklam för de givna, globala lyxmärkena. Längs med en av de stora avenyerna ligger butikerna som vi ser på Birger Jarlsgatan, Femte Avenyn, Oxford Street, Kudamm och runt om i världen.

Taxichaffisen bara brister ut i ett skratt när jag frågar om det ekonomiska läget i landet. "Det är dåligt, mycket dåligt", säger han och fortsätter: "Det är eurons fel. Ni bytte aldrig valuta, väl? Det var smart, oerhört smart." Han bara skakar på huvudet.

ANNONS

Portugal har drabbats av en rejäl baksmälla, precis som en del andra länder som via EU-medlemskapet växte snabbt ekonomiskt under 1990-talet och 2000-talets början, och där banker och stat spädde på festen. Räddningslånen ligger på 720 miljarder kronor och man har svårt att hantera dem, och ekonomin är i kris.

Fotbollen har naturligtvis alltid varit viktig i landet men i en tid av kris blir den än viktigare. Ronaldo o Co kan ge landet lite hopp genom att ordna en VM-plats. Över en miljon människor är arbetslösa i ett land med drygt tio miljoner invånare, så att man lyckas sälja ut Estadio da Lúz är på sitt sätt imponerande.

"Vi får det svårt", säger taxichaffisen. "Ronaldo är inte lika bra i landslaget som i Real Madrid och Sverige har ett lag. Kan vi inte ens slå Israel så tror jag inte att vi går till VM. Ni gjorde ju fyra mål på Tyskland, vi har aldrig gjort det. Inte ens tre eller två."

ANNONS

Nerverna är uppenbarligen på helspänn i bägge länderna som gör upp om en plats i Brasilien. Att Ronaldo tränade under onsdagen var ingen sensation. Han lär spela och det är viktigt för honom att ta hemlandet till VM, för han får skulden om det inte blir så.

Zlatan Ibrahimovic har tidigare haft problemen som Ronaldo brottas med, att han inte var lika bra i landslaget som klubblaget. Efter de två senaste åren när Zlatan gjort 18 mål finns det ingen direkt som kritiserar honom och ifrågasätter hans insatser.

Däremot är det sista chansen för Zlatan Ibrahimovic att spela ett VM. Under VM 2002 satt han nästan bara på bänken, under Tysklands-VM var han inte i stöt och fick inte ut sitt spel och Sydafrika 2010 blev inget. Det här är hans läge, och det kanske var därför han gav ett så fokuserat intryck på presskonferensen.

ANNONS

Sverige anländer till Portugal under torsdagen. Man avstod fotbollsplanen i Estoril som man använde under EM 2004 och inför VM-kvalet 2009 och har istället stängt in sig på Friends Arena och nött på den brungröna mattan. "Ett ökat sportsligt fokus", är förklaringen till att man förhindrat insyn när man gnuggat på detaljer inför första matchen mot Portugal.

Ett cupspel väntar Sverige med en plats i VM i potten och förbundskapten Hamrén var själv inne på att det är mer tillfälligheter och slump som styr den här typen av matcher än i ett längre kvalspel eller seriespel, där det bästa laget oftast vinner.

Naturligtvis en fördel sett till att Sverige är rankat sämre än Portugal och att man hade haft svårare att hålla Ronaldo o Co bakom sig i ett seriespel, men det är samtidigt en fara i att ett misstag kan innebära att planerna på VM i Brasilien blir semester istället.

ANNONS

Under VM-kvalet har olika spelare i Sverige stått för misstag och bjudit på både mål och målchanser efter att ha slarvat, läst spelet fel och agerat fel. Knappt en match utan att det hänt och även om man nådde playoff till slut så oroar det inför möten med Portugal.

Zlatan Ibrahimovic. Andreas Isaksson. Hamrén. De har alla pekat på att grunden till en svensk framgång handlar om att man inte får göra enskilda misstag. För Erik Hamrén som ser ut att gå på kontinuitet i backlinjen vill det till att Lustig, Antonsson, Nilsson och Olsson inte går bort sig. För ett felval av dem kan kosta VM-platsen.

Form i en sådan här match hade varit viktigare, men en förbundskapten ska givetvis köra på spåret han tror på. Om Hamrén upplever att det defensiva spelet gått framåt med de fyra backarna så ska han hålla fast vid dem, men det gäller att det blir rätt – för det finns inte utrymme för fel.

ANNONS

En plats i Brasilien hänger på hårt och disciplinerat arbete och det finns inga genvägar till framgångar. Tyvärr har inte det portugisiska folket alltid fått sanningen utan deras ledare lockade med falska löften om rikedom och fick hela landet att skuldsätta sig, och nu kommer man få betala på skulderna under lång tid.

Publicerad 2013-11-14 kl 07:11

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto